Freuds perspektiv på kvinnor

Sigmund Freuds syn på kvinnor rörde kontroverser under sin egen livstid och fortsätter att framkalla betydande debatter idag. "Kvinnor motsätter sig förändring, mottar passivt och lägger inte till något av sig själv", skrev han i ett 1925-papper med titeln "Den psykiska konsekvensen av den anatomiska skillnaden mellan könen".

Donna Stewart, MD, professor och ordförande för kvinnors hälsa vid University Health Network, förklarade, "Freud var en man av hans tider.

Han var emot kvinnans emancipationsrörelse och trodde att kvinnors liv dominerades av deras sexuella reproduktiva funktioner. "

"Den stora frågan som aldrig har besvarats, och som jag ännu inte har kunnat svara, trots min trettio års forskning om den kvinnliga själen, är" Vad vill en kvinna ha? "" Freud sprang en gång i "Sigmund Freud: Liv och arbete "av Ernest Jones.

Freud trodde kvinnor upplever penis avund

Penis avundsjuka är den kvinnliga motsvarigheten till Freuds koncept av kastration ångest. I sin teori om psykoseksuell utveckling föreslog Freud att under de falliska åren (ungefär 3 till 5 år) avlägsnar unga tjejer sig från sina mammor och i stället ägnar sina känslor till sina fäder.

Enligt Freud sker detta när en tjej inser att hon inte har någon penis. "Tjejer håller sin mamma ansvarig för sin brist på penis och förlåt inte henne för att de blir så nackdelade", föreslog Freud (1933).

Medan Freud trodde att hans upptäckter av det oedipala komplexet och relaterade teorier som castration ångest och penis avund var hans största prestationer, är dessa teorier kanske hans mest kritiserade. Kvinnliga psykoanalytiker som Karen Horney och andra feministiska tänkare har beskrivit sina idéer som förvrängda och nedlåtande.

Kontrastpunktsteorin till Oedipal-komplexet är Electra-komplexet .

Många av Freuds metoder uppstod från hans behandling av hysteri

Freuds revolutionära talkterapi utvecklades delvis av hans arbete med Bertha Pappenheim, som är känd som Anna O. Lider av vad som då kallades hysteri , upplevde hon en rad olika symtom som inkluderade hallucinationer, amnesi och partiell förlamning.

Under sessioner med en av Freuds kollegor beskrev Joseph Bruer, Pappenheim hennes känslor och upplevelser. Denna process verkade lindra hennes symtom, vilket ledde henne att dubba metoden "talande botemedel". Pappenheim fortsatte att bli socialarbetare och gjorde betydande bidrag till kvinnors rörelse i Tyskland.

Inledningsvis föreslog Freud att orsakerna till hysteri var rotade i sexuella övergrepp mot barndom. Han övergav senare denna teori och betonade istället rollen som sexuella fantasier i utvecklingen av en rad neuroser och sjukdomar.

"Hans förståelse av kvinnor var notoriskt otillräcklig, men han gjorde stora steg bortom vad man förstod om kvinnor när han kom på scenen. Det var mycket ovanligt i Freuds tid att ens erkänna att kvinnor hade sexuell lust, mycket mindre att säga att Förtryck av deras sexuella lust kan göra dem hysteriska, förklarade historikern Peter Gay.

Vem var kvinnorna i Freuds liv?

Medan Freud ofta hävdade att han hade liten kunskap om kvinnor, spelade flera kvinnor viktiga roller i sitt personliga liv. Freud var hans mors äldsta barn (hans far hade två äldre söner från ett tidigare äktenskap) och har ofta beskrivits som sin speciella favorit.

"Jag har funnit att människor som vet att de är föredragna eller begåvade av sina mödrar, ger bevis i sina liv av ett egendomligt självförtroende och en oförskräcklig optimism som ofta ger upphov till verklig framgång," sa Freud en gång till.

Freuds förhållande till sin fru Martha var mycket traditionell.

"Hon var en mycket bra hausfrau (hemmafru)", förklarade sitt barnbarn, Sophie Freud. "Hon var väldigt sparsam, och min far skulle säga att hans mor hellre skulle förgifta hela hushållet än att kasta mat borta."

Freud var uppvuxen med flera systrar och blev senare far till tre söner och tre döttrar, däribland Anna Freud , som spelade en viktig roll i att utföra faderns arbete.

Viktiga kvinnor i psykoanalys

Medan Freud beskrev kvinnor som sämre än män, var många kvinnor medverkande i utvecklingen och utvecklingen av psykoanalysen. Den första kvinnan som gick med i Freuds Wien-psykoanalytiska samhälle var Helene Deutsch år 1918. Hon publicerade den första psykoanalytiska boken om kvinnors sexualitet och skrev i stor utsträckning ämnen som kvinnors, kvinnors tonårs- och moderskaps psykologi.

Den somaliska psykoanalytiker (och förmodligen Carl Jungs en-gångsälskare) Sabina Spielrein hade också ett viktigt inflytande på utvecklingen av psykoanalysen. Hon var ursprungligen en av Jungs patienter. Under de tidiga åren av Freud och Jung vänskapen spenderade de två männen en betydande tid på att diskutera Spielreins fall som hjälpte till att forma många av sina åsikter. Spielrein själv själv krediteras med att utveckla begreppet dödsinstinkter och för att införa psykoanalys i Ryssland.

Psykoanalytiker Karen Horney blev en av de första kritikerna av Freuds syn på kvinnlig psykologi. Melanie Klein blev en framträdande medlem i det psykoanalytiska samhället och utvecklat tekniken som kallas "lekterapi, som fortfarande används allmänt idag. Dessutom spelade sin egen dotter Anna Freud en viktig roll för att främja många av hennes fars teorier och bidrog starkt till barnpsykoanalys.

Vissa motsatta synpunkter

Inte överraskande hade några viktiga siffror i psykologi sina egna svar på Freuds begränsade och ofta offensiva ta på kvinnlig psykologi. Karen Horney var en sådan kritiker och tog på sig Freuds koncept av penis avund och gav sig själv att ta på manlig psykologi. Även Freuds eget barnbarn skulle senare ge upp kritik mot sin kända släkting.

Karen Horney: Freuds koncept av penis avund kritiserades i sin egen tid, särskilt av psykoanalytiker Karen Horney. Hon föreslog att det är män som påverkas negativt av deras oförmåga att bära barn, vilket hon kallat "livmoder avund".

Freud svarade : Freud svarade, trots att han indirekt skrev: "Vi kommer inte bli mycket mycket förvånad om en kvinnanalytiker som inte har varit tillräckligt övertygad om intensiteten av sin egen önskan om en penis också misslyckas med att fästa ordentlig betydelse för den faktorn i henne patienter "(Freud, 1949). Enligt Freud framkom Horneys begrepp av livmoder avund som ett resultat av hennes egen antagna penis avund.

Sophie Freud: Även om Freuds uppfattningar om kvinnlig sexualitet ofta strider mot den viktorianska era patriarkaliska tendenser, var han fortfarande mycket en man i sin tid. Hans arbete avvisas ofta som misogynistiskt och hans eget barnbarn, Sophie Freud, beskrev hans teorier som föråldrade. "Hans idéer växte ut ur samhället. Han speglade i sina teorier tron ​​att kvinnor var sekundära och inte var normen och inte riktigt mäts upp till normen", förklarade hon.

Slutliga tankar: Även Freud själv erkände att hans förståelse för kvinnor var begränsad. "Det är allt jag måste säga till dig om kvinnlighet" skrev han 1933. "Det är verkligen ofullständigt och fragmentariskt och låter inte alltid vänligt ... Om du vill veta mer om femininitet, fråga dina egna erfarenheter av livet, eller vänd dig till poeter, eller vänta tills vetenskapen kan ge dig djupare och mer sammanhängande information. "

Förstå Freuds synpunkter idag

Idag föreslår många analytiker att istället för att avvisa Freuds teorier i sin helhet, borde vi istället fokusera på att utveckla nya åsikter om sina ursprungliga idéer. Som en författare sa, "Freud reviderade sina teorier många gånger då han samlade nya data och nådde nya insikter. Samtida analytiker borde inte göra mindre."

källor:

> Freud, S. Några psykiska konsekvenser av den anatomiska skillnaden mellan könen, i Strachey, J. (Eds), Standardutgåvan av Sigmond Freuds fullständiga psykologiska verk. 19 . London: The Hogarth Press, s. 241-60; 1925.

> Freud, S. Nya inledande föreläsningar om psykoanalys. New York: Norton. (Översatt av WJH Sprott); 1933.

> Freud, S. En översikt över psykoanalysen. New York: Norton; 1949.

> Jones, E. (1953). Sigmund Freuds liv och arbete. New York: Basic Books, Inc.

> Sayers, J. (1991). Mödrar av psykoanalys. New York: WW Norton.