En guide till psykotropa läkemedel

Medicin som påverkar ditt centrala nervsystemet

Psykotropa läkemedel är mediciner som påverkar din centrala nervsystemet , ändra hur din hjärna behandlar information, såsom att ändra ditt humör, tankar, perceptioner, känslor och beteenden. De flesta psykotropa läkemedel ordineras av din terapeut eller vårdgivare för att behandla en diagnostiserad psykisk sjukdom, såsom bipolär sjukdom eller personlighetsskada vid gränsen .

Andra psykotropa ämnen, som marijuana eller kokain , tas illegalt för rekreationsändamål.

De olika typerna av psykotropa läkemedel innefattar antipsykotika, anti-depressiva medel, anti-obsessiva medel, antidioxiderande medel, humörstabilisatorer, stimulanser och anti-panikmedel. De arbetar på olika sätt för att hantera symtom och orsaker till olika sjukdomar.

Varför är psykotropa läkemedel förskrivna?

En av tre patienter som är närvarande i psykoterapi tar en psykotrop medication. Läkemedel ska inte användas av alla och ska endast användas i samråd med en läkare.

För dem med sjukdomar som gränsöverskridande personlighetsstörning kan lämpliga mediciner vara ett användbart verktyg under behandlingen. Om du har problem med hantering av dagliga uppgifter eller att gå ur sängen kan medicinen vara en nödvändighet för dig.

National Institute of Mental Health fann att patienter med depression som ordinerades ett psykotropt läkemedel visade mer återhämtning om två månader än andra patienter som gick utan behandling visade hela livet.

De kan vara ett viktigt verktyg för att hjälpa dig att må bättre.

Psykotropa läkemedel är inte avsedda att vara en krycka eller omedelbar lösning. De är avsedda att vara ett komplement till kontinuerlig terapi. Om du kämpar med intensiva humörsvängningar eller våldsamma episoder kan det vara svårt att fokusera på din behandling. Psykotropa mediciner tar bara kanten av så att du kan börja arbeta med dina förmåga att hantera och bättre hantera dina symtom.

Vad är biverkningarna av psykotropa läkemedel?

Psykotropa läkemedel kan ha signifikanta biverkningar . Medan de kan vara användbara, bär de risken för mindre irritationer som yrsel, trötthet eller viktökning. Mer allvarliga biverkningar är också möjliga, såsom hjärtproblem, stroke och till och med död. Därför är det så viktigt att bara ta mediciner under ledning och observation av en licensierad vårdgivare.

Innan du tar ett läkemedel, var noga med att dela med din terapeut någon känd medicinsk fråga, som hjärtsjukdomar, diabetes eller högt blodtryck. Den informationen kan hjälpa henne att välja en effektiv medicinering som inte kommer att förvärra dessa tidigare existerande förhållanden.

Vad behöver jag veta innan jag tar dessa droger?

När du börjar börja använda psykotropa läkemedel kan du förvänta dig att det fungerar direkt, och du kan bli frustrerad när du inte märker någon skillnad. Vissa mediciner tar flera veckor för att börja fungera effektivt, var därför tålamod och håll din terapeut uppdaterad om hur du känner dig. Eftersom varje person är annorlunda och kan reagera på mediciner annorlunda, måste många försöka flera olika mediciner innan de hittar rätt passform.

Medan psykotropa läkemedel kan hjälpa till att reglera dina känslor och humör kan det också påverka dina känslor negativt.

Vissa människor rapporterar att de har svårt att gråta när de är verkligen ledsna eller skratta när de är lyckliga. Andra rapporterar en förlust av sexuellt intresse och minskat intresse för favorithobbyer. Om medicinen får dig att känna dig som om du inte gillar dig själv, dela den här informationen med din läkare så att hon kan hjälpa till att identifiera ett lämpligt alternativ.

> Källor