Kan jag dricka och ta medicin?

Kan du dricka och ta mediciner? Antagligen inte. Du har nog aldrig sett en etikett på ett läkemedelspaket som sa "Okej att ta med alkohol." Hundratals mediciner interagerar med alkohol, vilket leder till ökad risk för sjukdom, skada och i vissa fall döden.

Effekterna av alkohol ökar med läkemedel som saktar ner centrala nervsystemet, såsom sömntabletter, antihistaminer, antidepressiva läkemedel, antidroppar och vissa smärtstillande medel.

Dessutom kan läkemedel för vissa sjukdomar, inklusive diabetes och hjärtsjukdom, vara farliga om de används tillsammans med alkohol. Om du tar några receptfria eller receptbelagda läkemedel, fråga din läkare eller apotekspersonal om du kan dricka alkohol säkert.

Faren är verklig

De flesta mediciner är säkra och effektiva när de tas enligt riktning, men om etiketten säger att man inte tar den med alkohol finns det en anledning. Användning av vissa mediciner medan du dricker kan ge effekter som bara är obehagliga, såsom huvudvärk, illamående, sömnighet, yrsel eller förlust av koordination.

Andra mediciner när de blandas med alkohol kan orsaka effekter som är mycket farliga, såsom inre blödningar, andningssvårigheter och hjärtproblem.

Gäller över-the-counter Meds också

Detta är inte fallet bara för föreskrivna läkemedel, men för många överklagande medel. Även vissa växtbaserade eller "naturliga" kosttillskott kan orsaka skada om de tas medan man spiser alkohol.

Om etiketten på medicinen säger att det kan göra dig dåsig, är det farligt att blanda det med alkohol, eftersom alkohol - efter den första stimulerande effekten - gör dig dåsig också.

Om etiketten säger att läkemedlet innehåller alkohol, så står det för att det tar att dricka det medan du dricker kan göra dig mer berusad än du tänkte.

Vissa mediciner innehåller upp till 10% alkohol.

Farligt för kvinnor, äldre drinkare

Kvinnor som tar mediciner medan de dricker alkohol är särskilt sårbara av någon annan anledning än att deras kroppar innehåller mindre vatten än män så att deras blodalkoholhalt stiger snabbare. Därför kan blandning av alkohol med vissa meds orsaka mer skada på kvinnans inre organ.

Äldre människor påverkas också mer av att blanda alkohol med mediciner, eftersom det kan leda till fler fall och allvarliga skador och eftersom äldre människor är mer benägna att ta mer än en medicin som inte reagerar bra med alkohol.

Dessutom, när vi ålder vår förmåga att bryta ner alkohol börjar vanligtvis sakta.

Kontrollera denna medicinsk lista först

Innan du tar något läkemedel, om du dricker alkohol, kolla den här listan över mer än 9 000 receptbelagda läkemedel och receptfria läkemedel för eventuella reaktioner och biverkningar, om du dricker alkohol.

Naturligtvis, om du har frågor om huruvida ett läkemedel du tar kommer att interagera med alkohol, kan du alltid fråga din apotekare eller din vårdgivare.

Källa:

National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. "Skadliga interaktioner". Faktablad Reviderad 2014