Mat och kosttips som kan hjälpa dig att sluta röka

Att sluta röka är en svår sak att göra, men det är ett viktigt steg i att ta hand om din hälsa och minska risken för lungcancer och hjärt-kärlsjukdom. Att göra några förändringar i maten du äter kan hjälpa till att göra processen lite enklare.

Kontrollera dina matvanor

Rengöring av en ohälsosam kost kan tyckas vara en överväldigande uppgift att ta på sig medan du också ger upp cigaretter, men eftersom rökning, matbehov och samtidiga vanor är ganska vanliga, tar det lite tid att fokusera på de livsmedel du äter kan vara en bra idé.

Att äta en hälsosam kost innebär huvudsakligen att du ökar ditt intag av frukt och grönsaker, hela korn, magra proteinkällor, mjölk eller andra kalciumkällor och få friska fetter från nötter, frön och olivolja. Det betyder också att skära ner på mat med hög fetthalt, socker, natrium och kalorier.

Rökning påverkar din smak och när du går igenom ditt rökningsproblem kan du upptäcka att mat börjar smaka annorlunda, så det kan vara en bra tid att prova nya, hälsosamma livsmedel för att hitta några saker du gillar.

Nyttiga mat och kost tips

Det är inte möjligt att säga att att äta någon viss mat kommer att fungera som en magisk medicin och ta bort dina begär för en rök. Men, för bättre eller sämre, vanor och situationer som utlöser din önskan att röka är ofta sammanflätade med de livsmedel du äter. Om du till exempel börjar starta din morgon med en vanlig kopp kaffe, kan en munk och en cigarett växla till örtte och toast, mjukna utlösaren lite.

Här är fler idéer som kan hjälpa dig att må bättre eller förändra ditt fokus när du känner att du behöver nå en cigarett.

Rökningstopp och viktökning

Din kropp kommer att gå igenom vissa förändringar medan du anpassar dig till ett liv utan cigaretter.

En av dessa förändringar kan vara en ökning i din aptit. Medan du vill öka ditt intag av hälsosamma livsmedel, kan du behöva titta på ditt kaloriintag så att de extra punden inte staplar upp.

Alla förslag som görs här är bra för viktvakt, men dessutom kan det vara bra att hålla nollkaloritgummi, minter och godis i fickan för när du känner dig villig att röka. Att starta en lätt träningsrutin kan också hjälpa till.

Ett ord från

Att sluta röka är svårt, men att förbättra din kost samtidigt kan hjälpa dig på din väg. Kom ihåg att det tar lite tid att ändra dina äldre vanor till friska nya vanor.

Kom inte ner dig själv om du glider upp. Ta det en dag i taget!

> Källor:

> American Cancer Society. "Sluta röka: Hjälp för begär och tuffa situationer."

> American Heart Association. "Mat och sluta röka."

> Chao AM, White MA, Grilo CM, Sinha R. Undersök effekterna av cigarettrökning på matbehov och intag, depression och stress. Äta beteende . 2017; 24: 61-65.