Hur man väljer det bästa behandlingsprogrammet för en orolig tonåring

Ökande utbud av alternativ erbjuder specialvård

Även när du vet att det är rätt sak att göra, kan beslutet att söka professionell hjälp till din oroliga tonåring vara en svår. Det första du behöver göra som förälder är att acceptera att det finns ett problem. Det är först då du kan göra de bästa valen för att bättre hjälpa ditt barn att övervinna de svårigheter han eller hon kan möta.

Medan det finns ett ständigt växande utbud av behandlingsprogram tillgängliga för oroliga tonåringar är det ofta svårt att veta vilken som är rätt för ditt barn. Din första instinkt kan vara att välja det "enklaste" alternativet - det vänder inte livet upp och ner så dramatiskt - men det kanske inte alltid är det lämpligaste valet. Om du är osäker på vad du ska göra, arbeta med ditt barns rådgivare, terapeut och läkare för att väga för och nackdelar med varje tillgängligt alternativ så objektivt och kärleksfullt som möjligt.

I stort sett erbjuds behandlingsprogram antingen på poliklinisk basis, så att ditt barn kan leva hemma eller i ett mer strukturerat bostadsprogram.

Typer av ambulansbehandlingar

Polikliniska program är de som ger behandling under dagen medan din tonåring fortsätter att leva hemma på natten. Dessa alternativ är ofta det bästa stället att börja om du och ditt rådgivande team fullt ut tror att:

Intag börjar med en psykologisk utvärdering , som typiskt består av en serie psykologiska eller neuropsykologiska tester. Den förstnämnda hjälper till att identifiera de känslomässiga, beteendemässiga eller inlärningssvårigheter som kan bidra till problemet, medan de senare försöker bestämma om det finns en neurologisk komponent som i viss mån kan förklara barnets beteende- eller tankeprocesser.

Beroende på vilken typ av problem ditt barn står inför kan ditt lag rekommendera individ-, familj- eller gruppterapi.

I vissa fall kan valet vara lagligt mandat om tonåren har arresterats eller dömts för ett brott. Om poliklinisk behandling beställs, skulle du behöva arbeta med den utnämnda rådgivaren eller tjänstemannen för att utreda detaljerna i behandlingen (ibland kallad avledningsprogrammet). Du kanske vill göra det med hjälp av en advokat för att säkerställa att din tonåring kan få tillgång till bästa möjliga vård.

För tonåringar som kämpar i skolan eller riskerar att släppa ut, kan behandling också omfatta utforskning av alternativa skolor som bättre kan hantera och möta behoven hos oroliga tonåringar.

Typer av bostadsbehandlingsprogram

Bostadsprogram ger heltidsbehandling inom ett säkert bostadsområde. Denna typ av program är mest lämplig för tonåringar vars beteende är farligt, vars polikliniska behandling har visat sig misslyckad, eller som riskerar skada från någon hemma.

Medan du placerar en tonåring i ett bostadsprogram kan det vara ett av de mest smärtsamma val som en förälder kan göra, det kan också vara det klokaste. Tonåringens känslomässiga problem knyts ofta in i en miljö med miljöpåverkan - hemma, i skolan - som kan göra det svårare att sortera ut sin känsla.

Genom att dra din tonåring ut ur den miljön kan barnet bättre kunna isolera och ta itu med problemen utan distraktion, bedömning eller störning.

Bostadsbehandlingsprogram kan i stor utsträckning definieras enligt följande:

Ett ord från

Varje barns behov är individuella och specifika. När du väljer det behandlingsalternativ som passar bäst för din tonåring, fokusera på de faciliteter som kan möta dessa specifika behov. Medan det inte är en enda anläggning som markerar alla önskade lådor kan arbetet med ett rådgivande team hjälpa dig att göra det mest lämpliga och strategiska valet möjligt.

Du kan eller kanske inte kan involvera ditt barn i beslutet, men du kommer i alla fall att försäkra dig om att ditt barns kort- och långsiktiga intressen, nämligen att bli bättre och utvecklas till en hälsosam vuxen, serveras ordentligt.

> Källa:

> DeAngelis, T. "Bättre alternativ för oroliga tonåringar." Journal of the American Psychological Association. 2011; 42 (11): 69.