Har du en matfobi?

Förstå fobier relaterade till mat

Matfobier kan vara livsbegränsande, förhindra att drabbade försöker nya restauranger eller ens deltar i familjeförsamlingar. I extrema fall kan matfobier även ha en inverkan på hälsan, vilket leder till begränsade dieter som saknar viktiga näringsämnen. Medan alla matfobier kan ha liknande effekter kan orsakerna och symtomen vara väldigt olika.

Rädsla för mat

Ibland misstas för en ätstörning, cibophobia är faktiskt rädsla för mat.

De med ätstörningar ritar i allmänhet en koppling mellan ät och kroppsbild , medan människor med cibophobia fruktar maten själv.

Cibophobia faller vanligtvis i mönster. Vissa människor är rädda för mycket förgängliga livsmedel som majonnäs. Andra oroar sig för underdone kött eller objekt som närmar sig sina utgångsdatum. Vissa människor med cibophobia är rädda för att laga mat, medan vissa vägrar att äta mat tillagad av andra.

Att hantera cibophobia kan vara utmanande. Att studera recept, bekanta dig med ett brett utbud av mat och matlagningsteknik, och gradvis utöka din horisont kan hjälpa till med mild rädsla. Mer allvarliga symptom kan kräva hjälp av en psykiatrisk professionell.

Rädsla för matlagning

Mageirocophobia, eller rädsla för matlagning, faller i många subtyper. Du kan oroa dig för de sociala följderna av presentationen eller kvaliteten på maten. Kanske observerar du överdrivet, oroat att du kan överkoka eller undercook maten.

Eller kanske är du rädd för matlagningsprocessen, skadar dig själv i köket eller har problem med att följa ett recept.

En delmängd av mageirokofobi träffar legionerna av hemkockar under vintersemestern. Playfully heter "diemeleagrisphobia" eller "dö, rädsla för kalkoner" av Food Network kändis Alton Brown, rädslan att laga en semester kalkon kan vara intensiv.

Dussintals TV-specialerbjudanden, webbplatser och till och med en särskild Butterball Turkey Talk-Line finns på plats för att hjälpa hem att laga mat genom sina årliga festligheter.

Att hantera rädsla för matlagning beror på svårighetsgraden och den exakta rädslan du har. I många fall kan du ge dig extra tid, som bara serverar bekanta recept till gästerna och uppmuntrar till hjälp från familjemedlemmar, gå långt för att lindra ångest. Om du inte kan lätta ditt eget rädsla, kan det vara nödvändigt att söka hjälp av en matlagare eller mentalvårdspersonal.

Rädsla för nya livsmedel

Särskilt vanligt hos barn blir matneofobi ibland en livslång rädsla för att prova nya livsmedel. Många drabbade har bara problem med vissa kategorier av mat, såsom sushi eller slaktbiprodukter, eller med speciella texturer. Andra är rädda för att prova någon ny mat alls. Food neophobia är relaterad till neophobia, eller rädslan för nya saker, liksom rädslan för det okända.

Rädsla för kräkningar

Rädslan för kräkningar, eller emetofobi, kan orsaka vilt begränsade ätmönster. Du kan oroa dig för att en viss mat är underkokt eller bortskämd. Du kan vägra att äta saker som du uppfattar som mageuppstötande, som kryddiga rätter eller grönsaker. Vissa människor vägrar att äta alls när de är ute i allmänhet eller inte har lätt tillgång till ett toalett.

Rädslan för kräkningar kan kopplas till rädslan för att förlora kontrollen. i extrema fall kan det så småningom leda till agorafobi .

Källa:

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar (4: e upplagan) . Washington, DC: Författare.