Lavendel för mindre ångest?

Lavendel är en ört som ibland rekommenderas för lindring av ångest. En av de mest använda remedierna inom aromaterapi sägs att växtens eteriska olja främjar avslappning. Vissa undersökningar visar att essentiell olja av lavendel kan ha lugnande egenskaper, vilket kan spela en nyckelroll i dess potentiellt ångestreducerande effekter.

Varför använder människor ibland lavendel för ångestrelation?

Enligt aromterapins principer, sätter in doften av lavendel eterisk olja eller applicerar lavendel eterisk olja till huden sänder meddelanden till limbic systemet (en hjärnregion känd för att påverka nervsystemet och hjälpa till att reglera känslor).

Förespråkare föreslår att essentiell olja av lavendel kan bidra till att lindra ångest delvis genom att inducera en lugnande effekt på centrala nervsystemet.

Ett populärt tillvägagångssätt innebär att man kombinerar lavendelolja med en bärolja (som jojoba eller söt mandel). En gång blandad med en bärolja kan lavendelolja masseras i din hud eller läggas till i ditt bad.

Du kan också sprinkla några droppar lavendelolja på en trasa eller vävnad och andas in i aromen, eller tillsätt oljan till en aromaterapi-diffusor eller förångare.

Forskning om lavendel och ångest

Även om det för närvarande finns brist på storskaliga kliniska prövningar som testar lavendelens effekter på personer med ångest, visar ett antal studier att oljan kan erbjuda några anti-ångest fördelar.

Flera studier har testat lavendelens ångestreducerande effekter i specifika populationer. Till exempel fokuserade en studie som publicerades i Physiology & Behavior 2005 på 200 personer som väntade på tandbehandling och fann att andan i doften av lavendel både minskade ångest och förbättrad humör.

Dessutom visar en pilotstudie i kompletterande terapier i klinisk praxis 2012 att lavendel-essentiell oljebaserad aromterapi kan bidra till att lindra ångest hos högriskpatienter. I ett experiment som involverade 28 kvinnor som föddes under de föregående 18 månaderna, fann forskare att fyra veckor av två gånger i veckan, 15-minuters aromaterapi-sessioner hjälpte till att lindra depression förutom att sänka ångestnivåerna.

Det finns också några bevis på att man kan lindra ångest genom att ta in lavendelolja. I en rapport som publicerades i Phytomedicine år 2012 analyserade forskare 15 tidigare publicerade kliniska prövningar och drog slutsatsen att kosttillskott som innehåller lavendelolja kan ha vissa terapeutiska effekter på patienter som kämpar med ångest och / eller stress.

förbehåll

Lavendelolja kan orsaka irritation eller allergisk reaktion hos vissa individer. Om du upplever illamående, kräkningar eller huvudvärk efter att du har använt lavendel, sluta användningen omedelbart.

Eftersom konsumtion av lavendel essentiell olja kan ha toxiska effekter, bör denna åtgärd inte intas.

Du kan lära dig mer om att använda lavendel och andra eteriska oljor säkert här.

Alternativ till lavendel

Det finns många sätt att minska vardagens ångest naturligt. Till exempel kan övning av kropps- och kroppsteknik som meditation och djup andning hjälpa dig att slappna av och hålla din ångest i kontroll. Genomgå alternativa behandlingar som massage och akupunktur kan också gynna personer med ångest.

Dessutom tyder vissa studier på att att ta örter som passionflower , kava och valerian kan bidra till att minska ångestsymptom.

Poängen

Medan lavendel kan hjälpa till att mildra mild ångest bör den inte användas i stället för mentalvård-professionell behandling för någon typ av ångestsyndrom.

Om du upplever symptom som konstant oroande, trötthet, sömnlöshet och snabb hjärtslag, var noga med att konsultera din primärvårdspersonal istället för att själv behandla din ångest med lavendel.

källor

Bradley BFl, Brown SL, Chu S, Lea RW. "Effekter av oralt administrerad lavendel essentiell olja på reaktioner på ångest-provokerande filmklipp." Hum Psychopharmacol. 2009 juni; 24 (4): 319-30.

Conrad P1, Adams C. "Effekterna av klinisk aromterapi för ångest och depression i högrisken postpartumkvinnan - en pilotstudie." Komplement Ther Clin Pract. 2012 aug, 18 (3): 164-8.

Lehrner J1, Marwinski G, Lehr S, Johren P, Deecke L. "Omgivande lukt av apelsin och lavendel minskar ångest och förbättrar humör i ett tandläkare." Physiol Behav. 2005 sept 15; 86 (1-2): 92-5.

Louis M1, Kowalski SD. "Användning av aromaterapi med hospice patienter för att minska smärta, ångest och depression och för att främja en ökad känsla av välbefinnande." Am J Hosp Palliat Care. 2002 Nov-Dec; 19 (6): 381-6.

Perry R1, Terry R, ​​Watson LK, Ernst E. "Är lavendel ett anxiolytiskt läkemedel? En systematisk översyn av randomiserade kliniska prövningar." Phytomedicine. 2012 Jun 15; 19 (8-9): 825-35.

Setzer WN. "Eteriska oljor och anxiolytisk aromaterapi." Nat Prod Commun. 2009 september; 4 (9): 1305-16.

Ansvarsfriskrivning: Informationen på denna sida är endast avsedd för pedagogiska ändamål och är inte ersättning för råd, diagnos eller behandling av en licensierad läkare. Det är inte avsett att täcka alla möjliga försiktighetsåtgärder, interaktioner mellan läkemedel, omständigheter eller biverkningar. Du bör söka snabb medicinsk vård om några hälsoproblem och rådfråga din läkare innan du använder alternativ medicin eller förändrar din behandling.