Vad gör du om du misstänker din tonåring har en psykisk sjukdom

De flesta föräldrar skulle aldrig ignorera sitt barns brutna ben eller uppenbara tecken på fysisk skada. Men när det gäller ett barns psykiska sjukdom, går symtomen ofta obehandlade i månader eller till och med år.

Vissa föräldrar känner inte igen varningsskyltarna för en psykisk sjukdom. Andra oroar sig för att deras barn kommer att märkas som "galen" om de söker hjälp.

Men tidigt ingripande och korrekt behandling är nyckeln till att hjälpa din tonåring att må bättre.

Om du misstänker att din tonåring har en psykisk sjukdom, sök professionell hjälp.

Risken att inte få hjälp

Ibland kämpar föräldrarna för att erkänna deras misstanke om att deras tonåring kan ha en psykisk sjukdom. Men att ignorera problemet är inte troligt att det ska gå iväg. Faktum är att din tonårs mentala hälsa sannolikt blir värre, utan behandling.

Utan korrekt behandling kan din tonåring frestas att försöka självmedicinera. Han kan nå för droger, alkohol, mat eller andra ohälsosamma vanor som tillfälligt tråkig sin smärta. I slutändan lägger självmedicinering bara till fler problem för din tonårs liv.

Obehandlade psykiska problem kan också öka din tonårs risk för självmord. De flesta tonåringar som dödar sig själva har en sinnesstörning, som depressiv eller bipolär stämningsstörning.

Självmord är den näst största dödsorsaken för människor mellan 10 och 24 år. De allra flesta tonåringar som dödar sig själva ger någon typ av varningsskylt att de känner sig hjälplös och hopplös först.

Om din tonåring gör kommentarer om att vilja göra sig själv eller döda sig, ta det väldigt seriöst. Anta inte att han bara säger de här sakerna "att få uppmärksamhet" eller "för att han är arg." Tänk på sådana kommentarer ett allvarligt varningsskylt att din tonåring kämpar.

Skäl Teens utvecklar mentala hälsoproblem

Ungdom är en vanlig tid för psykiska problem som uppstår.

Forskare misstänker att detta beror på en mängd olika faktorer. Hormonella förändringar och hjärnutveckling under tonåren kan ge tonåringar en högre risk för psykiska problem.

Vissa forskare har förklarat detta fenomen genom att säga, "rörliga delar blir sönder." När alla delar av nervsystemet inte utvecklas i rätt takt kan en tonåring uppleva förändringar i tänkande, humör och beteende.

Det finns en genetisk länk till några psykiska problem. Om en eller båda tonåringens biologiska föräldrar har ett psykiskt problem kan en tonåring vara i ökad risk att utveckla en också.

Miljöfrågor kan också vara en faktor i en tonårs mentala hälsa. Traumatiska incidenter, som en nära döds erfarenhet eller en historia av missbruk, kan öka din tonårs risk.

Stress kan också vara en faktor. Om din tonåring mobbar i skolan eller om han lägger mycket på sig för att fungera bra akademiskt kan han vara mer mottaglig för psykiska problem.

Förekomst av psykisk sjukdom hos barn och tonåringar

Nationella institutet för mental hälsa uppskattar att ungefär 1 av 5 barn har eller kommer att få en allvarlig psykisk problem vid någon tidpunkt i deras liv.

De vanligaste psykiska sjukdomarna som finns hos tonåringar är:

Tonåringar kan också utveckla psykotiska störningar, som schizofreni eller substansanvändning, som alkoholmissbruk eller opioidberoende.

Leta efter varningsskyltar om mental sjukdom

Att skilja en psykisk sjukdom från hormonella förändringar, tonårsfaser och normala humörsvängningar blir en utmaning. Men det är viktigt att övervaka din tonårs humör och beteende, och om du märker förändringar som stör din tonårs livstid är det troligtvis inte normalt.

Mental sjukdom presenterar olika i olika människor.

Vissa varningsskyltar om möjliga psykiska problem inkluderar (men är inte begränsade till):

Håll lugnet om du ser varningsskyltar

Psykiska problem är vanligtvis mycket behandlingsbara. Och ett problem betyder inte att din tonåring är "galen". Istället betyder det att din tonåring behöver läkarvård.

På samma sätt som vissa tonåringar utvecklar fysiska hälsoproblem, som astma eller akne, utvecklar andra psykiska problem som obsessiv-tvångssyndrom eller bipolär sjukdom.

Håll dig lugn, men vidta åtgärder. Snarare än att spendera månader oroa sig för ett potentiellt problem, åta sig att ta reda på om din tonåring kan dra nytta av behandlingen.

Prata med din tonåring om dina bekymmer

Att ta upp bekymmer om din tonårs mentala hälsa kan känna sig obekväma först. Men det är viktigt att prata med din tonåring om de röda flaggorna du ser.

Peka på dina observationer och bjud in din tonårsinsats. Var försiktig så du inte tror att din tonåring är "galen" eller att det är hans fel. Här är några exempel på saker du kan säga:

Bli inte förvånad om din tonåring insisterar på att inget är fel eller han blir irriterad av ditt förslag. Många tonåringar är generad, skämmas, rädd eller förvirrad av de symptom de upplever.

Det är möjligt att din tonåring känner sig lättad när du tar upp ämnet också. Ibland vet tonåringar att de kämpar, men är inte säkra på hur det är för någon som de upplever.

Hjälp din tonåring att identifiera betrodda personer att prata med

Det är viktigt för tonåringar att ha friska vuxna som de kan prata med om problem som händer i hennes liv - och ibland är de inte villiga att dela med sig av sina föräldrar. Så se till att din tonåring har andra människor hon kan prata med i sitt liv.

Hjälp henne att identifiera minst tre betroda vuxna, hon kanske kan prata med några problem, problem eller problem som hon har.

Fråga, "Om du hade problem och du inte kunde prata med mig om det, vem kunde du prata med?" Medan många tonåringar gärna pratar med sina vänner, kan en tonåringskamrater sakna visdom för att ta itu med allvarliga problem. Så det är bäst om din tonåring har äldre människor som hon kan räkna med också.

Familjevänner, släktingar, tränare, lärare, rådgivare och väns föräldrar kan vara bland de personer hon kan prata med. Försäkra henne om att det är okej att få problem med de personer som du håller med är trovärdiga.

Det kan också vara en bra tid att fråga, "Tror du någonsin att det kan vara en bra idé att få en professionell att prata med?" Ibland är tonåringar inte bekväma och frågar efter en terapeut, men några av dem kan välkomna idén om du föreslår det först.

Få din tonåring utvärderad

Om din tonårs psykiska sjukdom närmar sig en krisnivå, gå till ditt lokala akutmottagningsrum. Hot mot självmord, allvarlig självskada eller hallucinationer är bara några orsaker till att din tonåring utvärderas omedelbart.

För psykiska problem som inte är en omedelbar kris, planera en läkares tid för din tonåring.

Prata med din tonåring om avtalet på samma sätt som du skulle diskutera ett möte för öronvärk eller regelbunden check-up. Säg, "Jag har planerat en läkarmottagning till dig på torsdagen. Jag vet att du inte är orolig över hur trött du har varit på sistone, men jag vill få dig att checka ut av läkaren bara för att vara säker. "

Förklara dina problem med läkaren och ge din tonåring möjlighet att tala med läkaren ensam. Din tonåring kan prata mer öppet när du inte är närvarande.

Utvärderingen kan tänka dig lugnt och försäkra dig om att din tonåring är hälsosam. Eller läkaren kan rekommendera dig att söka ytterligare behandling från en psykiatrisk specialist.

Bestäm dina behandlingsalternativ

Om en läkare rekommenderar ytterligare bedömning, kan din tonåring hänvisas till en psykisk sjukvårdspersonal. En mentalvårdspersonal, som psykolog eller licensierad klinisk socialarbetare, kan intervjua dig och din tonåring för att samla mer information.

Vissa psykiatriska yrkesverksamma ger skriftliga frågeformulär eller andra screeningsverktyg. En utbildad mentalvårdspersonal kommer sannolikt att samla information från din tonårds läkare också.

En mentalvårdspersonal kan ge dig en lämplig diagnos (om tillämpligt) och kommer att presentera dig med behandlingsalternativ, till exempel talkterapi eller medicinering.

Sök stöd för dig själv

En tonåring mental hälsa påverkar hela familjen, så det är viktigt att söka stöd för dig själv också.

Att prata med andra föräldrar kan vara nyckeln till att hålla sig mentalt stark. Vissa föräldrar finner tröst i att få emotionellt stöd från föräldrar som förstår, och andra tycker det är bra att lära sig om samhällets resurser och utbildningsalternativ.

Leta efter en lokal supportgrupp eller prata med din tonårds doktor för att lära dig om program i ditt samhälle. Du kan också hitta det bra att undersöka onlineforum eller grupper som kan erbjuda dig hjälp.

Du kan också överväga att träffa en terapeut på egen hand. En mentalvårdspersonal kan säkerställa att du hanterar din stress så att du kan vara bäst utrustad för att hjälpa ditt barn.

> Källor:

> Centers for Disease Control and Prevention. Adolescent Health.

> National Institute of Mental Health. Varje sjukdom bland barn.