Hur man hittar en terapeut

Om du någonsin har försökt hitta en terapeut vet du att det inte är någon lätt uppgift. Med så många olika typer av leverantörer att välja mellan kan det vara förvirrande, tidskrävande och frustrerande. Men, beväpnad med lite information, kan du börja psykoterapi med någon som bara har rätt för dig.

Vet vad du letar efter

Innan du ens försöker hitta en terapeut är det första steget att veta exakt vad du letar efter.

Tillbringa lite tid på att undersöka och tänka på var och en av de faktorer som anges nedan. Se till att notera noteringar så att du kan kommunicera dina behov effektivt när du börjar söka aktivt. Här är några faktorer att tänka på:

Dina behov
Först överväga var du befinner dig i din process att söka behandling och vad du behöver just nu. Om du söker hjälp eftersom du befinner dig i en kris (du har tankar om att skada dig själv eller någon annan), se bort från resten av listan och ring 911, gå till närmaste akutmottagning eller ring National Självmord Hotline på 1-800-273-TALK (om du är i USA.)

Om du inte befinner dig i en kris men aldrig har sett en mentalvårdspersonal innan, måste du först se någon för en fullständig bedömning för att förstå din diagnos och utveckla en tydlig behandlingsplan. Om du redan har diagnosen kanske du letar efter någon som kan göra långsiktig psykoterapi.

Eller kanske du redan har en långsiktig terapeut och vill bara hitta en terapeut för ett korttidsarbete på ett särskilt problem. om den senare bör du också prata med din nuvarande terapeut om det om det här.

Plats och tillgänglighet
Se till att terapeuten har tillgänglighet som matchar ditt schema.

Tänk också på hans plats. Hur långt är du villig att resa? Behöver du en terapeut som är tillgänglig med kollektivtrafik? Är du villig att resa längre för en terapeut som har speciell expertis eller är en särskilt bra match personlighet klokt? Eller är bekvämligheten av yttersta vikt? Kom ihåg att terapi bara fungerar om du kan göra avtalet konsekvent, så schemaläggning och plats kan vara viktigare än du tror.

Betalning av terapeut
Psykoterapeuter kan acceptera olika betalningsalternativ, så det är viktigt att veta hur och hur mycket du vill betala. Om du har sjukförsäkring, börja med att ringa till ditt försäkringsbolag och fråga om dina psykiska hälsoeffekter. Skal de täcka ambulant behandling ? Finns det en medbetalning inblandad? Hur många sessioner omfattas? Om din försäkring endast täcker vissa terapeuter, kan försäkringsbolaget ge dig en lista med godkända leverantörer.

Vissa terapeuter accepterar bara patienter som betalar out-of-pocket. I det här fallet kommer de flesta att ge ett kvitto så att du kan skicka in det till ditt försäkringsbolag för ersättning, om möjligt. Du kan fråga om de kommer att överväga en lägre avgift om kostnaden är över dina medel.

Typ och expertisnivå
En annan faktor att tänka på innan du bestämmer dig för att hitta en terapeut är vilken typ av och expertis du söker. Tänk på problemen du vill ha hjälp med. Det kan finnas terapeuter som specialiserar sig på dessa problem. Om du inte är säker på exakt vad du vill arbeta på (och det är något som en terapeut kan hjälpa dig att räkna ut), försök att få en allmän uppfattning om dina mål för behandling. Du borde veta att den kompetensen ofta kan relateras till högre servicekostnader. Även om detta inte alltid är fallet borde du förvänta dig att betala mer om du bara är villig att arbeta med en terapeut med mycket kompetens på hög nivå.

När du överväger kompetensnivån, kom ihåg att det finns ett brett utbud av olika typer av psykiatriska leverantörer med olika typer av träning. Mer träning betyder inte nödvändigtvis att en terapeut är mer skicklig, men överväga om du har en preferens och lära dig mer om vilka typer av psykiatriska leverantörer som finns tillgängliga.

Terapeutorientering
Olika terapeuter kommer från olika tankskolor om hur terapi fungerar och vilka metoder som ger de bästa resultaten. Dessa tankskolor kallas "orienteringar". Till exempel tror någon med kognitiv beteendeorientering att tankar och beteenden är knutna till symtom och kommer att utföra terapi som syftar till att förändra problematiska beteenden och sätt att tänka direkt (vanligtvis genom läxor och övningsövningar). Däremot tror någon med en psykodynamisk orientering att symtom är relaterade till processer utanför patientens medvetenhet som kommer fram genom interaktioner med terapeuten.

Det finns många andra orienteringar, och vissa terapeuter prenumererar på mer än en. Tänk lite om vad som är mest bekvämt eller den bästa matchningen för dig, och var noga med att fråga någon potentiell terapeut om deras orientering och hur de skulle beskriva deras inställning till terapi.

Starta din sökning

När du väl har en bra idé om vad du letar efter är det dags att hitta en terapeut. Förutom ditt försäkringsbolag kan du be om hänvisningar från vänner, familj, din primärvårdspersonal eller andra behandlingsleverantörer. Det finns utmärkta online-resurser för att hjälpa dig att hitta en terapeut, inklusive UCompare Healthcare Psychiatrist Search, Föreningen för beteende och kognitiv terapi och American Psychological Association.

När du ringer till potentiella terapeuter, ha din förberedda lista med frågor / anteckningar till hands. Försök att ställa alla frågor, även om du känner dig skrämmad. Glöm inte att fråga om avgiftsbetalning, schemaläggning, utbildning, expertis och erfarenhet inom det område du vill jobba med, etc.

Terapeut "Shopping"

Det är viktigt att komma ihåg att det tar tid att hitta en terapeut. Du måste prata med flera potentiella kandidater på telefonen och få en känsla för om de uppfyller dina behov. Du kan också behöva träffas med flera terapeuter innan du hittar den som fungerar bäst för dig. Många människor vet inte att terapeuten "shopping" är en helt acceptabel praxis. Du måste välja den terapeut som passar dig.