Biverkningar av ADHD-läkemedel

Vanliga biverkningar av ADHD-läkemedel och hur man minimerar dem

Barn med ADHD kan ha en kort uppmärksamhet och kan ha problem med att vara hyperaktiv och impulsiv. Det betyder att de kanske inte går bra i skolan, kan ha problem med att göra eller hålla vänner, och kan till och med få problem hemma och med efterskolans aktiviteter.

Lyckligtvis kan behandlingar hjälpa till att kontrollera symptom på ADHD hos de flesta barn. Dessa behandlingar inkluderar vanligtvis ADHD-mediciner och beteendeterapi, oavsett om det är formell beteendeterapi med en barnpsykolog eller rådgivare eller bara enkla steg som föräldrar och lärare lär sig att ändra barnets beteende för att hjälpa dem att bli mer organiserade, undvika distraheringar och bete sig mer lämpligt sätt.

ADHD-läkemedel

ADHD-mediciner har länge varit en kärna del av behandlingsplanerna för många barn med ADHD.

Dessa ADHD-mediciner inkluderar nu:

Den listan verkar som om det finns många olika ADHD-mediciner att välja mellan, särskilt om ditt barn har biverkningar mot en eller flera av medicinerna. Dina val snabbt smala när du förstår att stimulantia är egentligen bara olika former och varianter av bara två typer av ADHD mediciner - metylfenidat (Ritalin) och amfetaminbaserade läkemedel:

Varför så många ADHD-läkemedel om de är så lika? I vissa fall har dessa läkemedel helt enkelt olika leveransmetoder som gör dem längre. Till exempel ska Concerta vara 12 timmar, medan Ritalin SR vanligtvis endast varar ca 8 timmar, trots att de båda har metylfenidat som aktiv ingrediens.

I andra fall är sättet du tar medicinen helt annorlunda, till exempel Daytrana-patchleveranssystemet.

Biverkningar av ADHD-läkemedel

Även om dessa ADHD-läkemedel hjälper många barn att hantera sina ADHD-symtom, är vissa föräldrar fortfarande tveksamma att starta sitt barn på ett läkemedel som Ritalin eller Adderall eftersom de är oroliga för eventuella biverkningar.

I vissa fall är dessa bekymmer motiverade. Stimulerande medel som används för att behandla ADHD är berömda för att orsaka minskad aptit, viktminskning, sömnlöshet och huvudvärk.

Många av dessa biverkningar är tillfälliga eller kan hanteras enkelt genom att minska doseringen av läkemedlet.

Vissa föräldrar är oroliga för stigmatiseringen av att ta en ADHD-medicinering, är oroad över kontroverser över Ritalin eller är oroliga för att medicinerna kommer att göra sitt barn angreppare, mer aggressiva eller till och med för lugna, som en zombie. Lyckligtvis är dessa inte vanliga biverkningar av ADHD-läkemedel, och om de uppstår, skulle din barnläkare troligen antingen sluta medicinen eller sänka medicins dosering.

Andra biverkningar som föräldrar ofta är oroade över när de börjar på ett ADHD-läkemedel kan innehålla:

Minimera biverkningar

Ett av de bästa sätten att minimera biverkningarna av en ADHD-medicin är att ha realistiska förväntningar på vad du tycker medicinen ska göra för ditt barn.

Till exempel, om ditt barn är så hyperaktivt och impulsivt att han blir trubbel varje dag i skolan, kan det vara okej om han fortfarande får lite problem att prata en gång i veckan.

Barnläkare, föräldrar och lärare blir ibland i trubbel när de fortsätter att driva doseringsdoser för att försöka få fullständig kontroll över ADHD-symtom, då målet kanske borde vara att helt enkelt minska störande beteenden, förbättra prestanda i skolan och förbättra relationerna med familj och vänner.

Andra tips för att minimera biverkningar från ADHD-mediciner:

källor:

American Academy of Pediatrics. Klinisk praxis: Behandling av skolåldern med uppmärksamhet-underskott / hyperaktivitetsstörning. PEDIATRICS Vol. 108 nr 4 oktober 2001, sid. 1033-1044.

Journal of American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. Övningsparameter för bedömning och behandling av barn och ungdomar med uppmärksamhetsbrist / hyperaktivitetsstörning. Volym 46, Utgåva 7 (juli 2007).