Allvarliga hälsorisker av lila dryck och sizzurp

Lila drak går av flera namn inklusive sizzurp , lila grejer , luta , drack och barre . Trots dessa lekfulla moniker är lila drack dock anmärkningsvärt farligt och har antingen dött eller inlagd flera kändisar med lika underhållande epiteter som DJ Screw, Pimp C och Lil 'Wayne (behandlade i ICU).

Under de senaste åren har lila drack firades bland sångare, rappare och professionella idrottsmän som Soulja Boy, Justin Bieber och JaMarcus Russell.

Tydligen var all denna uppmärksamhet för mycket värme för drakens ofrivilliga leverantör, Activis, som har stoppat produktionen och försäljningen av denna starkt potenta hostningssirap (smeknamnet Prometh) för rädsla för missbruk av substanser.

Vad finns i lila drack?

Purpurfärgad drak är en gatacocktail som kan ta flera former som vanligtvis centrerar kring en potentiellt dödlig ingrediens: Actavis nyligen avskrivna recepthudsirap Prometh, innehållande prometazin (fenergan) och kodin. Denna potentiellt "mördare" hostasirap skärs med soda, godis och ibland alkohol - vilket ger en sackarinsmaksignatur.

Prometazinhydroklorid hör till fenotiazinklassen av droger; denna klass av droger används i olika antihistamin (allergi) och antipsykotiska mediciner. Prometazin används i recepthärdssirap för dess antihistamin, antiemetisk (anti-kräkningar) och lugnande effekter. Enbart orsakar prometazin vanligtvis inte eufori om den inte blandas med andra depressiva medel som kodin och alkohol.

Codeine är ett proläkemedel som metaboliseras av din kropp till morfin. I receptbelagd hostssirap arbetar codein för att undertrycka hosta. Som du är medveten om, kan morfin och andra opioider också orsaka känslor av elation, analgesi och eufori också. Receptbelagd opioidmissbruk är ett brådskande problem i USA och över hela världen.

Lilla draken är som en bedövning men utan livsstöd. Du sänker din kropp på många sätt när du dricker drack. Faktum är att ibland drack kallas "magert" eftersom du känner dig lutad när du dricker den.

Varför dricker lila drack?

Ur ett vetenskapligt perspektiv är det svårt att precisera hur mycket lila drack det tar att döda någon. Ur ett medicinsk perspektiv är det säkert att säga att imbibing någon mängd lila drack är en hemsk idé.

Lila drak består av 3 depressiva som kan synergiera eller potentiera för att orsaka:

Overdosering av prometazin kan orsaka antikolinerga symtom som:

Dessutom kan prometazinöverdos orsaka:

För att uttrycka det enkelt drack du knä med din fysiologi på ett antal farliga sätt. Vidare, när andra centrala nervösa depressiva medel kastas in i blandningen som barbituater, narkotika och tricykliska antidepressiva medel, är följderna särskilt grymma.

Forskning

För enkelhets skull är denna artikel inriktad på Prometh-härledd lila drack; en iteration mest celebrated och eftertraktade av kändis och vanliga missbrukare lika. Dock kan drack också bryggas från över-the-counter hostasirap innehållande dextrometorfan. (Vänligen få inga idéer.) Dextrometorfan liknar den dissociativa anestetika ketaminen (Special K) och fencyklidin (PCP). Som de kemiska bröderna kan dextrometorfan orsaka hallucinationer och out-of-body (dissociative) erfarenheter när de tas i överflöd. det orsakar också otäcka biverkningar som ökad hjärtfrekvens, hypertoni och diaphores (riklig svettning).

Om du erbjuds en styrofoam kopp fylld med lila drack - tydligen är styrofoam koppar det föredragna sättet att administrera - neka. Om du missbrukar Drank eller något annat missbruksmissbruk, vänligen sök hjälp och rådfråga en missionspsykiatriker eller en primärvårdspersonal, sjuksköterskautövare eller läkareassistent som kan hänvisa dig till en psykolog.

Ser fram emot, det är uppmuntrande att Activis upphör med produktion och försäljning av Prometh, dess starka recepthärdssirap. Men som någon DEA-agent eller missbruk specialist kan intyga, när det finns en vilja, det finns alltid en väg. För närvarande lagrar människor Activis receptbelagda hostningssirap innehållande prometazin och kodin. Det återstår att se om droghandlare eller andra som önskar lila drack kommer att räkna ut något annat sätt att få en cocktail fylld med prometazin och opioider.

källor:

Artikel med titeln "Purpur drak prevalens och egenskaper av missbrukare av kodin hostasirap blandningar" av LE Agnich och medförfattare publicerad 2013. Åtkomst från PubMed den 1/30/2015.

Artikel med titeln "Antitussives and Drug Abuse" av JM Burns och EW Boyer från Substance Abuse and Rehabilitation publicerad 2013. Åtkomst från PubMed den 1/30/2015.