Kan fiskolja förbättra ADHD-symptom?

Fiskolja kommer från vävnaderna av fet fisk och är en av de rikaste källorna till 2 viktiga omega-3 fettsyror, EPA (eikosapentaensyra) och DHA (docosahexaensyra). Våra kroppar behöver omega-3 fettsyror; Men eftersom våra kroppar inte kan tillverka dem måste vi få dem antingen av maten vi äter, till exempel sardiner, tonfisk, lax, makrill, sill, bluefish och svart torsk, eller genom att ta kosttillskott.

När det finns låga nivåer av omega-3 i kroppen kan det orsaka en mängd olika kognitiva och humörproblem, varav några kan likna ADHD-symtom.

ADHD och Omegas

Forskning visar att personer som lever med ADHD har lägre nivåer av omega-3 i sina kroppar jämfört med människor som inte har ADHD. Detta betyder inte att låga nivåer av omega-3 orsakar ADHD eller att ta ett omega-tillägg kommer att bota ADHD. Forskning visar emellertid att ta ett tillägg kan förbättra dina ADHD-symptom, vilket är bra nyheter.

Fördelar med Omega-3 när du har ADHD

Det finns många fördelar med att ta ett omega-3-tillskott:

Välja ett tillägg

Det finns 3 typer av omega-3, ALA (alfa-linolensyra), DHA (docosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra). DHA och EPA är de som finns i fisk och kosttillskott och är vanligtvis föredragna. ALA finns i växter, ett sådant linfrö.

Fiskeolje-tillskott innehåller typiskt två typer av fettsyror: eikosapentaensyra (EPA) och docosahexaensyra (DHA). Leta efter kapslar som innehåller minst tre till fyra gånger mängden EPA i jämförelse med DHA.

Konsultera med din läkare

Även om omega-3 är lättillgängliga hos hälsokost och apotek är det viktigt att du talar med din läkare innan du börjar ta dem. Alla kosttillskott kan ha biverkningar och förändra hur din kropp svarar på medicinen som ordinerats av din läkare. Omega kan potentiellt "tunna blodet" och kan öka risken för blödning, särskilt vid högre doser. De kan också orsaka upprörda magar. Få även din läkare råd om dosen av mega-3 att ta. Som med de flesta saker kan du ha för mycket av en bra sak. Att ta stora mängder omega-3 kan orsaka näsblod eller hemorragisk stroke.

Fish Burps

Termen "fiskburar" gör vanligtvis folk att skratta. De är burps som smakar som fisk, även om du inte har ätit någon fisk.

Några människor burkar faktiskt inte, men har en fiskig eftersmak i munnen. Denna bieffekt av att ta omega-tillskott kan vara så obehagligt att folk kan sluta ta sina omega-3-tillskott, vilket innebär att de också slutar få de fördelar de ger. Om du får fiskburar finns det några alternativ att prova.

Hur lång tid tar det att notera förbättringar?

Hjärnskanningar visar att omegas hjälper hjärnans arbete mer effektivt. Det kan ta lite tid att se de potentiella fördelarna med omega-3-tillskott.

> Källor:

Barragan, E., D. Breuer och M. Dopfner. 2014 Effektivitet och säkerhet för Omega 3/6 fettsyror, metylfenidat och en kombinerad behandling hos barn med ADHD. Journal of Attention Disorders.

Bauer, I., S. Crewther, A. Pipingas, L. Sellick och D. Crewther. 2014. Förbättrar Omega-3-fettsyratillskott Neural Efficiency? En översyn av litteraturen. Human Psychopharmacology 29 (1): 8-18

Hawkey, E., Och JTNigg. 2014. Omega-3-fettsyra och ADHD: blodnivåanalys och meta-analytisk förlängning av tilläggsprov. Klinisk psykologi granskning .

Jakt, W. och A. McManus. 2014. Kvinnors hälso- och sjukvård: Potentiellt för omega-3 fleromättade fettsyror med långkedja. Journal of Women's Health Care.

Transler, C., A. Eilander, S. Mitchell och N. van de Meer. 2010. Effekten av fleromättade fettsyror vid minskning av barns uppmärksamhetsunderskott och hyperaktivitetsstörningar. Journal of Attention Disorders 14 (3): 232-246