Blandade funktioner i bipolär sjukdom

Definition av blandade funktioner Enligt DSM-V

En blandad episod är som vad det låter - en blandning av både depressiva och maniska symtom. Med detta sagt är detta fenomen i bipolär sjukdom lite mer komplicerat än det låter.

Låt oss granska diagnoskriterierna för en blandad episod - nu känd som blandade funktioner - enligt 5: e upplagan av Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V).

Varför heter en blandad episod nu blandade funktioner i bipolär sjukdom?

DSM-V avser nu en blandad episod som blandade funktioner. Detta innebär att en person kan diagnostiseras med en episod av större depression, hypomani eller mani med "blandade funktioner". Anledningen till denna förändring är att människor sällan uppfyller kriterierna för att ha både en depressiv och manisk episod på samma gång.

Vad betyder blandade funktioner i bipolär sjukdom?

Som namnet antyder innebär blandade funktioner både symptom på mani och depression . Så om en person sägs ha blandade egenskaper betyder det att de antingen upplever en manisk episod med åtminstone tre symtom på depression eller ett depressivt episod med minst tre mania.

Vad är en hypomanisk eller manisk episod med blandade funktioner i bipolär sjukdom?

En person kan uppleva en manisk eller hypomanisk episod med blandade egenskaper - vilket innebär att de uppfyller kriterierna för en hypomanisk episod eller manisk episod och har tre depressiva symtom som:

Minst tre av dessa symtom måste vara närvarande nästan varje dag under den senaste veckan av en manisk episod eller under de senaste fyra dagarna av en hypomanisk episod.

Vad är en stor depressiv episod med blandade funktioner i bipolär sjukdom?

En person kan uppleva en depressiv episod med blandade egenskaper - vilket innebär att de uppfyller kriterierna för depressivt episode, enligt DSM-V, men har också minst tre symtom på mani eller hypomani. Dessa symtom kan innefatta:

Minst tre av dessa symptom måste vara närvarande nästan varje dag under de senaste två veckorna av en depressiv episod.

Vad betyder detta för mig om jag är bipolär?

Inte mycket. Det här är mer en teknisk förändring i hur psykiatriker diagnostiserar och definierar dina symtom och episoder. Om du är orolig för att du upplever blandade funktioner under depressiv, manisk eller hypomanisk episod, var vänlig och kontakta din läkare, eftersom det mycket väl kan påverka din behandling.

källor:

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar, 5: e upplagan (DSM-5).

American Psychiatric Association. Hjälp med bipolära sjukdomar: Vad är en blandad episod?

Hu J, Mansur R, och McIntyre RS. Blandad specifikation för bipolär mani och depression: Höjdpunkter i DSM-5 förändringar och konsekvenser för diagnos och behandling i primärvården. Prim Care Companion CNS Disord. 2014; 16 (2): Pcc. 13r01599