Astrofobi är rädslan för yttre rymden

Orsaker, symtom och behandling för astrofobi

Det yttre rymdens mysterier är spännande för många jordländer. Men för vissa människor vänder det sig till rädsla. Astrofobi är en allvarlig och irrationell rädsla för stjärnor och utrymme. Det är en av de specifika fobierna som är relaterade till ett definierat objekt eller en situation.

För många är astrofobi starkt kopplad till en rädsla för utomjordingar. Filmer som "Alien" spelar in i rädslan om att det fientliga intelligenta livet kan existera utanför vår egen planet.

Många av dessa filmer involverar dagdomsscenarier, där livet som vi vet är hotat av en utomjordisk attack.

Anslutningar till andra farhågor

Astrofobi kan också kopplas till mörkets rädsla, vara ensam eller vara borta från hemmet. Filmer som "Gravity" adresserar det yttre rymdens kalla tomhet. Astrophobia kan också härröra från en rädsla för rymdutforskning, utlösen av sådana katastrofer som explosionerna av rymdskyttlar utmanare och Columbia. Filmen "Apollo 13" tog upp den mycket verkliga faran som är associerad med rymdprogrammet.

symtom

Om du har astrofobi, är du inte bara orolig med tanken på rymden, stjärnorna eller främmande livet. Du har en allvarlig och ihållande rädsla och att undvika ångest i samband med det har en inverkan på ditt liv. Det är en av de specifika fobierna .

Symtomen på astrofobi är liknande de hos andra specifika fobier, som inkluderar:

exempel

Beroende på din fobis exakta natur kan du kanske inte se filmer om utlänningar. Du kanske är besatt av platser som Roswell, New Mexico eller Area 51 i Nevada Obsessions med dessa platser härrör från konspirationsteorier om obestämda flygaobjekt (UFO) -indikationer och påståenden om en regeringstäckning av främmande interaktioner.

Du kan behålla en hälsosam skepsis om dessa teorier, men oroa dig för vad det kan betyda om de var sanna.

Att visa intresse för ett sådant ämne betyder inte att du lider av astrofobi. Men när intresset vänder sig till en besatthet som kan visa sig livsbegränsande, bör du söka hjälp från en mentalvårdspersonal.

Behandling

Astrofobi kan behandlas på samma sätt som någon specifik fobi. Inriktningen i behandlingen kommer att hjälpa dig att lindra din negativa tro på rymden. Du kommer att läras sundare meddelanden och hanteringskunskaper för att hjälpa dig att undvika panik. Typer av behandling för astrofobi innefattar:

> Källa

> American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar (5: e utgåva) . Washington DC: Författare; 2013.