Ämnesberoende och generaliserad ångestsyndrom

Många människor med generaliserad ångestsyndrom försöker självmedicinera

För många personer med generaliserad ångestsyndrom (GAD) är den ständiga oro och stress överväldigande. Om du kämpar med GAD har du sannolikt försökt många olika saker som hjälper till att lugna din ångest. Men vissa metoder för att hantera GAD-symtom kan vara mycket skadliga.

Vad är substansberoende?

Enligt den diagnostiska och statistiska handboken för psykisk sjukdom, 5: e upplagan , använder referensmaterialhälsovårdspersonal vid behandling av psykiska störningar, substansberoende är vanligt bland personer med psykiska sjukdomar som GAD.

Om du har GAD, kommer du troligen att oroa dig för din ångest som påverkar ditt dagliga liv. Du kan frukta uppkomsten av en ångestattack som kan vara lika svår som själva attacken. Denna konstanta stress kan påverka ditt familjeliv, din karriär och din fysiska hälsa.

Många människor med GAD och andra psykiska störningar vänder sig till substanser för att behandla sina egna symtom. De är vana vid att förlita sig på dessa ämnen för att hantera ångest. Utan dessa saker som en krycka kan personen kämpa med abstinenssymptom eller panik.

Exempel på substansberoende

Ämnesberoende kan omfatta att ta mer än den föreskrivna dosen av en medicin, dricka alkohol eller använda droger. Det börjar ofta mycket enkelt men kan eskalera snabbt, vilket dramatiskt påverkar ditt liv.

Låt oss till exempel säga att du har allvarlig oro över att tala framför andra. I ditt nya jobb måste du dock regelbundet presentera ditt team.

För att ta avkanten och lugna nerverna kan du ta ett extra anti-ångestpiller eller smyga ut till lunch för att få en alkoholhaltig dryck som hjälper dig att lugna dig själv. Du känner dig lugnare under din presentation, så att ta ett extra piller eller att ha en drink blir rutinmässigt.

Men med tiden dricker den ena eller ett extrapiller inte tillräckligt för att lugna sig själv.

Du kan behöva ta mer piller eller ha fler drycker för att få samma resultat. Utan att ta dessa ämnen känner du dig ännu mer nervös eller kan till och med uppleva fysiska abstinenssymptom som skakning eller brist på fokus.

behandlingar

För att behandla ditt ämnesberoende måste din ångest behandlas samtidigt. Om du inte redan hittar en terapeut som specialiserar sig på generell ångest som kan hjälpa dig att hantera dina symtom.

Som en del av återhämtningsprocessen kommer du att arbeta med din terapeut för att lära dig och öva hälsosam hantering för att hantera din ångest utan att förlita dig på andra ämnen. Att hitta nykterna sätt att de-eskalera dina känslor kan hjälpa till att sluta din beroende av piller eller sprit och sluta cykeln av missbruk.

Dessutom kommer din terapeut att arbeta med dig för att hantera källorna till ångest för att förhindra att symtom börjar från början. Med tiden kan du tycka att du har en större känsla av lugn och säkerhet i hantering av situationer som skulle ha utlöst din ångest tidigare. GAD får aldrig gå helt, men med terapi , övning och lämplig användning av mediciner som föreskrivs kan du hantera GAD och eliminera ditt ämnesberoende.

Källa:

"Allmänna ångestsyndrom". Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska sjukdomar, 5: e upplagan. American Psychiatric Association, 2013.