6 sätt att hantera rädslan för att resa

Rädsla för resor är känd som hodofobi

Rädslan för att resa är känd som hodofobi. Fobien manifesterar sig på många sätt, från tvekan att resa till nya platser till en nära oförmåga att lämna hemmet. Vissa människor är bara rädda för specifika transportmetoder, till exempel flygplan eller tåg, medan andra är rädda för alla typer av resor .

Symtom på hodofobi

Liksom alla fobier orsakar hodofobi ofta fysiska symptom, såsom skakning, svettning eller gråt.

Du kan också uppleva gastrointestinal nöd och huvudvärk.

Dessutom gör hodofobi ofta det svårt att utföra de nödvändiga uppgifterna som är inblandade i en resa. Det kan vara svårt att navigera till flygplatsen eller kryssningsstationen, hantera kontrollen av ditt bagage, följ säkerhetsförfarandena och vänta tålmodigt vid en försening. Du kan bli förvirrad när du checkar in på ett hotellrum, läser en karta eller bestämmer vart du ska äta.

Hantera hodofobi

Även om det är bäst att konsultera en mentalvårdspersonal för någon fobi, tycker många att planering och organisation kan hjälpa till att bekämpa milda symptom på hodofobi.

Planera din rutt : Om du kör till din destination, sitta ner med en karta och planera hur långt du reser varje dag. Gör hotellbokningar och notera platserna i närliggande restauranger. Om du reser med en offentlig transportör, till exempel ett fartyg eller ett flygplan, bekräfta dina bokningar några dagar innan du lämnar.

Låt gott om tid att komma fram tidigt och göra en reservplan vid förseningar.

Lär dig vad du kan förvänta dig : Sök på Internet för information om ditt hotell. Titta på däckplaner för ditt kryssningsfartyg eller sittplatser för ditt flygplan eller tåg. Lär dig om viktiga faciliteter och bekvämligheter finns. Bekanta dig med säkerhetsprocedurer och var noga med att inte packa någonting som är förbjudet.

Visualisera : Föreställ dig själv att du går igenom alla de stora stegen i din resa. Se dig själv promenad genom flygplatsen, sitta vid din grind och gå ombord på planet. Föreställ dig själv omedelbart att förhandla om stadstrafik och hitta den perfekta parkeringsplatsen. Visualiserar framgång bygger förtroende och minskar stress.

Vila och hydrera : Få gott om sömn under de dagar som leder till din resa. Bär vatten under hela din resa tillsammans med några salta mellanmål. Utmattning och uttorkning gör det svårare att möta utmaningar.

Undvik alkohol och droger : Även om det är frestande att ta ett sovande piller eller ha några glas vin och sova genom din resa, kan självmedicinering faktiskt göra dig värre. Ta inte något utan att kontrollera med din läkare, och var noggrant uppmärksam på eventuella speciella instruktioner som läkaren tillhandahåller.

Ta en vän : Om möjligt, undvik att resa ensam. En följeslagare kan hjälpa dig att hålla dig lugn och hantera detaljer som att checka påsar eller hyra en taxi. En vän kan också köra interferens om du behöver tid ensam för att lugna ner sig.

Relaterade fobier

Hodofobi är ibland förvirrad med agorafobi, men det finns viktiga skillnader. I agorafobi är den specifika rädslan att fånga sig under en panikattack.

I hodofobi är den specifika rädslan av själva resan. Skillnaden är subtil och kan vara svår att känna igen.

Hodofobi är ofta kopplad till en rad andra sjukdomar. Rädsla för flygning , kryssningsfartyg , tåg och körning är ibland i hjärtat av hodofobi. Claustrofobi , riskaversion, rädsla för myndighet, och till och med prestationsangst spelar ibland roll i denna rädsla.

> Källa:

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (4: e upplagan). Washington, DC: Författare.