Vad är hjälpämnen i läkemedel?

De inaktiva ingredienserna (hjälpämnena) och deras effekter i droger

När läkemedelsproducenter skapar en medicinering, har den flera ingredienser. Självklart kommer ett läkemedel att innehålla aktiva ingredienser - de kemiska föreningarna som behandlar det tillstånd som du faktiskt tar medicinen för. Men det kommer också att innehålla inaktiva ingredienser. Dessa inaktiva ingredienser kallas hjälpämnen.

Vad är hjälpämnen?

Hjälpämnen ingår i nästan alla receptbelagda läkemedel och kosttillskott.

Dessa ingredienser kan färgämnen, smaker, ämnen som fungerar för att binda pillerna tillsammans, smörjmedel och konserveringsmedel.

Några hjälpämnen hjälper ett läkemedel att sönderdelas i partiklar som är tillräckligt små för att nå blodomloppet snabbare. Andra skyddar produktens stabilitet så att den blir maximal effektivitet vid användningstidpunkten (de fungerar som konserveringsmedel). Hjälpämnen kan också förhindra att ett läkemedel löses för tidigt i ditt system, skyddar mot magbesvär eller för hög av en dos omedelbart efter det att läkemedlet tagits.

Hjälpämnen eller inaktiva ingredienser ska vara inerta, vilket innebär att de inte har någon effekt på dig, men vissa kan orsaka symptom själva - och eventuellt allergiska reaktioner - eller interagera med läkemedlets aktiva ingredienser för att orsaka oväntade resultat. Inaktiva ingredienser i en medicin kan också interagera med de aktiva ingredienserna i en annan medicinering.

Ordet "hjälpämne" kommer från det latinska verbet excipere , vilket betyder "att ta ut".

Hur används hjälpämnen i läkemedel?

Den amerikanska Food and Drug Administration kräver godkännande av hjälpämnen som används i nya mediciner. Bland annat måste en inert ingrediens:

FDA har godkänt många hjälpämnen: Det var över 13 000 inaktiva ingredienser i FDAs databas i början av 2017. De varierade från akacia (vilket är ett gummibaserat förtjockningsmedel) till zinksulfat.

Medicinstillsatser kan ha formen av smakämnen. Till exempel ingår mandarinolja, citronolja och mentol i listan. Eller de kan vara färgämnen som bläck som visas på FDA: s lista i olika färger och former.

Tillsatser kan vara något de flesta människor skulle känna igen (såsom lätt mineralolja eller fruktos), eller de kan vara något med ett långt, nästan oförståeligt kemiskt namn, såsom polyvinylalkohol-graftpolyetylenglykol-sampolymer (3: 1, 45000 MW) eller linoleoyl macrogolglycerides.

De vanligaste hjälpämnena är majsstärkelse, laktos, talk, magnesiumstearat, sackaros, gelatin, kalciumstearat, kiseldioxid, shellak och glasyr.

Potentiella problem med hjälpämnen

Hjälpämnen i läkemedel ska vara inerta, vilket innebär att de inte ska reagera med ett läkemedels aktiva ingredienser eller orsaka reaktioner hos personer som tar drogen.

Men i praktiken arbetar de inte alltid som de borde.

Till exempel kan kalciumsalter, som används som fyllmedel i läkemedel, orsaka att dina tarmar inte absorberar vissa antibiotika också. Det finns många sätt på vilka fyllmedel kan störa absorptionen av andra läkemedel som sträcker sig från bindning till läkemedlet i matsmältningsorganet, för att störa absorption i tarmarna och mer. Forskarna som formulerar mediciner måste ta hänsyn till dessa många potentiella interaktioner vid utformningen av drogerna. I själva verket kan hjälpämnena i ett läkemedel reagera med varandra med hjälpämnena i en annan medicinering.

Dessutom är det säkert möjligt att vara allergisk eller intolerant mot "inerta" ingredienser i en medicin. Till exempel är många människor laktosintoleranta, men laktos används ofta för att formulera droger. Dessutom är vissa människor allergiska mot majs, men tabletter och andra läkemedelsformuleringar innehåller ofta majsstärkelse som bindemedel eller fyllmedel.

Slutligen reagerar vissa människor på färgämnena som används i mediciner (och i mat). Ett exempel är tartrazin eller FD & C gul # 5, vilket är ett vanligt förekommande artificiellt livsmedelsfärgämne.

Ett exempel som illustrerar potentialen för hjälpämnen att orsaka allergiska reaktioner, och hur man undviker dessa allergiska reaktioner kan ta lite ansträngning, innehåller denna lista över inaktiva ingredienser i halloween godis som kan orsaka allergiska reaktioner.

Om du har oro över hjälpämnena som används för att göra ett visst läkemedel, prata med din läkare om det. Hon har tillgång till hela ingredienslistan.

källor:

Abrantes, C., Duarte, D. och C. Reis. En översikt över farmaceutiska hjälpämnen: Säker eller inte säker? . Journal of Pharmaceutical Sciences . 2016. 105 (7): 2019-26.

Perez-Ibarbia, L., Majdanski, T., Schubert, S., Windhab, N. och U. Schubert. Säkerhets- och regleringsgranskning av färgämnen som vanligen används som hjälpämnen inom farmaceutiska och nutraceutiska applikationer. European Journal of Pharmaceutical Sciences . 2016. 93: 264-73.

US Food and Drug Administration. Inaktiv Ingredients Database. https://www.fda.gov/Drugs/InformationOnDrugs/ucm113978.htm