10 tecken på att din tonåring är stressad

Dessa beteendeförändringar kan vara röda flaggor

Även om tonåringar inte behöver oroa dig för räkningar, karriärer eller håller ett hushåll, upplever de olika stresskällor. De handlar om frågor som mobbning, grupptryck och akademiska problem som kan vara mycket stressiga.

Utan lämpligt stöd kan stressade tonåren vara högre risk för psykiska problem, akademiska problem och hälsoproblem.

Så det är viktigt att vara på utkik efter varningsskyltar din tonåring känner sig stressad ut. Då kan du ingripa tidigare, snarare än senare.

Här är 10 tecken som din tonåring är stressad ut:

1. Huvudvärk och magont

Stress leder ofta till fysiska hälsoklagomål. Ofta huvudvärk, magont och andra somatiska problem kan vara ett tecken på stress.

2. Sömnproblem

Problem som somnar eller somnar kan vara ett tecken på stress. Och det kan vara en ond cykel. En överdriven tonåring är mindre trolig att kunna tolerera stress.

Vissa stressade tonåringar sover för mycket. En tonåring som alltid vill gå tillbaka till sängs efter skolan eller en som försöker sova hela dagen på helgerna kan försöka undvika hennes stress.

3. Utbildningsproblem

Ibland kan stressrelaterade problem bero på skolrelaterade problem. Vid andra tillfällen uppstår akademiska problem eftersom en tonåring är stressad. Om din tonårs betyg har minskat eller om din tonåring är närvarande i fattiga, överväga om förändringen kan vara stressrelaterad.

4. Ökad irritabilitet

Även om tonåringar kan vara humöriga i naturen, är en stressad tonåring sannolikt mer irritabel än vanligt. En tonåring som blir irriterad över små olägenheter ofta kan känna sig överväldigad av livets utmaningar.

5. Förändringar i socialiseringen

Stress kommer sannolikt att ändra tonåringens sociala vanor.

Social isolering kan vara ett tecken som din tonåring kämpar för. Att spendera mer tid i sitt rum eller brist på intresse att prata med vänner kan innebära att din tonåring har svårigheter.

6. Frekvent sjukdom

Tonåringar som stressas ut är också mer benägna att få förkylningar och andra mindre sjukdomar. De kan sakna skolan eller sociala evenemang ofta på grund av sjukdom.

7. Negativa förändringar i beteende

Behavandeproblem uppstår ofta när en tonåring är stressad. Du kan se ökade beteendeproblem som sträcker sig från att gå över skolan för att prata tillbaka. Undvik inte negativt beteende bara för att det är stressrelaterat.

8. Svårighetsgrad Koncentrerande

När tonåringar har mycket i åtanke är det svårt för dem att koncentrera sig på sitt arbete. De kan bli lätt distraherade i klassen och kan ha ökad svårighet att hålla sig på uppgiften när de fyller sina läxor.

9. Negativ Talk

Du kommer ofta att höra stressade tonåringar använder mycket negativt tal. Till exempel kan en tonåring säga saker som "Ingen tycker om mig" eller "Ingenting verkar gå rätt." Även om det är vanligt för tonåringar att göra dessa kommentarer ibland, om du hör dem för ofta är det troligt att en tecken på stress.

10. Allmänna känslan av oro

Stressade tonåringar oroar sig ofta för allting och allting.

De kan oroa sig för alla möjliga dåliga saker som kan hända, eller de kan oroa sig för hur andra kommer att uppleva dem. Om din tonåring har uttryckt mer oro än vanligt kan det bero på stress.

När ska du söka professionell hjälp

Många tonåringar kan inte säga, "Jag är stressad och det är därför." Därför signalerar deras beteenden ofta hur de känner.

Om du misstänker att din tonåring kämpar med stress, börja en konversation om det. Du kan också vilja lära din tonåring några enkla metoder för stresshantering.

Om din tonårs stress verkar störa skolan, familjen, hushållets ansvar eller vänner, kan det vara dags att söka professionell hjälp.

Symtom som varar mer än två veckor kan vara ett tecken på att din tonåring kan ha ett underliggande psykisk problem , som depression eller ångest.

Prata med din tonårds barnläkare om du har bekymmer om stress. Det är viktigt att utesluta fysiska hälsofrågor och diskutera behandlingsalternativ. En läkare kan hänvisa ditt barn till rådgivning.

> Källor

> HealthyChildren.org: Hjälp barn hantera stress.

> American Academy of Child and Adolescent Psychiatry: Stresshantering och Tonåringar.