Idéer och hänvisningar i bipolär sjukdom

Lär dig skillnaden mellan dessa erfarenheter.

Hos människor med bipolär sjukdom kan mani och hypomani omfatta olika symptom, från hänsynslös utgift till sexuell promiskuitet. Dessutom kan vissa mer subtila symtom också inträffa, till exempel troen hos vissa patienter att allt som händer runt dem är relaterat på något sätt till dem när det i själva verket inte är det. Detta symptom är känt som referensförslag .

En förlängning av dessa irrationella övertygelser, hänvisningar av misstag kan leda till att patienterna förändrar sitt beteende kraftigt på grund av denna felaktiga tro.

Dessa två symtom - referensförslag och hänvisningar - kan påverka människor på väldigt olika sätt. Till exempel kan en man tro att hemliga meddelanden om honom sänds i en veckovis tv-show, till den punkt där han spelar in programmen och tittar på dem om och om igen. Under tiden kan en kvinna vara övertygad om att alla meddelanden som publiceras på brädor utanför kyrkorna riktar sig direkt mot henne, vilket skrämmer henne så mycket att hon vägrar att lämna huset.

Vissa kliniker och forskare använder begreppen referens och referensintervall utbytbart. Andra källor skiljer mellan de två och säger att referensidéer har mindre inverkan på människans liv som helhet.

Referensanvisningar vs. Referenser

Referensidéer är verkliga händelser som personligt internaliseras, referensvärden är inte baserade i verkligheten.

Emellertid kan referenssidor fungera som en föregångare till referensföreteelser.

Många människor kommer att uppleva passande tankar eller referensförslag. Till exempel går du till en fest och bara för en minut tror att alla viskar om dig. Detta ligger inom ramen för det normala mänskliga beteendet, såvida det inte ständigt händer dig.

Det är när dessa tankar korsar linjen utanför faktiska fakta eller händelser (när du tror att människor du inte ens vet viskar om dig, och du fortsätter att gömma dig hemma på grund av detta) att tankarna blir vansinne.

De 3 kriterierna för felaktighet

Karl Jaspers, en tysk-schweizisk psykiater, beskrev de viktigaste kriterierna för en sann illusion. De inkluderar:

Vissa människor har enstaka tillfällen, slumpmässiga hänvisningar, medan andra har dem hela tiden.

Om dessa tankar inträffar i mer än en månad och de involverar händelser som faktiskt kan hända (som följd, infekterad med en sjukdom eller älskad på avstånd), är illamående störning diagnosen. Den viktigaste skillnaden mellan referensrapportering och illusionsstörningar är referensvillkor är definitivt inte riktiga, medan tankarna i illusionsstörning eventuellt kan vara verkliga (även om de är ganska osannolika).

Andra typer av misstag

Behandling av idéer och hänvisningar

Antipsykotiska mediciner kan hjälpa till med hänvisningar, liksom rådgivning och psykoterapi . Kognitiv beteendeterapi används för att hjälpa människor att reframe sina tankar och utforska logiska förklaringar för sin tankegång.

> Källor:

> Jaspers, Karl. "Allmän psykopatologi." JHU Press, 18 november 1997

> Kiran C, Chaudhury S (2009). "Förståelse av förvirring" Ind Psychiatry J. 18 : 3-18.