Haphephobia: rädslan för att vara fördragen

Rädsla för beröring

Hapefobi, eller rädsla för beröring, är en ovanlig men ofta förödande fobi . Det är i klassen av fobier som är kända som specifika fobier, som är rädsla för ett specifikt objekt eller en situation. Om du har haphephobia, räddar du att bli rörd av någon, även om vissa människor bara är rädda för att bli rörda av de motstående könen.

Hapefobi kan vara extremt svårt för främlingar och människor nära dig att förstå.

Tyvärr kan personen som ger kontakten känna sig avvisad när du är blyg bort.

Hur fick jag hapefobi?

Sexuella övergrepp eller annat trauma kan utlösa hapefobi, men oftare verkar det utvecklas utan någon känd orsak. Detta gäller för många fall av specifika fobier. Den goda nyheten är att det inte är nödvändigt att veta orsaken till att framgångsrikt behandla denna ångestsyndrom. De flesta människor som inte kan spåra deras hapefobi till en viss händelse utvecklade rädslan i tidig barndom, men utlösningssituationen kan inträffa när som helst.

Symptom på hapefobi

En irrationell rädsla för att någon rör dig är ovanlig eftersom den inte är särskilt kopplad till andra ångestrelaterade tillstånd som social fobi (social ångestsyndrom) eller en rädsla för sårbarhet eller intimitet. Många människor med hapefobi kan bilda varma, snäva band med andra, även om de kan oroa sig för att dessa band är i fara på grund av deras oförmåga att visa fysisk tillgivenhet.

Symtomen på hapefobi varierar i allvar beroende på graden av rädsla. Vissa människor med denna fobi är:

Om du har hapefobi, kan dina reaktioner som stöter på din utlösare likna dem hos personer med någon annan specifik fobi .

Du kanske:

Symptom på en fobi inkluderar ofta undvikande. I fall av hapefobi kan detta uppträda som:

Hapefobi behandling

Behovet av beröring och mänsklig kontakt är medfödd, och oförmågan att njuta av den kontakten kan orsaka ytterligare psykiska problem på grund av de resulterande känslorna av isolering och ensamhet.

Hastigheten av framgångsrik behandling för specifik fobi är cirka 90 procent och tack och lov svarar hapefobi generellt bra på olika terapeutiska ingrepp.

Par eller familjeterapi kan också hjälpa de som är närmsta att förstå din rädsla och utveckla alternativa sätt att uttrycka sin kärlek till dig. Leta efter en terapeut med vilken du kan utveckla förtroende och terapeutisk rapport , och förvänta dig att processen tar lite tid.

Du kan aldrig bli helt bekväm med att bli rörd, men med hårt arbete kan du lära dig att hantera dina rädda reaktioner.

> Källa:

> American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar (5: e utgåva) . Washington DC: Författare; 2013.