Anna Os liv och inverkan på psykologi

Anna O. var pseudonymen till en av patienterna av läkare Josef Breuer. Hennes fall beskrevs i den bok som Breuer skrev med Sigmund Freud, studier om hysteri . Bertha Pappenheim var hennes riktiga namn och hon hade ursprungligen sökt Breuers hjälp med en serie symptom som inkluderade visuella störningar, hallucinationer, partiell förlamning och talproblem.

Breuer diagnostiserade den unga kvinnan med hysteri och diskuterade senare hennes fall med Freud som utvecklade sina egna idéer om vad som ligger till grund för Anna O.s tillstånd.

Hennes behandling spelade en viktig roll vid upprättandet och utvecklingen av psykoanalysen.

Anna O: s namn

Bertha Pappenheim

Mest känd för

Födelse och död:

27 februari 1859 - 28 maj 1936

Anna O: s betydelse i psykologi

Bertha Pappenheim, hänvisad till som Anna O. i fallets historia, kom till Josef Breur för behandling av det som då kallades hysteri. Samtidigt som hon vårdade sin döende far, upplevde Pappenheim ett antal symptom som innehöll partiell förlamning, suddig syn, huvudvärk och hallucinationer. Under behandlingens gång, som varade från 1880 till 1882, fann Breuer att prata om hennes erfarenheter verkade erbjuda lite lättnad från hennes symtom.

Pappenheim kallade behandlingen som "talande botemedel".

Medan Freud faktiskt aldrig träffade Pappenheim fascinerade hennes historia honom och tjänade som grunden för studier om hysteri (1895), en bok samlad av Breuer och Freud. Breuer beskrivning av hennes behandling ledde Freud till att hysteri var förankrad i sexuella övergrepp mot barndom.

Freuds insisterande på sexualitet som en orsak ledde till slut till en rift med Breuer, som inte delar denna uppfattning om hysteriets uppkomst. "Att döma i sexualitet i teori och övning är inte till min smak", förklarade Breuer. Medan vänskap och samarbete snart slutade, skulle Freud fortsätta sitt arbete med utvecklingen av talkterapi som behandling av psykisk sjukdom.

Hennes fall påverkar också utvecklingen av den fria associeringstekniken. Breuer använde hypnos under sina behandlingssessioner, men fann att Pappenheim talade fritt om vad som kom in i hennes sinne var ofta ett bra sätt att förbättra kommunikationen.

Freud själv beskrev en gång Anna O. som den sanna grundaren av den psykoanalytiska strategin för mentalvård. Fem år senare publicerade Freud sin bok The Tolkning av Drömmar , som formaliserade mycket av hans psykoanalytiska teori.

Medan Breuer och Freud kan ha måttat bilden som Breuer's behandling härdade Anna O. av hennes symtom, uppgav rekord att hon blev progressivt värre och till sist institutionaliserades. "Så det berömda första fallet han behandlade tillsammans med Breuer och som var mycket berömd som en enastående terapeutisk framgång var inget sådant," Carl Jung, en före detta Freud-lärjunge, noterad 1925.

Pappenheim återhämtade sig slutligen från sin sjukdom och fortsatte att bli en viktig kraft i det tyska samhällsarbetet. 1954 utfärdade Tyskland ett poststämpel som bär hennes bild i erkännande av hennes många prestationer.

referenser:

Grubin, D. (2002). Young Dr. Freud: En film av David Grubin. Devillier Donegan Enterprises.

Jung, CJ (1925). Analytisk psykologi. Nach Aufzeichnungen eines Seminars 1925. Ed. William Mc Guire. Walther, Solothurn-Düsseldorf.