INTJ Personlighetstyp Profil

En översikt

INTJ (introvert, intuitivt, tänkande, dömande) är en akronym som representerar en av de 16 personlighetstyperna som beskrivs av Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) . Personer med INTJ-personligheter är mycket analytiska, kreativa och logiska.

Enligt psykologen David Keirsey, utvecklare av Keirsey Temperament Sorter, har ungefär en till fyra procent av befolkningen en INTJ personlighetstyp.

INTJ Egenskaper

MBTI identifierar inställningar i fyra nyckeldimensioner: 1) Extraversion vs Introversion , 2) Sensing vs Intuition, 3) Tänkande mot känsla och 4) Bedömning mot perceiving. Som du kan berätta med fyra bokstäver akronym står INTJ för mig , jag är nöjd, T- hinking och J utjämning.

Vanliga egenskaper utställda av personer med denna personlighetstyp:

INTJ är analytiska och logiska

När INTJs utvecklar intresse för något strävar de efter att bli så kunniga och skickliga som de kan i det området. De har höga förväntningar , och de håller sig till högsta möjliga standard.

INTJ är bra för att samla information från omvärlden, analysera den och nå nya insikter. Personer med denna personlighetstyp tenderar att vara mycket analytiska och logiska . De värderar information, kunskap och intelligens och gör utmärkta forskare och matematiker. De tenderar att göra särskilt bra på områden som kräver effektivitet och förmåga att tolka komplex information som teknik, akademia, lag och forskning.

"INTJs ... tenderar att vara insiktsfulla och mentalt snabba, men denna mentala snabbhet kan inte alltid vara uppenbart för andra eftersom de håller mycket åt sig själva," förklarar Sandra Krebs Hirsch i Introduktion till Typ av organisationer .

"De är väldigt bestämda människor som litar på deras vision om möjligheterna, oavsett vad andra tycker. De kan till och med anses vara mest oberoende av alla sexton personlighetstyper. INTJs är på sitt bästa i tyst och bestämt utveckling av sina idéer, teorier , och principer. "

INTJ är Introvert

Personer med denna personlighetstyp är inåtvända och spenderar mycket tid i sitt eget sinne . INTJ arbetar bäst av sig själva och föredrar starkt ensamt arbete för grupparbete. Medan de tenderar att inte vara särskilt intresserade av andras tankar och känslor, bryr de sig om de valda gruppernas människor som de är nära.

I personliga relationer är INTJs villiga att ägna tid och energi i att göra dessa relationer framgångsrika.

Andra människor tolkar ofta INTJs så coola, avskilda och ointresserade, vilket kan göra utmanande nya vänskapsformer. Personer med denna typ av personlighet ser ofta lite värde i sociala ritualer och småprat, vilket gör det ännu svårare att lära känna dem. De tenderar att vara reserverade och föredrar att interagera med en grupp nära familj och vänner.

Berömda personer med INTJ-personligheter

Forskare har föreslagit att ett antal kända personer matchar egenskaperna hos INTJ personlighetstypen baserat på analys av deras liv och verk:

Några välkända fiktiva INTJ: er inkluderar:

Bästa karriärval för INTJs

INTJs gör sig vanligtvis bra i karriärer som integrerar sin starka förmåga att förstå och utvärdera komplex information med sin förmåga att utöva denna kunskap i praktiken. Karriärer som tillåter INTJ att arbeta självständigt och autonomt är också idealiska.

> Källor:

> Heiss, MM (2009). Introvert, Intuitiv, Tänkande, Bedömning. TypLogic .

> Hirsch, SK & Kummerow, J. (1998). Introduktion till typ av organisationer: en individuell tolkningsguide . Palo Alto, Kalifornien: Konsulterande psykologer Press.

> Keirsey, D. (1998). Vänligen förstå mig II: Temperament, Karaktär, Intelligens. Prometheus Nemesis.

> Myers, IB (1998). Introduktion till typ: En guide för att förstå dina resultat på Myers-Briggs typindikatorn . Mountain View, CA: CPP, Inc.