Hur självförtroende påverkar riskabelt sexuellt beteende hos tonåringar

Ofta har inte tonåringar den nödvändiga mognaden för att hantera de risker och ansvarsområden som är förknippade med kön. Och när de vänder sig till riskabelt sexuellt beteende för att klara sina känslor av depression och otillräcklighet kan det skapa många livsförändrande situationer för dem, såsom graviditet, abort, sexuellt överförbar sjukdom och föräldraskap.

Varför Tonåringar engagera sig i riskabelt sex

Brutit ner till en mycket enkel nivå, härrör alla dessa villkor från depression och låg självkänsla. Dessa tonåringar känner sig illa om sig själva och behöver desperat kärlek och godkännande. De intima känslorna av kön känns som uttryck för kärlek. Tonårsflickor kan också försöka fylla tomhet i sina liv genom att avsiktligt bli gravid så att de kan få ett barn att älska.

Vem är i fara

Alla människor är sexuella såvida det inte finns något psykiskt eller fysiskt problem som förhindrar det. Om ditt barn har nått puberteten, är det dags att börja överväga dem som sexuella varelser.

Barn som har en stark känsla av sig själv och självrespekt kommer inte att vara immun från sexuella uppmaningar, men de kommer att hantera dem på mer mogna sätt. Tonåringar som kämpar med sin egen självförmåga är de mest utsatta för oklara besluten om sex.

Varningsskyltar för föräldrar att leta efter

Om du inte har ett mycket öppet förhållande med ditt barn kan du aldrig veta att de är sexuellt aktiva tills ett problem uppstår som oavsiktlig graviditet, sjukdom eller gynekologisk problem.

Om ditt barn är datering, anta att det finns möjlighet att de blir sexuellt aktiva. Om du är lycklig att ha ett mycket tillitande förhållande med ditt barn, kan de faktiskt komma och fråga dig om råd. Om inte, kan du hitta tecken på preventivmedel eller bevis på att ditt barn söker stunder att vara ensam med en pojkvän eller flickvän för privata stunder.

Det bästa rådet är dock att vara proaktiv istället för att vänta på tecken. Prata med ditt barn om sex. Arbeta aktivt för att de ska placera ett högt värde på sig själva och deras framtidsutsikter.

Förebyggande

Den underliggande depressionen och självkänslan kan hanteras genom medicinering och terapi. Sexuellt aktiva tonåringar behöver också odödlig utbildning om riskerna och ansvaret för sexualitet, inklusive lämplig medicinsk vård där det är lämpligt.

Verksamhet som ökar självkänsla, hopp om framtiden och personligt ansvar är alla användbara för att hjälpa tonåringar att undvika fallgropar av riskabelt sexuellt beteende.