Glossofobi eller rädsla för offentligt talande

Symtom, komplikationer och behandlingar

Glossofobi, eller rädslan för att tala offentligt, är anmärkningsvärt vanligt. Faktum är att vissa experter uppskattar att så mycket som 75 procent av befolkningen har viss ångest när det gäller allmänhetens talande . Självklart kan många människor hantera och kontrollera rädslan. Om din rädsla är tillräckligt stor för att orsaka problem i arbete, skolan eller i sociala miljöer, så är det möjligt att du lider av en fullblåst fobi.

Glossofobi och social fobi

Glossofobi är en delmängd av social fobi , rädslan för sociala situationer. De flesta människor med glossofobi uppvisar inte symtom på andra typer av sociala fobi, till exempel rädsla för att möta nya människor eller rädsla för att utföra uppgifter framför andra. Faktum är att många människor med glossofobi kan dansa eller sjunga på scen, förutsatt att de inte behöver prata. Icke desto mindre är fasskräck en relativt vanlig upplevelse hos dem med glossofobi.

Glossofobi kan till och med förekomma framför bara några personer. I ett barn kan det visa sig som barnet desperat hoppas att hon inte blir uppmanad i klassen för att svara på en fråga. Det kan leda till att du undviker situationer där du kan bli fokus för uppmärksamhet.

Symtom på glossofobi

Fysiska symptom på glossofobi innefattar:

Komplikationer av glossofobi

Den stora majoriteten av karriärerna innebär en viss grad av allmänhetens talande, från att delta i möten för att ge presentationer till kunder.

Om din fobi är svår kan du kanske inte kunna utföra dessa nödvändiga uppgifter. Detta kan leda till konsekvenser upp till och med att förlora ditt jobb.

Personer som har sociala fobier har också en högre risk än normalt för att utveckla tillstånd som depression eller andra ångeststörningar . Detta beror troligen på känslan av isolering som kan utvecklas över tiden.

En annan möjlig orsak är att vissa människor verkar vara hardwired för ångest, vilket kan manifestera sig på ett brett spektrum av sätt.

Behandlingsalternativ

Glossofobi kan behandlas framgångsrikt på olika sätt. En av de vanligaste är kognitiv beteendeterapi (CBT). Du kommer att lära dig att ersätta dina meddelanden om rädsla med mer positiv självpresentation. Du kommer också att lära dig avslappningstekniker och vad du ska göra när du upplever panikattack . Du kommer gradvis att konfrontera din rädsla i en säker och kontrollerad miljö.

Läkemedel kan också ordineras för att hjälpa dig att få kontroll över din rädsla. Dessa läkemedel används i allmänhet i kombination med terapi i stället för på egen hand.

När du väl har arbetat igenom det värsta av din rädsla, kanske du vill överväga att gå med i en talgrupp som Toastmasters. Dessa grupper kan hjälpa dig att polska dina talangsfärdigheter genom repetition och konstruktiv kritik från medarbetare. Att bygga förtroende för din förmåga att tala offentligt kan ytterligare minska din ångest.

Medan många människor har viss grad av rädsla för allmänhetens tal kan glossofobi vara livsbegränsande. Framgångsgraden för behandling är extremt hög. Det första steget är att hitta en terapeut som du litar på som kan hjälpa dig att arbeta genom rädslan.

> Källa

> American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar (5: e utgåva) . Washington DC: Författare; 2013.