5 överraskande sätt att bli motiverade

1 - Psykologiska faktorer som påverkar motivation

JGI / Jamie Grill / Blendbilder / Getty Images

Det finns många teorier och tips som är utformade för att hjälpa människor att bli motiverade, men några av de psykologiska faktorer som kan påverka motivationen kan överraska dig. Visste du att visualiserande framgång kan komma tillbaka? Eller att incitament kan ibland göra människor mindre motiverade?

Kolla in några av de överraskande saker som kan påverka motivationen.

Använd incitament försiktigt

Om någon redan tycker om att göra något, så står det för att det att belöna dem för beteendet skulle göra dem som det ännu mer, eller hur? I många fall är svaret faktiskt nej.

Forskare har funnit att givande människor för att göra saker som de redan är inneboende motiverade att göra kan faktiskt återfå. Kom ihåg, den inneboende motivationen uppstår från individen. Det gör i grund och botten något för den rena njutningen av den. Att göra uppgiften är sin egen belöning.

I fall där barn belönas för att göra något som de redan tycker om, till exempel att leka med en viss leksak, minskar deras framtida motivation att engagera sig i aktiviteten. Psykologer hänvisar till detta fenomen som överjusteringseffekten .

Så var försiktig med belöningar. Incitament kan fungera bra för att öka motivationen att engagera sig i en verksamhet som annars inte är tilltalande, men övertagandet av sådana belöningar kan i vissa fall faktiskt hamna i en minskande motivation.

Hur kan du använda detta koncept för att öka motivationen?

2 - Introducera utmaningar

Jordanien Siemens / Stone / Getty Images

När du står inför en uppgift, vilken finner du mer motiverande - gör något lätt som du har gjort hundra gånger och kan antagligen göra dig som sömn eller göra något som ligger inom möjligheterna, men kräver att du lär dig något nytt eller sträcker ut din befintliga förmågor? För många människor kan det första alternativet vara det enklaste, men det andra mer utmanande alternativet kommer troligen låta mer intressant och motiverande.

Om du försöker öka din motivation att göra något, som att gå ut ur sängen tidigt för en körning, bryta sig bort från samma gamla rutiner och införa nya utmaningar kan vara ett effektivt sätt att behålla den motivativa gnisten.

Utmana dig själv. Anmäl dig till en lokal maraton. Fokusera på att förbättra dina tider eller gå bara lite längre än du brukar göra. Oavsett vilket mål du vill lägga till inkrementella utmaningar kan du förbättra dina färdigheter, känna dig mer motiverad och ta dig ett steg närmare framgång.

3 - Visualisera inte framgång

Daniel Grill / Tetra bilder / Getty Images

En av de vanligaste tipsen för att bli motiverad är att helt enkelt visualisera framgång, men forskning tyder på att detta faktiskt kan vara kontraproduktivt. Problemet är att människor ofta visualiserar sig för att uppnå sina mål, men hoppar över att visualisera all den insats som går ut på att göra dessa mål verklighet.

Genom att föreställa dig att du har uppnått det önskade målet, sänker du faktiskt den mängd energi du har tillgång till för att utföra uppgiften själv.

Tidigare forskning har visat att idealiserade fantasier om framtiden brukar förutsäga dålig prestation, och nyare forskning har funnit att mentalt hänge sig i sådan visualisering saps tillgänglig energi.

Så vad fungerar det?

4 - Ta kontroll

Tom Merton / Caiaimage / Getty Images

Människor känner ofta mer motiverade när de känner att de har kontroll över vad som ska hända. Har du någonsin varit en del av en grupp där du kände att du verkligen inte hade någon personlig kontroll över resultatet? Kände du dig särskilt motiverad att bidra till gruppen?

En av anledningarna till att människor ibland inte tycker om "grupparbete" är att de förlorar den individuella känslan av kontroll och bidrag.

Vad kan du göra för att ta tillbaka kontrollen i gruppsituationer?

5 - Fokus på resan, inte resultatet

Thomas Barwick / Taxi / Getty Images

Ständigt fixering av resultatet, om framgång eller misslyckande, kan allvarligt försämra motivationen. I sin forskning om olika tankesätt har psykolog Carol Dweck funnit att lovande barn för fasta egenskaper (som att vara smarta eller attraktiva) faktiskt kan minska motivationen och uthålligheten i framtiden.

Denna typ av beröm anser hon att människor utvecklar det som är känt som en fast tankegång. Människor med denna tankegång tror att personliga egenskaper helt enkelt är infödda och oföränderliga. De tror att människor är antingen kloka eller dumma, vackra eller fula, atletiska eller icke-atletiska, och så vidare.

Så hur kan du undvika att utveckla en fast tankegång?

Oavsett om du försöker gå ner i vikt, köra maraton, tjäna en examen eller slutföra någon annan typ av mål, spelar motivation en viktig roll i din övergripande framgång eller misslyckande. Några av dessa forskningsresultat kan motsäga dina befintliga idéer om vad som fungerar och vad som inte handlar om motivation. Försök med att integrera några av dessa strategier i dina dagliga vanor för att förbättra din entusiasm och köra för att lyckas.

källor:

Dweck, CS (2006). Tanken: Den nya psykologin av framgång. New York: Slumpmässigt hus.

Kappes, HB, & Oettingen, G. (2011). Positiva fantasier om idealiserad futuresap-energi. Journal of Experimental and Social Psychology, 47 (4), 719-729. doi: 10,1016 / j.jesp.2011.02.003.

Malone, TW & Lepper, MR (1987). Att göra lärande kul: En taxonomi av inbyggda motivationer för lärande. I RE Snow & MJ Farr (Red.), Aptitude, learning and instruction: III. Conativ och affektiv processanalys . Hillsdale, NJ: Erlbaum.