Saker att undvika att säga till en älskad med generaliserad ångest

Vanliga misstag som vänner och familj gör

Om du har en älskad man med kämpar med generaliserad ångestsyndrom (GAD) spelar du en viktig roll för att hjälpa den personen att känna sig stödd och bemyndigad att förbättra och bli mindre angelägen. Men medan du kanske har de bästa intentionerna finns det några misstag som människor gör i att prata med någon med GAD som faktiskt kan göra den älskade känner sig värre.

Följande är en lista över vanliga missteg som vänner och familj av dem med GAD gör, utformade för att hjälpa dig att undvika dem. Den kan också användas tillsammans med föregående artikel om saker du kan göra för att hjälpa till .

1. Säg inte "Sluta oroa dig för det"

En av de första impulserna som vänner har, är att vara skyddande för sin ängsliga vän och försöka ta bort hans ångest. Att säga saker som "det är inget att oroa sig över", "sluta oroa dig", eller "det är verkligen inte en stor sak", kommer ofta som nedlåtande och otillräckliga . Personen med GAD känner vanligtvis på en viss nivå att den oroande är starkare än den borde vara, men att stoppa det verkar mycket svårt. De vet att deras reaktioner är irrationella och att få folk att kommentera det kan göra dem ännu mer självmedvetna och nervösa.

I stället försöker du säga och fråga saker som "Hur kan jag vara hjälpsam ?," "Det är OK, jag är här med dig" och "Det låter så här är verkligen svårt för dig" istället.

Detta visar att du är där för dem utan någon dom.

2. Lös inte problem

Efter att ha försökt ta bort ångest och misslyckande kan du hitta dig själv som vill byta till "problemlösningsläge". Det här är när du försöker konstruktivt lösa eller åtgärda den stressiga situationen för din vän.

Medan du kanske tror att du hjälper din vän, saknar det ofta märket på vad som kan vara mest användbart, vilket är emotionellt stödjande.

Bara för att någon har GAD betyder det inte att de inte är intelligenta eller förmåga att lösa sina egna dilemman och att tiden som spenderas för att minska ångest genom problemlösning hamnar i slöseri.

I stället för att lansera till problemlösning, försök att ta ett perspektiv om att din närvaro och förståelse ofta kan hjälpa din vän att koppla av och arbeta med sina problem för sig själv om du kan vara stödjande och tålamod.

3. Inte överfunktion

När båda ovanstående misslyckas, kommer vissa vänner och familjemedlemmar att försöka "överfunktion" som stöd, där de börjar praktiskt taget ta på sig några av deras väns problem och koncentrera sina liv på att hjälpa dem. Ibland kan detta vara nödvändigt under extrema förhållanden, men i stora doser kan det främja beroende och kan börja ta emot emotionell vägtull på den hjälpande vännen. Det kan få personen att känna sig inkompetent eller otillförlitlig, förvärra deras ångest. Ett annat sätt detta inträffar är när en vän i huvudsak tar en terapeutroll och försöker behandla personen.

I stället för att hoppa till handling, uppmuntra personen att få hjälp till GAD, och arbeta tillsammans för att hantera problem och ångest hos personen när hon vill, inte när du behöver det.

4. Förlora inte ditt tålamod

Slutligen är det lätt för personer som använder någon av de ovan nämnda taktikerna för att förlora tålamod med sin vän. GAD är en kamp som vissa människor kommer att kämpa i många år och det är osannolikt att bara lösa det senaste dilemmaet att förändra ett större underliggande problem.

Bliv medveten om din roll som en stödjande vän, förstå att din vän kan vara en "worrier" under en betydande tidsperiod och se till att du använder ditt eget supportsystem för att undvika att bli stressad själv.