Tanke suppression och ocd

Obsessions , där du upplever till synes okontrollerbara och extremt oroliga tankar, är ett kärnsymptom av obsessiv-tvångssyndrom (OCD). Även om en naturlig reaktion för många drabbade människor är att försöka undertrycka, eller driva bort, dessa tankar visar forskning att tankeundertryckande faktiskt kan göra besvären sämre.

Vad är tankedämpning?

Tanknedtryck försöker ignorera eller kontrollera tankar som vi finner hotande eller oroande.

När du till exempel påminde om en pinsam händelse eller en tid då du avvisades, kan du försöka att aktivt driva bort dessa tankar genom att distrahera dig själv eller försöka tänka på något annat. Intressant har forskning visat att ju mer du försöker undertrycka dina tankar, desto mer kommer samma tankar tillbaka (även om du inte har OCD).

Att undertrycka dina tankar gör mer harm än bra

Om du försöker undertrycka en tanke när du känner dig nere, stressad eller stressad , blir den förknippade med det emotionella tillståndet du befinner dig. På grund av den emotionella kopplingen, nästa gång du känner dig känslan som är kopplad till tanken du försökte trycka åt sidan, du är faktiskt mer benägna att uppleva den oönskade tanken, sannolikt försämra ditt humör.

Tankedämpning med obsessions

Med tanke på den oroande tanken, som kallas obsessions, är kärnan i OCD, har det föreslagits att tankeundertryckande kan spela en roll för att orsaka vissa symptom på OCD.

Till exempel, även om vi alla upplever konstiga, bisarra eller chockerande tankar hela dagen, om du har OCD, kan du överreaktera sådana tankar genom att försöka undertrycka dem, vilket bara får dem att återkomma sämre än tidigare. Naturligtvis leder detta till mer tankeundertryckande, vilket leder till att uppleva mer oroande tankar.

Det kan bli en ond cykel.

Vad forskningen säger

Till exempel, som en del av en forskningsstudie, bad OCD-personer att de skulle undertrycka sina oroliga tankar några dagar samtidigt som de hade möjlighet att ha dessa tankar på andra. I slutet av varje dag blev de ombedda att registrera antalet påträngande tankar som de upplevde i en dagbok. Inte överraskande spelade personer med OCD två gånger så många påträngande tankar om de dagar de försökte undertrycka sina tankar än de dagar där de lät sina tankar rinna fritt.

Vad kan jag göra?

Om du har OCD kan det vara svårt att komma bort från tankedämpning som en copingstrategi, och det kan vara till hjälp att rådgöra med en psykolog, psykiater eller andra psykiatriska medarbetare för att lära sig några effektiva strategier. Specifikt behandlar en ny generation beteendeterapier tankeundertryckning som en del av deras övergripande terapeutiska strategi. Terapier som Acceptance and Commitment Therapy (ACT) arbetar för att bygga flexibilitet i att tänka i stället för att försöka eliminera oroande tankar som tvångstankar med hjälp av en rad olika tankegångstekniker, metaforer och övningar för livsförbättring.

Den officiella webbplatsen för Association for Contextual Behavioral Science har massor av AK-resurser till allmänheten, inklusive information, diskussionsgrupper, ett sökverktyg för att hitta ACT-terapeuter, rekommenderade böcker och ljudband för meditation och centreringsövningar.

källor:

Slaktare, JN, Mineka, S., Hooley, JM "onormal psykologi, 13: e upplagan". 2007 Toronto, ON: Pearson.

Nolen-Hoeksema, S. "Onormal psykologi, 4: a ed." 2007 New York, NY: McGraw-Hill.