Vad inte att göra om du eller en vän har bipolär sjukdom

1. Patienter: Dölj inte symtom från din läkare

Visste du att det tar i genomsnitt nio till 10 år för att personer ska diagnostiseras korrekt med bipolär sjukdom? Det finns två stora orsaker till detta. En är att läkare saknar diagnosen alltför ofta , även när hypomaniska symptom uppmärksammas. Den andra är att patienterna inte rapporterar symptom.

Oftast är det depressionssymptom som skickar folk till en psykiater eller annan terapeut. Du kan ha tittat på tidigare hypomaniska symptom som bara "inte deprimerad", "känner som en normal person" eller "må bra".

Om du svarar mot antidepressiv behandling kan du kanske tänka, "Wow, det fungerar" och inte igen att du har gått i hypomanisk tillstånd (svårighetsgraden av mani gör det mycket mer sannolikt att bli erkänd). Men om du inte relaterar dina beteenden till din läkare när du känner dig bra, kan han eller hon inte inse att du har gått för långt i motsatt riktning från depression tills symptomen eskalerar till allvarliga problem.

2. Patienter: Låt inte din läkare hoppa över fysiska test

Det finns fysiska sjukdomar vars symptom kan överlappa med bipolär sjukdom och komplicera diagnosen. De inkluderar bland annat lupus, epilepsi och Lyme-sjukdom.

3. Patienter: Sluta inte ta dina läkemedel på egen hand

Om du inte har en allvarlig bieffekt ska du aldrig sluta mediciner utan din doktors övervakning. Att plötsligt stoppa vissa mediciner kan också orsaka allvarliga biverkningar. Till exempel är den reaktion som många människor upplever när de avbryter vissa antidepressiva medel så obehagliga att det till och med har ett namn: SSRI-avbrottssyndrom .

Om du vill sluta ta en eller flera av dina mediciner, prata med din läkare först!

4. Patienter: Förvara inte giftiga personer i ditt liv

Du vet vem de är - de människor som hela tiden skadar dina känslor, de som dränerar din energi, de som attackerar dig igen och igen. Beroende på förhållandet kan det vara relativt lätt att mycket svårt att faktiskt avlägsna en giftig person från ditt liv. Men det är viktigt att du gör något åt ​​det.

5. Patienter: Sluta skada kroppen

Det finns vissa faror som är förknippade med bipolär sjukdom som gör det mer troligt att du kommer att göra skadliga saker mot dig själv eller vara skrämd att låta medicinsk personal ge dig otillräcklig eller till och med felaktig behandling. Det är upp till dig att vidta åtgärder om dessa problem. Förstå varför de händer och vad du behöver göra, med insikter från andra som hjälper dig.

6. Patienter: Stör inte med dina läkemedel

Antag att du har ordinerats 150 milligram mediciner X, 30 milligram mediciner Y och 50 till 75 milligram mediciner Z per dag. Det betyder att din läkare har gett dig tillåtelse att ta från två till tre 25 milligram tabletter av läkemedel Z på en dag beroende på din bedömning.

Men du tror inte att det är tillräckligt, så du börjar ta 100 milligram drogen Z eller 60 milligram läkemedel Y. Nästan omedelbart börjar du ha biverkningar, ha en stämningsförändring eller ett annat problem uppstår. Tror du att det är förflutet? Tänk om.

7. Föräldrar: Neka inte att tänka på att ge dina bipolära barnmedicin

Det är förståeligt att en förälder kan vara orolig om att ge ett bipolärt barn de typer av starka mediciner som behövs för att styra barnet mot stabilitet. Visst finns det risker med dessa läkemedel, eftersom det finns alla receptbelagda läkemedel.

Men kom ihåg att ditt barn lider, och det finns få andra alternativ för att hjälpa honom eller henne.

8. Föräldrar: Missa inte möjligheter att hjälpa ditt barn i skolan

Barn med bipolär sjukdom behöver ofta specialhjälp i skolan. De kan ha problem med att fokusera, få ilska och lätt plågas av andra barn. Det är också ganska vanligt att ett bipolärt barn ska ha medmorbid observerad hyperaktivitetsstörning (ADHD) och att ta mediciner i skolan. Du behöver veta ditt barns rättigheter och genomföra tillgängliga program.

9. Älskade och vänner: Utmanar inte diagnosen eller avvisar behandlingen

Jag kan inte berätta hur ofta människor med bipolär sjukdom säger att deras vänner eller familjemedlemmar vägrar att acceptera diagnosen eller vägrar att lära sig något om bipolär sjukdom. Vanliga svar inkluderar: "Åh, du försöker bara få uppmärksamhet;" "Snäpp ut av det, få ett jobb och sluta gnälla;" "Om du bara (bad mer, försökte hårdare, åt mer grönsaker, etc.) skulle du vara bra, eller helt enkelt," Jag tror inte det ", avslutar samtalet.

Bipolär sjukdom är en allvarlig sjukdom som kan störa varje fas i livet och till och med orsaka död. Det kan inaktiveras. Neka inte att lyssna och lära.

10. Familjemedlemmar: Förstör dig inte för en älskad bipolär sjukdom

Detta är ett mycket svårt problem. När uppväger dina behov behoven hos din bipolära make, förälder eller vuxet barn? Bara du kan bestämma, men om tiden kommer när du måste fatta beslutet, gör vad som är nödvändigt för att ta hand om dig själv. Insikter från andra kan hjälpa dig om du är i den här positionen, och vi erbjuder flera.