Jag är hypomanisk och jag vill inte sova

Detta publicerades på vår Facebook-sida och fick en hel del feedback från den bipolära gemenskapen. Så här började det:

Tydligen är jag vaken i 39 timmar åt gången, och njuter av det, möter inte min psykiaters godkännande. Hon har beordrat mig att ta min natttid meds samtidigt vid varje natt. Gör du det här? Jag vill inte. Hypomani är så sällsynt för mig!

Svaren var omfattande:

David: Min sa samma sak. Men jag älskar min dyrbara hypomani. Jag blir så mycket klar. Jaja. Jag tar vanligtvis mina meds på samma gång, vanligtvis kring kvällen eftersom mina piller behöver mat i magen för att fungera rätt.

Ruthann: Jag hade en riktigt dålig erfarenhet förra gången jag tog min meds på en annan gång. Jag kände mig verkligen panik, hade kalla svettningar och kände mig väldigt sjuk. Mitt doktor sa att det var från att prata min meds så sent. Det var hemskt. Jag kommer aldrig göra det igen.

Patrick: Åh, mannen, det händer mig hela tiden jag är en snabb, snabb cykler, och ja, jag njuter av det här tills jag kraschar i depression. Jag kan få mycket saker gjort när jag är på uppsidan.

Jason: Bara för att de gjorde det genom läkarskolan betyder inte att de alltid har rätt. Men de har en poäng.

Martine: Du borde! Jag gör det, för hypomani slutar aldrig bra.

Jamie: Jag ser kärlek / hatar hypomani. Jag älskar det för att jag har så många idéer och jag får saker att göra, och allt är möjligt, och jag behöver inte oroa mig om jag har energi till något.

Allt är lättare, rengöring är lättare, att ta en dusch är lättare, allt är roligt och roligt. Men då är jag också lättare att ilska, jag börjar argumentera, och jag blir bitchy och börjar skrika på alla. Då sparkar min ångest in och jag är paranoid att alla undviker mig och är arg på mig och de alla hatar mig och kommer att lämna mig.

Det är därför jag inte gillar hypomani.

Joanna: Hypomani är så trevligt när du lovar att ta med dig kort efter det här.

Pat: Jag älskar hypomani, håller med allt som alla har sagt om det. Jag önskar att det var mitt "normala" - jag satsar på var och en av oss gör det. Men som någon sa, slutar det aldrig bra.

Vikki: Jag har tagit min sömnmedlem på samma gång i över 8 år nu, och då har jag samma uppehållstid. Jag har några hypomaniska symptom några dagar, men jag förlorar inte sömn med dem.

Dottie: Bra herre, jag kan inte ens komma ur sängen för det mesta.

Kelly: Jag tar alla mina meds på ungefär samma gång. Din kropp blir använd till regimen. Jag håller med så många andra om att hypomani är bra för multitasking, det är mycket svårt på din kropp, sinne och stressade själ. Jag skulle ge dig en rimlig tid och ett fönster på en timme plus eller minus. Det borde hjälpa - lycka till!

Margaret: Kan inte vara en bra tjej varje dag ...

CiCi: Hypomania? Att vara uppe i 39 timmar och njuta av det låter som full-on mania för mig. Tja, gissar du så länge du inte engagerar sig i något hänsynslöst beteende.

Obs! Det som skiljer mania från hypomani är faktiskt svårighetsgrad - i mani måste episoden kräva sjukhusvistelse, omfatta psykotiska egenskaper och / eller störa det dagliga livet i allvarlig grad. Ingen av dessa faktorer var närvarande. Situationen kan naturligtvis ha varit föregångare till mani.

Lynn: Hypomani är inte nödvändigtvis alltid en bra sak. Jag har varit hypomanisk i några veckor, och som de flesta av oss älskar jag det. Att stanna uppe hela natten går runt huset känns bra. Jag måste dock vara försiktig med det och få mig att ta mina nattmedlemmar och sovande och ligga ner så att jag inte viker på mig för långt.

Elizabeth Ann: Jag tror att många av oss har varit hypomaniska nyligen på våra egna sätt - kanske har det något att göra med solen. Jag känner mig inte så deprimerad som vanligt, och jag tar min natt när jag går och lägger mig.

Rhonda: Det känns bra men det kan få ett problem. Sömn är väldigt viktigt.

Carol: Ja, jag tar min natt meds klockan 22:00 varje kväll. Jag har fortfarande hypomanier, så var inte så motvillig att följa dina Docs order.

Anne: Sweetheart, om du är vaken och trådbunden efter 24 timmar finns det ett problem! Det är mani! Och det kan snurra ur kontrollen mycket snabbt och du hamnar på sjukhuset. Jag lärde mig det svåra sättet. Jag vill aldrig spendera 3 veckor på sjukhuset och sätta min familj igenom helvetet igen! En gång var mer än nog! Jag tar mina piller i tid varje dag. Och jag är så tacksam att de håller mig stabil. Om du inte gör det själv gör du det för de människor som älskar dig.

Obs! Lyckligtvis blev stämningen inte ute av kontroll innan den stod ned igen.

Norma: Jag saknar hypomani! Men det är bäst att följa läkarens order. Ju mer regelbundet jag tar mina meds, ju mer vanligt jag känner. Och kommer ner är en bummer!

Phillip: När jag är manisk går jag från den tid som mina fötter slog golvet tills jag sjunker på natten med en timmes kattslap. Jag skulle säga att detta är självförstörande mentalt, emotionellt och fysiskt. Jag kommer att stanna manisk i flera månader i taget och när jag kraschar är det som att falla i en mörk grop och stanna kvar i denna depression. Jag blir slö , jag glider i isolation och jag har humörsvängningar. Jag gillar inte att ta medmed; Men jag har två ordinerade meds och vitaminer som håller mig balanserad och jordad. Ändå tar det mycket arbete för min del att vara grundad. Jag journalerar dagligen allt jag gör och mina tankar så att jag kan lagra mitt beteende.

Obs! Att hålla en stämningsdagbok är något vi alla borde göra!

Michelle: Jag går igenom vad jag kallar faser av detta. Jag kommer ofta ofta att vara vaken, fungera uppehälle, uppnå mycket för flera dagar / nätter åt gången och har gjort det i flera månader nu. Inga nya meds eller stoppade någon; Jag antar dess nerver och / eller stressnivå. Jag gillar inte meds, recept eller inte, så jag behandlar bara det. Men ungefär en gång i fyra till sex veckor går jag och lägger mig i 12+ timmar och är ofta lat, inte stadig sömn, så mycket som 2 dagar och nätter. Jag trodde att detta var bara en annan "Michelle sak" - antar jag inte!

Terri: Hypomania är otroligt skrämmande för vår familj. Att se en älskad självförstörelse och inte kunna förstå att de är är smärtsamt att säga minst. För dem, snälla ta de meds och få lite sömn!

Helen: Jag har inte varit hypo i några år. Önskar jag var! Då kunde jag sortera min röriga platta ut. Jag är fast och känner mig värdelös och lat.

Medan "vi alla älskar hypomani" inte är sant, välkomnar många människor med bipolär sjukdom och njuter av det när det händer. Att neka att ta mediciner när du inte vill sova är bara ett exempel på den dåliga domen som kan följa med hypomani.

I det här fallet är incidenterna att vara vakna i 24 timmar plus avsmalnande efter ungefär en vecka. Jag kan inte säga att patienten är exakt kompatibel, men minst meds tas inom 15-18 timmar av att gå upp i stället för att "inte förrän jag är trött ändå." Det har hittills inte hänt någon krasch.

Relaterad läsning :