Hur fungerar nikotinvaccin?

Tänk dig att kunna få ett vaccin som skulle immunisera dig mot nikotinberoende . Efter att ha fått en serie skott som uppmuntrar din kropp att bygga antikroppar mot nikotin, skulle vaccinet göra läkemedlet inte beroendeframkallande.

Medan det kan verka som långt, är ett sådant vaccin för närvarande under utveckling. Ursprungligen undersökt av forskare på Nabi Biopharmaceuticals under namnet NicVax, Nabi fick 2009 ett bidrag på 10 miljoner dollar av National Institute on Drug Abuse, en del av National Institutes of Health för att gå vidare med den första av två fas III-studierna.

Tyvärr, i juli 2011 rapporterade de nedslående resultaten, säger att den första fas III-prövningen misslyckades, med endast 30% av patienterna som såg några resultat. I november samma år meddelade de att den andra fas III-prövningen också hade misslyckats, med vaccinet som inte fungerade bättre än en placebo.

Hur vacciner fungerar

När en person får ett vaccin innehåller skottet några av de riktade virusen eller bakterierna i försvagad eller död tillstånd. Immunsystemet känner igen och skapar antikroppar som förstör eller inaktiverar den invaderande sjukdomen. På detta sätt är kroppen förberedd mot en attack av levande virus eller bakterier, om det skulle inträffa.

Hur Nikotin Vaccin är utformad för att fungera

Nikotinmolekylerna är små och rör sig lätt genom blod-hjärnbarriären, där de binder till nikotinreceptorer som aktiverar belöningsbanor i hjärnan, vilket ökar nivån av dopamin . Dopamin är en neurotransmittor som är ansvarig för känslor av nöje, välbefinnande och beroende.

Det är den här processen som antas vara grunden till fysisk missbruk.

Nikotinvaccinet tränar kroppen för att attackera nikotin. Det gör detta genom att använda nikotinhaptens i serum. Haptens är molekyler som främjar antikroppsproduktion och attraktion när de kombineras med större proteinmolekyler.

När vaccinet går in i blodomloppet via ett skott i armen reagerar kroppen på haptenerna genom att skapa antikroppar mot nikotin. Antikropparna "infångar" nikotinmolekyler genom att binda dem. Eftersom antikropparna (och bundna nikotinmolekylerna) är för stora för att bryta blod / hjärnbarriären, kan nikotin inte gå vidare till hjärnan där det kan orsaka dopaminfrisättning.

Utan dopamin tycker rökare inte om att röka och länken till fysisk missbruk är bruten.

Nuvarande Nikotin Vaccine Research

Forskare vid Scripps Research Institute (TSRI) arbetar med att skapa ett mer robust nikotinvaccin och har sett uppmuntrande indikationer på att de är på rätt väg.

Enligt professor i kemi vid TSRI, Kim Janda, finns det två former av nikotin som är spegelbilder av varandra, "vänsterhänt" och "högerhänt" molekyler, om du vill. Nikotin i tobak består nästan helt av vänsterhänt sort. NicVax-vaccinet bestod av en blandning av både vänster och högerhänt nikotinhaptens och var inte ett effektivt vaccin.

Forskare hos TSRI skapade tre former av vacciner: en 50/50 blandning av de två nikotintyperna och rena höger och rena vänsterhandsvacciner.

I laboratorietester på råttor upptäckte de att 50/50-blandningen var bara 60 procent lika effektiv som det rena vänsterhandsvaccinet.

"Detta visar att framtida vacciner bör rikta sig mot den vänsterhandade versionen", säger Jonathan Lockner i ett pressmeddelande från 2015 från institutet. Lockner är en forskningsassistent i Janda-lab.

Forskning pågår men ser lovande ut för framtiden.

Nikotinvaccinet, om det godkänns, kommer att vara ett värdefullt tillskott till de olika stopphjälpen som finns tillgängliga idag. Med ett mänskligt liv förlorat för tobaksrelaterad sjukdom var 8: e sekund någonstans på planeten behöver rökare så många val som möjligt för att hjälpa dem att slå nikotinberoende innan de slår dem.

Källa:

Scripps Research Institute. TSRI-forskare designar nikotinvaccin som framkallar robust immunsvar. http://www.scripps.edu/news/press/2015/20150112janda.html. Åtkomst till februari 2016.

Nabi Biopharmaceuticals. Nabi Biopharmaceuticals inleder en pivotal fas III studie för NicVAX som ett hjälpmedel för att upphöra med rökning och långvarigt avstående http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=100445&p=irol-newsArticle&ID=1350155&highlight=. Åtkomst till februari 2016.