Har ditt barn ADHD eller är det bara hög energi?

Medan många barn med ADHD i själva verket är mycket energiska, är hög energi ensam inte tillräckligt för att motivera en diagnos. Faktum är att barn med vissa former av ADHD inte alls är hög energi. ADD kan till exempel uppstå i låg energi kombinerad med oändlighet och andra symtom.

Så när kan ett barn med mycket energi diagnostiseras med ADHD?

För att kunna kvalificera sig till diagnosen måste ett barn ha ett kroniskt, genomgripande problem med sin förmåga att reglera aktivitetsnivå samt nedsatt förmåga att hämma och kontrollera impulser. Nedsättningen av funktion eller lärande är nyckeln till att skilja ADHD från normal aktivitet.

Hur man berättar

Men hyperaktivitet och andra primära symtom, impulsivitet och ouppmärksamhet är egentligen bara toppen av isberget för barn som har ADHD. Det kan finnas ytterligare nedskrivningar som kanske inte är lika uppenbara. Till exempel:

Om ditt barn är energiskt och finner det svårt att sitta still, kan han visa några av tecknen på ADHD . Men om han också kan kontrollera sina impulser och känslor, uppmärksamma och svara på lämpligt sätt i skolan och hemma, är han förmodligen bara en energisk individ. Medan de kärnsymptom som definierar ADHD kan innefatta hyperaktivitet, tillsammans med impulsivitet och ouppmärksamhet, kommer inte alla barn (eller vuxna) med ADHD att ha dessa symtom på samma sätt eller i samma grad. Du kommer säkert se förändringar i hur symtomen manifesteras eller presenteras när en individ flyttar genom olika stadier av livet.

Såsom du kan se, för ett barn med ADHD, är det mycket mer involverat än att bara vara aktiv och full av energi. Men om du har oro över ditt barns utveckling är det alltid en bra idé att checka in med din barnläkare.