Mysophobia

Mysofobi, eller rädslan för bakterier, hänvisar till en ohälsosam rädsla för förorening

Mysofobi, eller rädslan för bakterier, hänvisar till en ohälsosam rädsla för förorening. Det är normalt och försiktigt att vara oroad över frågor som korskontaminering av livsmedel, exponering för andra människors kroppsvätskor och upprätthåller god hygien. Men om du lider av mysofobi, blir dessa normala bekymmer överblåsta. Fobien är vanlig, vilket påverkar även kändisar som Howie Mandel.

Mysofobi och OCD

Mysofobi anses vara relaterad till obsessiv-tvångssyndrom (OCD) . OCD obsessions upprepas, bestående och oönskade uppmaningar eller bilder som orsakar nöd eller ångest. Dessa obsessions tränger vanligtvis när du försöker tänka på eller göra andra saker.

Obsessions har ofta teman till dem, till exempel:

Exempel på obsessionstecken och symtom är:

Ett av de vanligaste symtomen på mysofobi är frekvent handtvätt, också ett vanligt symptom på OCD. Emellertid är motivationen för handtvätten annorlunda. Människor med OCD är tvungna att lindra den nöd de upplever som en följd av att själva handlingen inte fullbordats, medan människor med mysofobi är tvungna att slutföra handlingen specifikt för att avlägsna bakterier.

Skillnaden är subtil, och många människor lider av båda förhållandena, så det är viktigt att se en mentalvårdspersonal för korrekt diagnos.

Symptom på mystofobi

Om du lider av mysofobi kan du uppleva skakningar, hjärtklappning , svettning eller gråt när du utsätts för smuts eller bakterier. Dessa symtom kan bara uppstå när föremålet för din fobi är synligt, som det är fallet när du gräver i en trädgård, eller när du tror att bakteriekontakt kan ha inträffat, till exempel när du skakar hand med någon eller använder en dörrknapp.

Du kan också visa ovanliga beteenden. Till exempel kan du ta flera duschar varje dag. Du kan bära och använda handavfettningsmedel ofta. Du kan vara ovillig att använda offentliga toaletter, dela mat eller ta kollektivtrafik.

Komplikationer av myofobi

Eftersom människor med mysofobi räddar bakterier som bärs av andra, kan tillståndet leda dig att undvika sociala situationer . Du kan undvika förväntade sammankomster som arbetsfester, semestermöten och möten. När du deltar kan du finna dig själv att undvika fysisk kontakt och sanera dina händer oftare.

Över tiden kan dessa beteenden leda till isolering. Dina vänner och släktingar kanske inte förstår, och de kunde uppfatta dig som fientlig eller till och med paranoid.

Du kan utveckla social fobi , där du börjar rädda kontakt med andra. Du kanske så småningom väljer att isolera dig själv helt och hållet, vilket leder till agorafobi .

Behandling för myofobi

Lyckligtvis kan mysofobi framgångsrikt hanteras. Det är viktigt att besöka en psykiatrisk proffs så snart som möjligt eftersom tillståndet tenderar att försämras över tiden. Kognitiv beteendeterapi är den vanligaste formen av behandling, även om läkemedel kan också ordineras. Beroende på din terapeuts orientering kan du uppmuntras att utforska roden på fobi, eller du kan helt enkelt bli lärd för att kontrollera symptomen.

För att bättre förstå dina val för behandling, se Talk Therapy: En översikt .

Referens:

American Psychiatric Association. (2103). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (5: e upplagan) . Washington, DC: Författare.

Mayo Clinic. Tvångssyndrom. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ocd/basics/symptoms/con-20027827