10 steg för att fatta beslut enkelt

Beslut är en del av vardagen. Oavsett om det bestämmer vad man ska beställa från lunchmenyn, var man ska parkera bilen eller om man ska ha en tidig natt. Större livsbeslut måste också göras, till exempel: om man ska flytta över hela landet eller ansöka om ett nytt jobb. Många vuxna med ADHD känner att de inte är bra beslutsfattare. Det kan bero på att de saknar förtroende för sig själva och fruktar att de kommer att fatta ett felaktigt beslut.

Det kan vara för att de har en historia att göra impulsiva beslut som de senare ångrar. Eller det är en kombination av de två. Men när du börjar lita på dig själv att fatta beslut i tid, känner du dig gladare eftersom du känner kontroll över ditt liv.


Här är 10 förslag till beslut.

1. Det är okej att göra ett "fel" beslut

Många människor med ADHD är så oroliga för att göra ett "fel" beslut att de är förlamade av obeslutsamhet. Att bli en självsäker beslutsfattare kräver en mental förändring. Titta inte tillbaka och tro att du gjorde ett "fel" beslut. I stället, se fram emot och "kursen korrekt" som flygplan piloter gör.

2. spela in dina beslut

För att bygga ditt förtroende för ditt beslutsfattande, skriv ner alla beslut du fattar. Med tiden kommer du att inse att du gör mycket bra beslut. Ändå kommer du bara ihåg de beslut du fattar och senare ångrar.

Denna "beslutslista" hjälper dig att få ett balanserat perspektiv och ger dig den försäkran du behöver för att fatta fler beslut.

3. Skapa tid för att fatta beslut

Att fatta beslut kräver lite tid och mental energi. Många som lever med ADHD är upptagna från det ögonblick som väckarklockorna ringer tills huvudet träffar kudden.

Stora beslut kan inte göras när du stryker runt. Om du har ett beslut att göra, boka ett möte med dig själv och skriv det i din dagsplanerare . Sedan stänger du av telefonen och stänger datorn och fokuserar på beslutet vid den tilldelade tiden.

4. Skriv beslutet ner

Ta en stor bit papper och skriv ditt beslut längst upp på sidan. Den enkla handlingen med att skriva ner den hjälper dig att bli riktigt klar över vad ditt beslut är.

5. För-och nackdelar

Ange beslut och beslut om beslutet. Brainstorm så många du kan, även om några av dem verkar farfetched.

6. Forskning

Om det är svårt att fatta ett beslut kan det vara att du inte har tillräckligt med information för att fatta ett välgrundat beslut. I så fall samla information genom att göra forskning online, tala med människor etc.

7. Dina mål

Beslut fattas inte isolerat. De påverkas av resten av ditt liv. Påminn dig om dina mål: kortsiktiga och långsiktiga. Även ett svårt beslut är mycket lättare att göra när man överväger det i förhållande till dina mål.

8. Röst ditt beslut

Tala om för och nackdelar med ditt beslut med en vän eller familjemedlem. Inte för att du vill att de ska fatta ditt beslut för dig, men för att artikulera dina alternativ till en annan person hjälper till att stärka dem i ditt sinne.

Ofta när du är klar med att förklara alla dina poäng har du nått din egen slutsats.

9. Impulsiva beslut

Om du är benägen att göra impulsiva beslut, följ stegen 3 till 8 på den här listan. Dessa steg tvingar dig att sakta ner och tänka på ett beslut innan du begår något.

10. Öva

Ju fler beslut du fattar desto lättare blir de. Börja med de mindre och enklare och bygga upp till de svåraste.