Är Bipolär och Borderline Personlighetsstörning relaterad?

Förstå likheterna och skillnaderna

Borderline personality disorder (BPD) har varit en kontroversiell diagnos eftersom den först förstods i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 1980. En kontrovers som fortfarande inte har lösts är huruvida BPD är relaterat till bipolär sjukdom eftersom de har många liknande symptom.

Hur Bipolär och Borderline Personlighetsstörning är Liknande

Den främsta orsaken till att vissa experter har föreslagit att BPD och bipolär sjukdom kan vara relaterade är att de delar den gemensamma kännetecknen för humörstabilitet.

Bipolär sjukdom är associerad med humörskift från depression till mani , en känsla som kännetecknas av elation, minskat sömnbehov och ökad aktivitet, eller hypomani , vilket liknar mani men mindre allvarlig.

BPD är också associerat med humörförändringar, ibland kallad känslighetsdysregulering eller affektiv instabilitet. Människor med BPD kan ofta förändras från att känna sig fina för att känna sig extremt bekymrade på några minuter.

Impulsivt beteende upplevs också ofta av personer med bipolär sjukdom och av personer med BPD.

Hur Bipolär och Borderline Personlighetsstörning är annorlunda

Vad är skillnaden mellan BPD och bipolär sjukdom då? Vissa huvuddelar skiljer de två.

Är Bipolär och Borderline Personlighetsstörning relaterad?

Även om det ännu inte är klart, har forskning inte hittat ett starkt samband mellan BPD och bipolär sjukdom. Det finns några bevis på att personer med BPD diagnostiseras med bipolär sjukdom vid högre hastigheter än personer med andra personlighetsstörningar. En studie visade att omkring 20% ​​av individer med BPD också diagnostiseras med bipolär sjukdom, medan endast cirka 10% av personer med andra personlighetsstörningar diagnostiseras med bipolär sjukdom.

En annan ny studie som såg på personer som diagnostiserades med både BPD och bipolär sjukdom under en tioårsperiod visade att störningarna verkar vara helt oberoende av varandra. På grund av detta betonade studien att det är oerhört viktigt att behandla varje sjukdom individuellt för bästa möjliga chans att få symptomlindring.

Bipolär och Borderline Personlighetsstörning: Bottom Line

Hittills finns det inte tillräckligt med forskning för att föreslå att BPD och bipolär sjukdom är relaterade. Även om det finns definitivt några delade funktioner finns det också några markerade skillnader mellan BPD och bipolär sjukdom.

Dessutom är sam-förekomsten av BPD och bipolär sjukdom inte tillräckligt stor för att föreslå att de två sjukdomarna är relaterade.

Men mer forskning behövs om detta ämne. Det kan vara att framtida forskning, till exempel på de genetiska och biologiska orsakerna till BPD och bipolär sjukdom kan avslöja några oupptäckta relationer mellan de två förhållandena.

källor:

American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar, 4: a ed, textrevision. Washington, DC, författare, 2000.

Gunderson JG, Weingberg I, Daversa MT, Kueppenbender KD, et al. "Beskrivande och longitudinella observationer om förhållandet mellan personlighetsstörning och bipolär sjukdom". American Journal of Psychiatry , 163: 1173-1179, 2006.

Paris, J. "Borderline eller Bipolar? Distinguishing Borderline Personality Disorder från Bipolär Spektrum Disorders." Harvard Review of Psychiatry , 12: 140-145, 2004.

Gunderson, JG, Stout, RL, Shea, MT, et. al. "Interaktioner med Borderline Personality Disorder och humörsjukdomar över 10 år." Journal of Clinical Psychiatry 75 (8), 2014.