Symptom på bipolär sjukdom

Maniska, hypomaniska och depressiva episodesymtom

Bipolär sjukdom , formellt kallad manisk-depressiv sjukdom, är en kronisk psykiatrisk sjukdom som kännetecknas av extrema förändringar i människans humör och beteende.

Låt oss läsa om de klassiska symptomen på bipolär sjukdom under både en manisk och depressiv episod.

Symtom på manisk episod

Mani är ett känneteckenstillstånd i bipolär sjukdom. En episode av mani kan snabbt spiral ur kontrollen, vilket orsakar stor störning och förödelse för individen och hans eller hennes nära och kära.

Symtom inkluderar:

Vissa människor har hypomaniska episoder och inte maniska episoder. Hypomani liknar mani, förutom att symtomen totalt sett är mindre intensiva och bara behöver vara fyra dagar i rad, i motsats till minst en vecka för en manisk episod. Hypomani försämrar inte typiskt personens funktionsnivå, som en manisk episod gör.

Symptom på major depressiv episod

Mani / hypomani är uppgången av manisk depression, och depression är nedgången. En episode av depression kan vara mycket försvagande, och lämnar ofta lidanden med signifikanta problem i funktion. Det är ett extremt känslomässigt tillstånd som stör vardagen.

Symtom inkluderar:

Ytterligare symptom på bipolär sjukdom

Det kan vara mer att bipolär sjukdom än bara humörsvängningar mellan mani / hypomani och depression. Vuxna kan uppleva blandade episoder, snabb cykling , psykos och andra komplikationer , eller de kan ha ett tillstånd där depression är något mindre allvarligt kallad cyklotymi .

Barn kan också diagnostiseras med bipolär sjukdom, och vissa symptom kan vara unika från de vuxna som uppvisar.

Uniktheten av bipolär sjukdom

Precis som varje person på jorden är unik, upplever varje person med bipolär det på ett unikt sätt. Inom de breda grupperna av maniska / hypomaniska och depressiva symtom kommer varje person att ha sina egna markörer - vilka är unika uttryck för sjukdomen som hjälper till att definiera personens personliga märke av bipolär sjukdom.

Vad ska jag göra?

Medan bipolär sjukdom kan påverka personens dagliga funktion och livskvalitet, med behandling kan människor leda meningsfulla och produktiva liv.

Om du är orolig över ditt humör eller en kärleks humör, vänligen sök vägledning från din personliga läkare eller en mentalvårdspersonal.

källor

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar, 5: e upplagan (DSM-5).

American Psychiatric Association. Vad är bipolära sjukdomar?

National Institute of Mental Health. Bipolär sjukdom hos vuxna.

Twiss J, Jones S, & Anderson I. Validering av stämningsundersökningsformuläret för screening för bipolär sjukdom i ett brittiskt prov. J Påverka Disord. 2008 september; 110 (1-2): 180-4.