Sigmund Freud: Hans anmärkningsvärda liv, teorier och arv

Hur Sigmund Freud Influenced Psychology

Psykologens mest kända figur är också en av de mest inflytelserika och kontroversiella tänkarna i det tjugonde århundradet. Sigmund Freuds arbete och teorier bidrog till att forma våra synpunkter på barndom, personlighet, minne, sexualitet och terapi. Andra stora tänkare har bidragit med arbete som växte ut ur Freuds arv, medan andra utvecklade nya teorier ur oppositionen till hans idéer.

I 2001 hänvisade Time Magazine till Freud som en av de viktigaste tänkarna i förra seklet. En 2006 Newsweek artikel kallade honom "historiens mest debunked läkare." Medan hans teorier har varit föremål för stor kontrovers och debatt, är hans inverkan på psykologi, terapi och kultur otänkbar. Som WH Auden skrev i sin dikt 1973, i minnet av Sigmund Freud ,

"Om han ofta hade fel och ibland absurt,
till oss är han inte mer en person
nu men ett helt klimat av åsikt. "

En närmare titt på Freuds liv

Vår utforskning av hans arv börjar med en titt på hans liv och tid. Hans erfarenheter informerade många av hans teorier, så han lärde sig mer om sitt liv och de tider han bodde i kan leda till en djupare förståelse för var hans teori kom ifrån. Upptäck mer om hans liv i denna korta biografi och tidslinje i hans liv, upptäck några av hans mest kända citat, eller ta en djup bildtur i livet från födsel till död.

Freuds stora teorier

Freuds teorier var oerhört inflytelserika men utsatt för stor kritik både nu och under sitt eget liv. Emellertid har hans idéer blivit sammanvävda i vävnaden i vår kultur, med termer som " Freudian slip ", "repression" och "denial" som förekommer regelbundet i vardagsspråk.

En av hans mest varaktiga idéer är begreppet det omedvetna sinnet , vilket är en reservoar av tankar, minnen och känslor som ligger utanför det medvetna sinnets medvetenhet. Han föreslog också att personligheten bestod av tre nyckelelement, id, egot och superego . Några andra viktiga freudianteorier inkluderar hans begrepp om livs och dödsinstinkt , teorin om psykoseksuell utveckling och försvarsmekanismerna .

Freud och psykoanalys

Hans idéer hade en så stark inverkan på psykologin att en hel skola av tanke framkom ur hans arbete. Medan det till slut ersattes av uppkomsten av behaviorism, hade psykoanalysen en varaktig inverkan på både psykologi och psykoterapi.

Freuds patienter

Under hela Freuds karriär hjälpte ett antal av sina patienter att forma sina teorier och blev kända i sin egen rättighet. Anna O var till exempel faktiskt inte en patient för Freuds. Hon var dock en patient hos Freuds kollega Josef Breuer. De två männen svarade ofta om Anna Os symptom, så småningom publicerade en bok som undersökte hennes fall, Studier på hysteri .

Det var genom sitt arbete och korrespondens att tekniken som kallades talterapi uppstod.

Stora verk av Freud

Freuds skrifter beskriver många av hans stora teorier och idéer, inklusive hans personliga favorit, The Tolkning av Drömmar. "Det innehåller ... den mest värdefulla av alla upptäckter, det har varit min lycka att göra. Insikt som det här faller till ens mycket men en gång i livet," förklarade han.

Några av hans stora böcker inkluderar:

Läs mer om några av hans stora verk i denna lista över böcker av Sigmund Freud .

Freuds perspektiv

Freud skrev och teoretiserade om ett brett spektrum av ämnen, inklusive sex, drömmar, religion, kvinnor och kultur. Lär dig mer om några av Freuds perspektiv och hur dessa åsikter påverkar hans egna teorier.

Psykologer Inverkan av Freud

Förutom hans stora och vidsträckta teorier om mänsklig psykologi lämnade han också sitt märke på ett antal individer som fortsatte att bli en del av psykologins största tänkare. Några av de framstående psykologerna som påverkades av Sigmund Freud inkluderar:

Medan Freuds arbete ofta avvisas idag som icke-vetenskapligt, är det ingen tvekan om att han haft ett stort inflytande inte bara på psykologi utan också på den större kulturen. Många av hans idéer har blivit så genomsyrade i allmänhetens medvetenhet att vi ofta glömmer att de har sitt ursprung i sin psykoanalytiska tradition.