Är det min fel att jag är deprimerad?

Min familj verkar tro att det är mitt fel att jag är deprimerad. De tror att om jag bara kom ut ur mitt rum oftare och försökte förändra mitt liv som jag skulle må bättre. Är det verkligen mitt fel att jag är deprimerad?

Det är mycket viktigt för dig att inse att depression inte är ditt fel. Depression uppstår på grund av en obalans i viktiga humörreglerande kemikalier i din hjärna som kallas neurotransmittorer .

Precis som en person med diabetes kan inte "försöka hårdare" för att få bukspottkörteln att producera mer insulin, kan en person med depression inte vilja sin hjärna att producera fler neurotransmittorer.

För någon som inte lider av klinisk depression kan din familjs rekommendationer faktiskt vara till hjälp. De med mild eller situativ depression kan kunna klara sig ut genom att helt enkelt komma ut mer eller göra några enkla förändringar i sina liv. Men om du känner dig deprimerad eller inte längre uppleva nöje i saker som du en gång haft och de här känslorna har pågått kontinuerligt i mer än två veckor är det mycket möjligt att du måste söka professionell hjälp för att få dig på en jämn köl igen, speciellt om du har flera andra symptom på depression, till exempel:

Ett sätt att en mentalvårdspersonal kan hjälpa dig är genom att ordinera läkemedel som kallas antidepressiva medel . Antidepressiva medel kan lindra depression genom att orsaka att flera olika neurotransmittorer - som serotonin, norepinefrin och dopamin - är tillgängliga i hjärnan för användning.

Olika antidepressiva medel påverkar neurotransmittorer på olika sätt, så vissa antidepressiva medel kan vara mer effektiva än andra för en given individ.

Ett annat populärt behandlingsalternativ, antingen på egen hand eller i kombination med antidepressiva läkemedel, är psykoterapi. Psykoterapi, även kallad talkterapi, kan vara användbar för att hjälpa till med depression eftersom det lär patienter att känna igen hur deras tankar och beteenden kan bidra till deras depression. När det kombineras med läkemedel kan detta vara det mest effektiva sättet att förhindra återfall av depression.

Ibland kan skuldlöshet och känslor av värdelöshet som går ihop med depression göra det mycket lätt att skylla på hur vi känner - speciellt om våra vänner och familj redan skyller på oss - men det betyder inte att det är ditt fel att känna detta sätt. Depression är en riktig sjukdom som alla andra och det finns effektiva behandlingar som kan hjälpa dig att må bättre. Du behöver inte lida i tystnad eller känna sig skyldig att du inte försöker tillräckligt hårt för att bli bra. Ibland gör det bara genom dagen är det bästa vi kan göra när vi känner oss deprimerade.

> Källor:

> Hall-Flavin, David K. "Vad betyder termen" klinisk depression "? Mayo Clinic . Mayo Foundation för medicinsk utbildning och forskning. Publicerad: 21 april 2011. Uppdaterad: 5 mars 2014.

> "Mental hälsa mediciner." National Institute of Mental Health . 2008. National Institute of Health.