Perfectionistiska drag: Gör dessa ljudkända?

Är för höga förväntningar försvinnande din inre fred?

Om du undrar om du är perfectionist eller inte, är det en bra chans att du är en, åtminstone i viss mån. Och om vi är ärliga här är det också en bra chans att du har någon investering i identiteten att vara en perfektionist på grund av de positiva konnotationerna av ordet "perfekt" - vem vill inte vara perfekt istället för bara bra ?

(Perfectionists, det är vem!)

Problemet med perfektionism - och anledningen till att du vill veta om du har några perfectionistiska drag och vad man ska göra med det - är att perfektionisterna tenderar att uppnå mindre och stress mer än vanliga högpresterande. Det innebär att det är en perfektionist som gör det mer utmanande att uppfylla målet att vara perfekt, eller ens att nå ett personligt bästa. Perfectionists är mycket som högpresterande, men med några viktiga skillnader, och dessa skillnader är viktiga, eftersom perfektionister tenderar att uppleva mer stress! Följande är tio talande egenskaper hos perfektionister, så att du kanske kan få plats i dig själv eller hos de personer du känner till. Låter något av dessa bekanta?

All-Or-Nothing Thinking:

Perfektionister, som högpresterande, tenderar att sätta höga mål och arbeta hårt mot dem. En högpresterande kan dock vara nöjd med att göra ett bra jobb och uppnå excellens (eller något nära), även om deras mycket höga mål inte är helt uppfyllda.

Perfectionists accepterar ingenting mindre än, ja, perfektion. "Nästan perfekt" ses som misslyckande.

Kritiskt öga:

Perfectionists är långt mer kritiska för sig själva och för andra än högpresterande. Medan högpresterande män är stolta över sina prestationer och tenderar att vara stödjande för andra tenderar perfektionister att upptäcka små misstag och brister i sitt arbete och i sig själva, liksom i andra och deras arbete.

De hyser in på dessa ofullkomligheter och har problem med att se något annat, och de är mer dömande och svåra på sig själva och på andra när "misslyckande" inträffar.

"Push" vs "Pull":

Högpresterande brukar ha dragits mot sina mål genom en önskan att uppnå dem, och är nöjda med alla steg som gjorts i rätt riktning. Perfectionists, å andra sidan, tenderar att drivas mot sina mål av en rädsla för att inte nå dem och se något mindre än ett perfekt mött mål som ett misslyckande.

Orealistiska Standarder:

Tyvärr är en perfektionistens mål inte alltid rimligt. Medan high achievers kan ställa sina mål höga, kanske njuter av det roliga att gå lite längre när mål uppnåtts, ställer perfectionists ofta sina ursprungliga mål utom räckhåll. På grund av detta tenderar högpresterande att vara inte bara lyckligare men mer framgångsrika än perfektionister i strävan efter sina mål.

Fokusera på resultat:

Högpresterande spelare kan njuta av processen att jaga ett mål lika mycket eller mer än själva målets uppnåelse. Omvänt ser perfectionists målet och inget annat. De är så oroliga över att uppfylla målet och undvika det fruktade misslyckandet att de inte kan njuta av processen att växa och sträva.

Deprimerad av Unmet Mål:

Perfectionists är mycket mindre glada och trivsamma än högpresterande. Medan high achievers kan tappa tillbaka ganska enkelt från besvikelse tenderar perfectionists att slå sig upp mycket mer och vägga sig i negativa känslor när deras höga förväntningar blir omöjliga. Det här leder till…

Rädsla att misslyckas:

Perfectionists är också mycket mer rädda för att misslyckas än högpresterande. Eftersom de placerar så mycket lager i resultat och blir så besvikna över någonting mindre än perfektion blir misslyckande en väldigt läskig utsiktsplats. Och eftersom något mindre än perfektion ses som "misslyckande" kan detta leda till ...

Uppskjutande:

Det verkar paradoxalt att perfektionister skulle vara benägna att förhalna , eftersom det här egenskapen kan skada produktiviteten, men perfektionism och förskott tenderar att gå hand i hand. Detta beror på att, för att frukta misslyckande som de gör, kommer perfektionisterna ibland att oroa sig för att göra något ofullständigt så att de blir immobiliserade och misslyckas med att göra någonting alls! Detta leder till fler känslor av misslyckande, och en ond cirkel är således förevigad.

försvars:

Eftersom en mindre än perfekt prestanda är så smärtsam och skrämmande för perfektionister, tenderar de att ta konstruktiv kritik defensivt, medan högpresterande kan se kritik som värdefull information för att hjälpa deras framtida prestanda.

Dåligt självförtroende:

Högpresterande brukar ha lika hög aktning; inte så med perfektionister. De tenderar att vara mycket självkritiska och olyckliga och lider av låg självkänsla . De kan också vara ensamma eller isolerade, eftersom deras kritiska natur och styvhet kan driva andra också borta. Detta kan leda till lägre självkänsla.

Om du ser några av dessa perfektionistiska drag i dig själv, förtvivla inte. Att erkänna att en förändring kan behövas är ett mycket viktigt första steg mot att skapa en mer avslappnande natur och uppnå den inre freden och den verkliga framgången som kommer från att övervinna perfektionismen och att kunna säga att "nästan perfekt" fortfarande är ett jobb som är mycket bra gjort! Tror du att du är en perfektionist? Denna frågesport kan berätta om du är. Och om så är fallet, läs den här artikeln för viktiga tips om att övervinna perfektionistiska drag och njut av ditt liv, ditt arbete och ditt själv mer!

källor:

Wirtz PH, Elsenbruch S, Emini L, Rüdisüli K, Groessbauer S, Ehlert U. Perfektionism och kortisolsvaret mot psykosocial stress hos män. Psykosomatisk medicin , april 2007.