Levande drömmar, mardrömmar, nattskel och bipolär sjukdom

Jag har haft speciellt levande drömmar hela mitt liv. De vanligaste är drömmar där jag går igenom det nya huset jag har flyttat in - jag kan beskriva för dig i detalj varje rum, alla möbler, alla människor jag möter. Det andra återkommande temat i mina drömmar faller eller rädsla för att falla - ofta i en hiss där golvet börjar skrälla bort från väggarna och klappa som en gummimatta.

Och faktiskt är människor med bipolär sjukdom mer sannolikt än andra för att uppleva exceptionellt levande drömmar och mardrömmar. Och även om nattskräck är mycket vanligare hos barn än vuxna, är vuxna med bipolär mycket större sannolikhet än andra vuxna att uppleva dessa.

Bipolär sjukdom och drömmar tar en titt på fenomenet livliga drömmar i bipolär sjukdom. Mardrömmar och Nattskräck diskuterar dessa problem eftersom de påverkar både barn och vuxna med bipolär sjukdom.

Har du speciellt levande drömmar, mardrömmar eller nattskräck? Läs om andras bipolära drömmar .

Här är några saker som läsare måste säga om vad som händer när de sover:

Anne: Jag har ofta undrat mig om detta. Det verkar som att mina drömmar har blivit mer levande och förpackade med unika, kreativa omgivningar som jag aldrig har varit eller kunde besöka i det verkliga livet. Är det på grund av litium? Jag har också kunnat återgå till mina drömmar lättare än jag kunde innan jag diagnostiserades med bipolär sjukdom.

Ibland tycker jag att filmerna jag tittar på, jag tittar på hundratals filmer, påverkar mina drömmar men drömmarna är också så personliga som verkar osannolikt. Jag känner mig vilad efter en drömkväll, det är en bra sak och jag är väldigt glad över det här.

Sandra: Jag har grymma nattskräck. Närhelst jag har en trevlig dröm slutar det med en spindel som kryper upp mitt ansikte.

Jag är en stor arachnophobe och slutar spendera resten av min natt att riva mitt sovrum och försöka hitta spindeln som inte existerar. De är alla så äkta, oavsett hur löjliga de verkar.

CJ: Jag har funnit det här för att vara sant. Mina drömmar är så levande, men ibland löjliga att jag har vaknat upp och skrek mycket tid på att prata i sömnen. Jag brukar jagas eller känna att jag fastnar i leran, men jag tror att jag kör så fort jag kan. De är vanligtvis konstiga mashups av hus jag har bott i, människor jag har känt, i situationer som bara är bisarra. När drömmarna är trevliga är det här en bra present, men när de är dåliga är det som en hemsk förbannelse.

MK Gilbert: Jag har alltid haft mycket levande och återkommande mardrömmar ~ i min värsta som barn, min lilla bror och jag kretsade jorden på en flotta av bollar ~ känslan av viktlöshet (tumlande över bakåt) och inte kunna komma tillbaka till jorden var skrämmande ... men jag skulle vakna och sa: Mouli planterade träd! (Mou-li var vår favoritpiga som barn och jag tror att jag gjorde denna del upp när den är delvis vaken som jag ofta gör när jag har en riktigt dålig dröm ~ hon planterade snabba växande träd som fångade oss i sina grenar och därmed vi har blivit räddade.) Jag har haft andra konstiga som en vuxen som också har återuppvakat ~ en där tuggummi sitter fast i min muns baksida och är nästan omöjligt att gå ut, eller min mun fortsätter att fylla på udda saker som Jag måste fortsätta dra ut från mina halsen ... Undrar om det har att göra med att jag skulle kunna kontrollera mina racingord som jag så ofta säger saker som jag inte skulle?

Jag har läst förut att mardrömmar är vanliga hos oss som har obalanser i neurotransmittorn .