Vad du behöver veta om PTSD och fobier

Förstå länken mellan posttraumatisk stressstörning och fobier

Posttraumatisk stressstörning (PTSD) är den vanligaste psykiska störningen hos personer som har lidit ett allvarligt trauma eller en naturkatastrof. Vissa studier visar dock att risken för andra ångeststörningar, inklusive fobier, också är förhöjd under månaderna efter ett allvarligt trauma. Dessutom kan vissa av symtomen på PTSD spegla de av fobier, vilket gör diagnosen svårare.

Här är vad du bör veta om posttraumatisk stressstörning och fobier.

Vad är PTSD?

PTSD är en komplex psykologisk reaktion på extrem stress eller trauma. För att PTSD ska utvecklas måste lidanden ha utsatts för en situation där allvarlig fysisk skada var närvarande eller hotad. Exempel på situationer som kan leda till PTSD inkluderar kamp, ​​naturkatastrof, sexuella övergrepp och betraktande en annan persons död.

Vad är symtomen på PTSD?

Symtomen på PTSD är långt ifrån en fobi, även om vissa symtom överlappar varandra. PTSD har 17 specifika symptom uppdelade i tre kategorier: återupplevande, hyperarousal och undvikande. För en komplett lista över PTSD-symtom, se Vad är symtomen på PTSD?

Vad är riskfaktorerna för att utveckla post-katastrof ångeststörningar?

Ingen kan noggrant förutsäga vem som kommer att utveckla PTSD, fobier eller andra störningar. Men vissa specifika riskfaktorer gör det mer sannolikt att en störning uppstår.

Dessa inkluderar, men är inte begränsade till:

Ålder, kön och social klass verkar också spela en roll, med medelålders kvinnor från en lägre socioekonomisk konsol uppenbarligen den mest utsatta för utvecklingssjukdomar.

PTSD, fobier och andra sjukdomar kan dock slå någon. Om du är bekymrad över dina symptom, se en psykiatrisk proffs så snart som möjligt.

Differential Diagnos

De flesta människor som lider av PTSD upplever inte alla symptom. Några av de vanligaste symptomen på PTSD liknar symtomen på fobier. På samma sätt utlöses andra psykiska sjukdomstillstånd, såsom generaliserad ångest, ibland av katastrofer. Det är också möjligt att utveckla mer än en sjukdom samtidigt. Därför kan endast en utbildad professionell bestämma vilken diagnos som är mest lämplig.

Krisförlovningar

Intressant, omedelbart efter en katastrof är inte den enda högrisk tiden för PTSD, fobier och andra sjukdomar att utvecklas. Krishantering, eller årsdagen för en traumatisk situation, kan också utlösa dessa störningar.

Krisjubileumsreaktioner kan utvecklas långsamt under veckorna och månaderna före årsdagen eller kan komma plötsligt och oväntat. Det är normalt att känna lite sorg och oro runt årsdagen för allvarliga traumer, men allvarliga reaktioner kan signalera en störning.

Du kan hantera mindre kris årsdagen reaktioner på egen hand genom att planera fram till datumet, stanna upptagen och prata genom dina känslor med andra.

Om dina symtom är mer allvarliga är det dock viktigt att söka behandling. Med tiden kan en obehandlad årsdagreaktion utvecklas till en kronisk psykisk ohälsa.

PTSD är den vanligaste psykiska störningen efter ett trauma. Det är dock inte den enda ångestsyndrom som kan utvecklas. Om du har haft en allvarlig händelse och upplever några ovanliga symptom, besök en mentalvårdspersonal så snart som möjligt.

källor:

> National Council for Community Behavioral Healthcare. Två år efter Katrina: En undersökning av mental hälsa och missbruk leverantörer i New Orleans och Baton Rouge, Louisiana. http://www.thenationalcouncil.org/galleries/press-files/Summary%20of%20Survey%20Findings.pdf ..

Norris, Fran. "Psykosociala konsekvenser av stora orkaner och översvämningar: Räckvidd, varaktighet och omfattning av effekter och riskfaktorer för negativa resultat". National Center for PTSD Fact Sheet. http://www.ncptsd.va.gov/ncmain/ncdocs/fact_shts/fs_range_hurricane.html?opm=1&rr=rr141&srt=d&echorr=true.

North, Carol. "Somatisering i överlevande av katastrofalt trauma: en metodologisk granskning." Miljöhälsoperspektiv. Augusti 2002. 110: S4. http://www.ehponline.org/members/2002/suppl-4/637-640north/north-full.html.

Smith MA, Melinda, Jaffe > PhD >, Jaelline, Segal > PhD , Jeanne. "Posttraumatisk stressstörning: Symptom, typer och behandling." HelpGuide.org. 17 januari 2008. https://www.helpguide.org/.