Hur Homeostasis fungerar

Homeostas avser kroppens behov av att nå och behålla en viss jämviktstillstånd. Termen brukar användas för att referera till kroppens tendens att övervaka och upprätthålla interna tillstånd som temperatur- och energinivåer på relativt konstanta och stabila nivåer.

En närmare titt på homeostasis

Begreppet homeostas skapades först av en psykolog med namnet Walter Cannon 1926.

Termen avser en organisms förmåga att reglera olika fysiologiska processer för att hålla interna tillstånd stabila och balanserade. Dessa processer sker huvudsakligen utan vår medvetna medvetenhet.

Våra interna regleringssystem har det som är känt som en börvärde för en rad olika saker. Det här är ungefär som termostaten i ditt hus eller A / C-systemet i din bil. När de är inställda vid en viss punkt arbetar dessa system för att hålla de interna tillstånden på dessa nivåer.

När temperaturen sjunker i ditt hus, kommer ugnen att tändas och värma upp till den förinställda temperaturen. På samma sätt, om något är ojämnt i kroppen, kommer en mängd fysiologiska reaktioner att sparka in tills uppsättningspunkten återigen uppnås.

Homeostas omfattar tre huvudfunktioner:

1. En klar börvärde

2. Möjligheten att upptäcka avvikelser från denna börvärde

3. Beteende och fysiologiska svar som är utformade för att återvända kroppen till börvärdet

Din kropp har satt poäng för en mängd olika saker, inklusive temperatur, vikt, sömn, törst och hunger.

En framstående teori om mänsklig motivation , känd som drivreduktionsteori , tyder på att homeostatiska obalanser skapar behov. Detta behov av att återställa balans driver människor att utföra handlingar som kommer att återvända kroppen till dess idealiska tillstånd.

Hur reglerar kroppen temperaturen?

När du tänker på homeostas kan temperaturen komma ihåg först. Det är ett av de viktigaste och uppenbara homeostatiska systemen. Alla organismer, från stora däggdjur till små bakterier, måste upprätthålla en idealisk temperatur för att överleva. Vissa faktorer som påverkar denna förmåga att upprätthålla en stabil kroppstemperatur inkluderar hur dessa system regleras såväl som organismens övergripande storlek.

Vissa varelser, kända som endoterma eller "varmblodiga" djur, åstadkommer detta via interna fysiologiska processer. Fåglar och däggdjur (inklusive människor) är endoterma. Andra varelser är ectoterma (även kallblodiga) och är beroende av externa källor för att reglera kroppstemperaturen. Reptiler och amfibier är båda ectoterma.

Observera dock att de allmänna termen varmblodig och kallblodigt inte innebär att dessa organismer har olika blodtemperaturer. Dessa termer hänvisar helt enkelt till hur dessa varelser upprätthåller sina interna kroppstemperaturer.

Homeostas påverkas också av en organisms storlek, eller mer specifikt förhållandet mellan ytan och volymen. Större varelser har en mycket större kroppsvolym, vilket får dem att producera mer kroppsvärme.

Mindre djur, å andra sidan, ger mindre kroppsvärme men har också ett högre förhållande mellan ytan och volymen. De förlorar mer kroppsvärme än de producerar, så deras interna system måste arbeta mycket hårdare för att upprätthålla en stadig kroppstemperatur.

Beteende och fysiologiska svar

Som tidigare nämnts innefattar homeostas både fysiologiska och beteendemässiga svar. När det gäller beteende kan du leta upp varma kläder eller en plugg av solljus om du börjar känna dig kall. När du börjar känna dig kyld kan du också krulla din kropp inåt och hålla armarna i närheten av din kropp för att hålla dig varm.

Som endotermer har människor också ett antal interna system som hjälper till att reglera kroppstemperaturen.

Som du förmodligen redan vet har människor en kroppstemperatur börvärde på 98,6 grader Fahrenheit. När din kroppstemperatur sjunker under denna punkt, sätter den av ett antal fysiologiska reaktioner för att återställa balansen. Blodkärl i kroppens extremiteter sträcker sig för att förhindra värmeförlust. Shivering hjälper också kroppen att producera mer värme.

Kroppen svarar också när temperaturen går över 98,6 grader. Har du någonsin märkt hur din hud blir spolad när du är väldigt varm? Det här är din kropp som försöker återställa temperaturbalansen. När du är för varm, utsträcker dina blodkärl för att ge bort mer kroppsvärme. Perspiration är ett annat vanligt sätt att minska kroppsvärmen, varför du ofta blir spolad och svettig på en mycket varm dag.

> Källor:

> Frebert, LA (2010). Upptäcka biologisk psykologi. Belmont, CA: Wadsworth.

> Homeostas. (2001). Corsini Encyclopedia of Psychology and Behavioral Science, volym 2, Craighead, WE, & Nemeroff, CB (Eds.). New York: John Wiley & Sons.