3 röda flaggor som kan signal bipolär sjukdom

Det är helt normalt att ha dagar där du känner dig låg och dagar när vi står överst i världen. Livets känslomässiga uppgång och fall är en del av det mänskliga tillståndet. Så hur kan du berätta när dina erfarenheter är normala och när de har drivit in i extremiteterna av depression eller mani i samband med bipolär sjukdom? Om du funderar på att utvärderas av en psykiater för bipolär sjukdom, överväga tre grundläggande tumregler: funktion, känsla och familj.

fungerande

Är de problem du upplever stör dig med din förmåga att fungera dag för dag? Har dina problem isolerat dig från andra människor? Har dina problem fått dig i trubbel med lagen? Har du problem med att jobba regelbundet eller behålla ett jobb? Vad sägs om familjefunktionalitet? Behovet av dina svårigheter ständigt uppväger behoven hos andra familjemedlemmar?

Känsla

Känner du till att det finns något fel med dig, något mer än de kampar som alla handlar om? Känner du att du inte kommer att uppleva och njuta av livet? Är du överväldigad att hantera normala aktiviteter? Är du överdriven eller orolig över saker som andra inte ens tänker på?

Familj

Finns det en historia av psykisk sjukdom i din familj? Forskning som utförs av Dr Maier et al visar att cirka 5 till 20 procent av dem med förälder eller syskon som har bipolär sjukdom kommer också att utveckla bipolär sjukdom.

Dessa studier har också visat att familjemedlemmar med både schizofreni och unipolär depression ofta finns i samma släktträd som de med bipolär sjukdom .

Om du har problem med den dagliga funktionen eller om du kämpar för att känna dig normal, särskilt över en längre tid, kan en utvärdering av en psykiater vara motiverad.

Om du svarar ja på någon av de två första tumreglerna och du har en historia om psykisk sjukdom, kan en opartisk, professionell åsikt ge dig en viss sinnesro.

Nu, med allt detta sagt, var vänlig medveten om att även med alla tre tumreglerna kontrolleras, kanske du inte har en bipolär sjukdom. En fullständig medicinsk och psykiatrisk utvärdering utförd av en sjukvårdspersonal behövs för att diagnostisera bipolär sjukdom.

> Källa:

> Maier, W., Hofgen, B., Zobel, A. och Rietschel, M. (2005). Genetiska modeller av schizofreni och bipolär sjukdom: Överlappande arv eller diskreta genotyper? Europeiska arkivet för psykiatri och klinisk neurovetenskap, 255, 159-166.