Yerkes-Dodson lag och prestanda

En närmare titt på förhållandet mellan upphetsningsnivåer och prestanda

Yerkes-Dodson-lagen tyder på att förhöjda upphetsningsnivåer kan förbättra prestanda upp till en viss punkt. Läs mer om hur detta fungerar och varför ibland kan lite stress verkligen hjälpa dig att utföra ditt bästa.

Förhållandet mellan arousal och prestation

Har du någonsin märkt att du utför bättre när du bara är lite nervös? Till exempel kan du göra bättre vid en idrottsevenemang om du är glad att delta eller göra bättre på en tentamen om du är lite angelägen om din poäng.

I psykologi är detta förhållande mellan upphetsningsnivåer och prestanda känt som Yerkes-Dodson Law. Vilken inverkan kan detta ha på vårt beteende och prestanda?

Hur fungerar Yerkes-Dodson Law?

Yerkes-Dodson Law föreslår att det finns ett samband mellan prestation och upphetsning. Ökad upphetsning kan bidra till att förbättra prestanda, men bara upp till en viss punkt. Vid den tidpunkt då upphetsningen blir överdriven minskar prestationen.

Lagen beskrivs först 1908 av psykologerna Robert Yerkes och John Dillingham Dodson. De upptäckte att milda elektriska stötar skulle kunna användas för att motivera råttor för att slutföra en labyrint, men när de elektriska stötarna blev för starka, skulle råttorna skura runt i slumpmässiga riktningar för att fly. Experimentet visade att ökande stress- och upphetsningsnivåer skulle kunna bidra till att fokusera motivation och uppmärksamhet på uppgiften till hands, men bara upp till en viss punkt.

Den ångest du upplever före en tentamen är ett exempel på hur Yerkes-Dodson Law fungerar. En optimal nivå av stress kan hjälpa dig att fokusera på testet och komma ihåg den information du studerade; för mycket testangst kan påverka din koncentrationsförmåga och göra det svårare att komma ihåg de korrekta svaren.

Athletic Performance erbjuder ett annat bra exempel på Yerkes-Dodson Law. När en spelare är redo att göra ett viktigt drag, som att göra en korg under ett basketspel, kan en idealisk upphetsning skärpa sin prestation och göra det möjligt för honom att göra skottet. När en spelare blir för stressad kan han istället "kväva" och missa skottet.

Observationer om Yerkes-Dodson Law

Så hur bestämmer du vilka upphetsningsnivåer som är idealiska? Det viktigaste att komma ihåg är att detta kan variera från en uppgift till en annan. Forskningen har exempelvis funnit att prestandanivåerna minskar tidigare för komplexa uppgifter än för enkla uppgifter, även med samma nivåer av upphetsning. Vad betyder detta exakt? Om du utför en relativt enkel uppgift kan du hantera ett mycket större utbud av upphetsningsnivåer. Hushållens uppgifter som att göra tvätt eller ladda diskmaskinen är mindre benägna att påverkas av antingen mycket låga eller mycket höga upphetsningsnivåer.

Om du gjorde en mycket mer komplex uppgift, som att arbeta på ett papper för en klass eller memorera svår information, skulle din prestation påverkas mycket mer av låga och höga upphetsningsnivåer. Om dina upphetsningsnivåer är för låga, kanske du befinner dig att glida eller till och med somna innan du ens kan komma igång med uppdraget.

Arousal nivåer som är för höga kan vara lika problematiska, vilket gör det svårt att koncentrera sig på informationen tillräckligt länge för att slutföra uppgiften.

För mycket och för liten upphetsning kan också få effekt på olika typer av atletiska prestationsuppgifter. Även om en basketbollsspelare eller basebollspelare kan behöva kontrollera överdriven upphetsning för att koncentrera sig på framgångsrikt utförande av komplexa kast eller ställen, kan en spårsprinter förlita sig på höga upphetsningsnivåer för att motivera topp prestanda. I sådana fall spelar uppgiftens uppgift och komplexitet en roll för att bestämma de optimala nivåerna av upphetsning.

källor

Coon, D. & Mitterer, JO (2007). Introduktion till Psykologi. Belmont, Kalifornien: Thomson Wadsworth.

Hayes, N. (2000). Foundations of Psychology, 3: e upplagan. London: Thomson Learning.