5 ADHD vänliga tips för att använda en daglig planerare

Att mastera konsten att använda en daglig tidsplanerare är en enkel men kraftfull färdighet när du har ADHD. Det är nyckeln till att hantera ditt liv och din ADHD. Din planerare blir din minnesprompt, tidshanterare och organisationshjälp. Dessutom kan det bidra till att minska klassiska ADHD-symtom som impulsivitet, distraktion och förskott.

En daglig planner är en kalender som är uppdelad i dagar och varje dag är uppdelad i sektioner, enligt tid.

Du kan skriva ner dina möten i lämpliga tidsluckor. Planners har ett flertal namn, en sådan agenda, dagbok eller dagtidsplanerare. Funktionen är dock alltid densamma. De hjälper dig att registrera dina åtaganden gentemot dig själv och andra människor så att du kommer ihåg dem.

Här är 5 poäng att tänka på när du använder din dagliga planerare.

Papper eller elektronisk

Det kan vara uppvärmda debatter om pappers- eller elektroniska planerare är bäst. Båda är bra, så nyckeln till framgång är att välja den som du känner dig bekvämast med varje dag.

Om du älskar papper och penna och hittar skrivning på papper bidrar till att stärka saker i ditt sinne, då skulle en pappersplanerare vara ett bra val.

Om du däremot älskar gadgets och alla saker elektroniska, då skulle en digital planer vara bra för dig. Fördelen med digitala planerare är att de vanligtvis kan nås från flera enheter, till exempel din telefon, surfplattform och dator.

Det här är en bra funktion när du har ADHD, för om du missar en, kan du fortfarande få tillgång till ditt schema.

Hur många planerare ska du ha?

Vissa människor har en planerare för arbete och en annan för hemma. Men när du har ADHD är det bäst att bara använda en. Att ha två planerare kan låta logiskt, men det kan snabbt bli förvirrande och överväldigande.

Håll det enkelt och bara ha en planerare för hela ditt liv.

Vad ska du skriva i din planerare?

Utnämningar med andra personer.

Dessa kan vara möten för arbete, personliga möten som att besöka tandläkaren, liksom tid med familj och vänner. Innan du bekräftar ett möte, ta kontakt med din planerare och kontrollera om du är tillgänglig den dagen vid den tiden innan du bekräftar. Skriv sedan ner det direkt innan du glömmer!

Utnämningar med dig själv.

Det här är gånger du blockerar i din agenda så att du kan utföra en viss uppgift. Det kan till exempel vara ett objekt från din "att göra lista". Att göra möten med dig själv innebär att du blir mer produktiv och tiden går inte bara bort. Dessa utnämningar ger också mental lättnad, för även om du inte kan göra en uppgift genast, vet du exakt när du får tid att göra det.

Inkluderar du övergångstider?

ja! När du skriver möten ner i din planerare, skriv ner tid för mötet och den tid det tar dig att resa dit. Detta hjälper dig att komma i tid till alla dina möten. Ju mer du använder din planerare desto bättre kommer du att få vid beräkning av restiden.

Planera också övergångstiden mellan de möten du bokar med dig själv.

Detta är viktigt när du har ADHD eftersom du behöver tid frånkoppling från en uppgift innan du börjar nästa. När du gör det, kommer du att undvika att känna irritabel, ängslig eller arg.

Hur ofta tittar du på din planerare?

För att planerare ska vara effektiva måste du använda dem regelbundet! Se alltid på din planerare först på morgonen för att få en tydlig och aktuell bild av hur din dag ser ut. Under hela dagen, titta på din planerare för att påminna dig om dina aktiviteter och uppdatera den med nya möten som de ordnas.

Glad planering!