Tecken på depression - Variationer på ett tema

De kliniska symptomen på ett depressivt episode anges specifikt i DSM-IV-TR , som är psykiaterens diagnostiska handbok. Men varje persons personliga tecken på depression kommer sannolikt att vara olika, även om gemensamma egenskaper delas.

När en person har ett kluster av sådana tecken och symtom, och de fortsätter i två veckor eller mer, kan han eller hon diagnostiseras med en stor depressiv sjukdom eller om personen upplever mania eller hypomani, bipolär sjukdom. Låt oss ta en titt på nio av de dagliga tecknen på depression som, som en grupp, kan leda till att en av dessa sjukdomar diagnostiseras. Vi använder fyra tecken: John, Tina, Andy och Lorna. Viktigt att tänka på : Andy har tidigare upplevt mani och Tina- hypomani . Var och en kommer att ha unika symptom, vilket leder till lite olika diagnoser - så i slutet av den här artikeln kan du ta reda på vad dessa fyra tecken har diagnostiserats med.

1 - Låg humör

Lorna familj ser ofta hennes gråt. Tom Merton / OJO Images / Getty Images

Medan John bara säger att han är deprimerad, beskriver de andra sina känslor annorlunda. Tina känns ledsen för det mesta och vet inte varför. Andys sätt att beskriva det är att säga att han känner tomhet inuti, eller ibland att hans liv är tomt. Och Lorna säger inget, men hennes familj ser att hon mops runt och gråter mycket.

Vad de alla beskriver kommer under kliniska rubriken "deprimerad humör", men var och en upplever det på ett annat sätt.

2 - Förlust av intressen i verksamheten

Lorna har förlorat sin stolthet i sitt hem. Bastun / E + / Getty Images

John är en kraftfull verkställande som oftast trivs på det arbete han gör. Men nu bryr han sig inte om det. Han saknar deadlines. Han returnerar inte alla sina samtal eller svarar även på alla sina e-postmeddelanden. I stället för att arbeta spelar han datorrörelse så mycket som möjligt.

Tinas kärlek är utomhus träning. Normalt går hon fem miles ett par gånger varje vecka, går vandring eller paddling på helgerna och tar semester där hon kan åka skidor eller åka bergsklättring. Men under en depression sitter hon hemma. Om hon går ut på en promenad, skär hon det kort.

För Andy handlar livet om att umgås. Han ger partier ofta, går till dem ännu mer, och om det inte finns någon fest på en given natt, samlas han med vänner. Men nu vänder han ner inbjudningar, eller accepterar dem och då dyker inte upp. Hans lägenhet, vanligtvis en modell av snygghet, eftersom den visas så ofta, blir slarvig. Han går rakt hem efter arbete och gör inte mycket av någonting.

Lorna, en hemmafru, har alltid varit stolt över sitt hus och trädgård. Men i år har de växter hon köpte inte planterats i sin trädgård, hennes köksgolv har inte tvättats i veckor och diskar häller sig upp i diskbänken eftersom hon inte ens bryr sig om att ta de rena ut ur diskmaskin i flera dagar.

Alla våra ämnen upplever sina egna former av det kliniska symtomet "intresseförlust i vanligtvis glädjande aktiviteter".

För att en person ska kunna diagnostiseras med stor depression eller bipolär depression, måste han eller hon antingen ha ett deprimerat humör, intresseförlust i de aktiviteter som de brukar njuta av eller båda. I vårt scenario har alla fyra av våra ämnen symtom i båda kategorierna.

För att en diagnos av ett depressivt episode ska kunna göras måste dessutom personen visa minst tre till fyra andra tecken på depression utav de sju kategorier som följer.

3 - Sömnproblem

John ligger vaken i timmar. Biggie Productions / Taxi / Getty Images

John ligger vaken i timmar innan han äntligen sover. Andy har problem med att somna, vaknar några timmar senare och förblir vaken i två eller tre timmar innan han äntligen går tillbaka till sömn. Och Lorna sover 12 timmar på natten och tar sedan en timmes eller mer lur på eftermiddagen. Bara Tina har inga problem med sin sömn.

Sömnlöshet - sömnsvårigheter - är vanligt under depression som hypersomnia, vilket är vad som händer med Lorna.

4 - aptit och / eller viktförändringar

Tina äter allt i sikte. Tony Latham / Image Bank / Getty Images

John och Tina äter allt i sikte, och Tina har fått 6 pund i en månad. Andy äter knappt en sak. Lorna har inte haft några förändringar i vikt eller aptit.

Dessa situationer - ovanlig ökning eller minskning av aptit och / eller en signifikant förändring av kroppsvikt under en månads tid - omfattar en kategori av de diagnostiska symptomen för en depressiv episod.

5 - Trötthet / Brist på energi

Andy är så trött han gör misstag på jobbet. Bildkälla / Getty Images

John och Andy, som har svårt att sova, känner sig trött mest av tiden. Lorna känns som att hon inte har energi trots hela sömnen hon får. Men Tina, som inte har problem med sin sömn, säger också att hon är trött och inte har energi. John har börjat ringa sjuka till jobbet på grund av hans utmattning, och Andy gör misstag på jobbet, för att han känner sig så trött hela tiden.

Trötthet är ett vanligt fysiskt symptom på depression. Den är inte klar - det är verkligt, och det kan vara ganska allvarligt. En enkel uppgift som att skölja bort smutsiga rätter kan verka som mer ansträngning än vad det är värt.

6 - Rastlöshet eller tröghet

Andys tröghet är psykomotorisk retardation. Dusan Bartolovic / E + / Getty Images

Trots att hon är trött, är Tina rastlös. Hennes fingrar tappar alltid på någonting; hon kommer att få en brast av energi och börja housecleaning, men däck av det efter bara fem minuter; hon går fram och tillbaka i vardagsrummet. Detta kallas psykomotorisk agitation - det vill säga rastlösa eller agiterade rörelser som uppträder av psykologiska skäl.

Medan alla våra ämnen känner sig trötta, har Andy speciellt ett extra problem. Han talar långsamt och tveksamt, ibland förlorar sitt tänkande i mitten av en mening. Han rör sig långsammare än vanligt. Detta kallas psykomotorisk retardation - fysisk bromsning som har en mental orsak.

Varken John eller Lorna har något av dessa symtom.

7 - Förlust av självförtroende eller skuld

Tina har förlorat sitt självkänsla och är full av skuld. drbimages / E + / Getty Images

Lorna spenderar mycket tid på att känna sig skyldig. En del av det handlar om allt hon ska göra, men en del av det är över misstag som hon gjorde som barn och en ung kvinna. Det finns inget hon kan göra om de misstagen, och på grund av hennes hypersomni och brist på energi finns det inte tillräckligt många timmar kvar på dagen för att hon ska få allt hennes hushållsarbete gjort. Men skulden förbrukar en bra del av hennes vakna timmar ändå.

Tina, som vinner och förlorar muskeltonen från brist på energi, klarar sig mest av skulden, men kan ändå inte få sig att komma tillbaka på rätt spår.

Andy hatar sig själv och känner att han är värdelös. John har inget problem i den här kategorin.

Känslor av överdriven skuld och / eller värdelöshet, eller känner sig skyldig i saker som inte är relaterade till din nuvarande situation, är ett annat vanligt symptom på depression.

8 - Brist på koncentration / obeslutsamhet

Lorna sitter bara framför tv: n. Fabrice LOUOUGE / ONOKY / Getty Images

John finner sig inte i stånd att fatta beslut mycket av tiden, medan Andy finner det extremt svårt att koncentrera sig alls. Lorna har så mycket problem att koncentrera sig på att hon sitter sinne och tänker på tv i timmar.

Tina visar inga tecken på dålig koncentration eller obeslutsamhet.

Brist på fokus och problem att fatta beslut kan bli en allvarlig fråga. För både John och Andy kan deras jobb vara i fara.

9 - Tankar om dödsfall eller självmord

Andy är på ett mycket mörkt ställe. Ivo Berg (Crazy-Ivory) / Moment / Getty Images

Andy har gjort ett självmordsförsök sedan hans humör blev deprimerad. Lorna tycker mycket om hur mycket bättre hennes familj skulle vara utan henne och föreställa sig sin egen begravning men tänker inte på att ta sitt eget liv.

John har haft flyktiga tankar om att önska att han var död, men inte allvarlig, och Tina har inte tänkt på död eller självmord.

Oavsett om det tänker vara dött, tänker på självmord, eller planerar eller försöker självmord, kan dessa tecken på depression vara farligt.

10 - Att lägga depressionssymtomen tillsammans

Fyra människor, fyra uttryck av depression. Julio Lopez Saguar / Getty Images

Vi har nu tagit våra fyra ämnen genom varje symtomkategori som används för att diagnostisera ett depressivt episode av bipolär sjukdom eller klinisk depression. Här är en recap och vad diagnosen för varje är sannolikt att vara.

Diagnostiska symtomgrupper:

Grupp 1 (måste ha symptom från minst en kategori)

Grupp 2 (måste ha symptom från minst 3-4 kategorier)

John är deprimerad och har tappat intresse för sitt arbete. Dessutom har han sömnlöshet, ökad aptit och utmattning, och han har svårt att fatta beslut. Således har han båda de första två tecknen på depression och fyra av de andra sju.

Lorna mops och gråter mycket av tiden, och bryr sig inte längre om de två saker som hon hade mest stolthet i - hemmet och hennes trädgård. Hon sover också alldeles för mycket, har ingen energi, känner sig olämplig skuld, kan inte koncentrera sig och tänker på vad som skulle ske om hon var död (se självmordstanken ). Liksom John har hon båda de två första symtomen, liksom fem av de andra.

Eftersom varken John eller Lorna har haft mani eller hypomani tidigare, kommer de sannolikt att diagnostiseras med stor depression. Men eftersom vissa behandlingar som antidepressiva läkemedel kan ge hypomani eller mani, måste de båda övervakas för symptom som skulle förändra diagnosen till bipolär sjukdom.

Tina: Hon har varit hypomanisk i det förflutna, och är därmed sannolikt att diagnostiseras med ett depressivt episode av bipolär II-störning. Liksom de andra har hon symtom från båda de två första kategorierna - hon är ledsen mycket av tiden och kan inte vara intresserad av sina favoritdrivningar. Av de andra symptomkategorierna passar hon in i fyra: ökad aptit och viktökning, brist på energi, psykomotorisk agitation och alltför stora skuldkänslor.

Andy: Han har haft maniska episoder tidigare och nu har nästan säkert en depressiv episod av bipolär I-störning. Han visar tecken på depression, många av dem allvarliga, i varje kategori av diagnostiska symptom: Tomhet, förlust av njutning i sitt sociala liv, störd sömn, aptitlöshet, trötthet, känsla att han är värdelös, psykomotorisk retardation, koncentrationsbesvär och självmord försök.

11 - Dela dina egna depressionssymtom

Sabrina Mazzocca / Getty Images

Som vi har sett är alla ämnen, John, Tina, Andy och Lorna, sannolikt diagnostiserade med stor depression eller ett depressivt episode av bipolär sjukdom. De har alla olika tecken på depression från de nio symptomkategorierna och olika problem att hantera.