Aktivering: Det skyller inte familjen

Många gånger familjemedlemmar hävdar att de hjälper

Varje gång en artikel om aktivering finns på denna webbplats eller i det veckovisa nyhetsbrevet, uppmanar det e-post från läsare som känner att artiklarna på något sätt skyller vänner och familjemedlemmar till alkoholisten eller missbrukare för deras problem. Även om artiklarna alltid förklarar att familjemedlemmar inte orsakar problemet, kan kärleken finna sig själva bidra till situationen med sina handlingar och reaktioner.

Al-Anon-familjekoncernens tre C: s säger "Jag har inte orsakat det, jag kan inte kontrollera det och jag kan inte bota det", men många Al-Anon-medlemmar finner sina handlingar och reaktioner kan bidra till familjechauet.

Nyligen när jag presenterade en artikel om aktivering på mitt Twitter-konto eller min Facebook-sida fick jag ett mail från en läsare som innehöll följande redigerade stycke:

Skyller på familjen?

Skyller på en familj för ett villkor att en person som villigt, medvetet och VOLUNTARILY, förvärvat beträffande en missbruk är förresten fel! Ingen familj (om inte det är en familj som är full av dysfunktionella missbrukare / alkoholister!) LÄRAR en familjemedlem hur man blir beroende av ett läkemedel! Så var är dessa tjurar *** "missbruk är en" familjesjukdom ", myt kommer från?

Först och främst har jag varit en aktiv medlem i Al-Anon Familjegrupper i mer än 25 år. Jag skyller inte familjemedlemmen för alkoholistens problem - jag är familjemedlem.

Ingenting som jag någonsin gjorde orsakade min familjemedlems alkoholism och ingenting jag någonsin slutade det heller.

Aktiverar, hjälper inte

Men efter flera år med att läsa böcker och lyssna på andra Al-Anon-medlemmar delar deras erfarenheter bestämde jag mig för att några av de saker som jag trodde att jag gjorde för att "hjälpa" familjesituationen faktiskt skapade en atmosfär där det dysfunktionella beteendet kunde fortsätta .

I stället för att hjälpa situationen gjorde jag faktiskt det möjligt att fortsätta på många sätt. Denna quiz kan hjälpa till att illustrera hur du kan möjliggöra.

Bra, meningsfullt

Problemet för mig och för många andra som har befunnit sig i samma situation är att jag inte hade någon aning om att några av de saker jag gjorde var en del av problemet istället för en del av lösningen. Precis som många andra välmenande, välvilliga kärleken, var jag inte medveten om alla de olika sätten som jag gjorde det möjligt för vansinne att fortsätta.

Jag insåg inte när jag ringde mig sjuk för alkoholisten, ljög för henne, täckte henne och gjorde ursäkter för henne så att hon kunde hålla sitt jobb och behålla sitt rykte, att jag faktiskt gjorde det möjligt för henne att fortsätta i hennes förstörande beteende snarare än att möta de verkliga konsekvenserna för hennes handlingar.

Kanske, om jag hade tillåtit henne att hantera de naturliga konsekvenserna av att dricka, snarare än att gå in och försöka "fixa" saker, kanske hon hade bestämt att hon behövde söka hjälp till hennes problem.

En familjesjukdom

Liksom många andra i den situationen fann jag att jag successivt blev så absorberad för att försöka fixa alkoholhaltiga problem som jag faktiskt förlorade mycket av mig själv i processen.

Det hände så långsamt och förskräckligt över tiden att jag inte ens inser hur mycket jag hade påverkats av erfarenheten.

Jag blev påverkad på sätt som jag inte ens insett. På många sätt var jag mentalt och känslomässigt lika sjuk som alkoholisten, och skyller alltid alkoholisten för alla problem! Det är därför det kallas en familjesjukdom . Det kan smyga på dig och påverka dig psykiskt, andligt och till och med fysiskt utan att du ens vet det.

Men jag blev inte sjuk. Jag hittade återhämtning genom Al-Anon Familjegrupper . Jag lärde mig att sluta bli en del av problemet, när någon för 25 år sedan förklarade för mig begreppet att möjliggöra och påpekade att den lilla som jag tidigare hade någonsin "hjälpt" situationen alls.