Psykolog Mamie Phipps Clark Profil

Viktig bidragsgivare till självkonceptet bland minoritetsdiskussioner

Mamie Phipps Clark är en känd kvinnapsykolog , mest känd för sin forskning om ras, självkänsla och barnutveckling. Hennes arbete tillsammans med sin man, Kenneth Clark, var kritisk i fallet Brown Brown vs Board of Education 1954 och hon var den första svarta kvinnan som fick en examen från Columbia University.

Mamie Phipps Clarks tidiga liv

Mamie Phipps Clark föddes i Hot Springs, Arkansas.

Hennes far, Harold, var läkare och hennes mamma, Katie, var aktiv för att hjälpa sin man med sin övning. Uppmuntrat av sina föräldrar att fortsätta sin utbildning, började hon college som fysik och matte major. Hon träffade sin man, Kenneth Clark, hos Howard och han övertygade snart henne att byta majors till psykologi. Hon tog examen magna cum laude 1938 och spenderade sedan en tid på att arbeta i ett advokatkontor där hon kunde bevittna första hand de skadliga effekterna av segregering, en rättsregel som behöll svarta och vita separata.

Hon började snart på grundskolan och hade två barn samtidigt som hon studerade. Hennes masters avhandling var inriktad på bildandet av rasidentitet och självkänsla . Hennes arbete bidrog till att bana väg för ytterligare forskning kring självkoncept bland minoriteter. År 1943 fick hon sin Ph.D. från Columbia University. Inte bara var hon den enda svarta kvinnan i hela programmet, hon blev den andra afroamerikan som fick en doktorsavhandling från Columbia, den första var hennes man.

Etablera hennes karriär

Efter examen fann Clark att det var svårt att hitta bra jobbmöjligheter. "Även om min man tidigare hade säkrat en läroposition på City College i New York, blev det efter min examen snart uppenbart för mig att en svart kvinna med en doktorsexamen i psykologi var en oönskad anomali i New York City i början 1940-talet, "förklarade hon senare.

Efter att ha arbetat med att analysera data för American Public Health Association kort, fortsatte hon till en position som forskningspsykolog för Förenta staternas försvarsinstitut. Under arbetet som testpsykolog vid en organisation för hemlösa svarta tjejer noterade Clark hur begränsad psykisk hälsa var för minoritetsbarn. År 1946 grundade Clark och hennes man Northside Center for Child Development, som var den första byrå som erbjuder psykologiska tjänster till barn och familjer som bor i Harlem-området. Clark fortsatte att fungera som Northside Center direktör till hennes pension år 1979.

Utvecklingen av Clark Doll-testet

I ett klassiskt experiment visade Clarks svarta barn två dockor som var identiska på alla sätt förutom att en docka var vit och en var svart. Barnen ställdes sedan till en rad frågor, bland annat vilken docka de föredrog att leka med, vilken docka var en "fin" docka, vilken var en "dålig docka" och vilken som mest liknade barnet.

Forskarna upptäckte att inte bara skulle många av barnen identifiera den svarta dockan som den "dåliga" en, nästan 50 procent valde vitduken som den som de mest liknade. När svarta studenter från segregerade skolor jämfördes med integrerade skoldistrikt, visade resultaten att barn från segregerade skolor mer sannolikt skulle beskriva vitduken som den "fina" en.

Experimentet spelade en viktig roll i fallet Brown vs Board of Education genom att visa de skadliga effekterna av segregering på barn. Högsta domstolen fortsatte med att styra att raslig segregering i amerikanska skolor var oförfattande.

Bidrag till psykologi

Mamie Phipps Clark spelade en viktig roll i civilrörelsen, eftersom hennes arbete med sin man visade att begreppet "separat men lika" gav en långt ifrån lika utbildning för svart ungdom. Hennes undersökningar av självkoncept bland minoriteter inspirerade ytterligare forskning om ämnet och öppnade nya forskningsområden inom utvecklingspsykologin .

Tyvärr har hennes viktiga bidrag ofta blivit förbisedda tidigare, med psykologihistorikurser och läroböcker som bara talar om henne. I sin bok Psykologhistoria konstaterar författaren David Hothersall att minoriteter, inklusive svarta och kvinnliga psykologer, länge har försummat sig i psykologiska historier.

Hennes publikationer inkluderar:

källor:

Butler, SN Mamie Katherine Phipps Clark (1917-1983). Encyklopedi av Arkansas Historia och Kultur . 2009.

Guthrie, R. Även råttan var vit . 1976.

Hothersall, D. Psykologhistoria. 3: e upplagan. 1995.

O'Connell & Russo, A., N. (Red.) Modeller av prestation: Reflektioner av framstående kvinnor i psykologi. 2002.

Warren, W. Black Women Scientists i USA. 1999.