Kognitiv beteendeterapi för Borderline Personality Disorder

Traditionell CBT och två unika typer av CBT

Kognitiv beteendemässig behandling är hörnstenen för terapi för personer med personlighetsstörning i gränsen. Låt oss lära oss om kognitiv beteendeterapi, inklusive två unika typer som används för att hjälpa dem som specifikt har BPD att anta hälsosamma hanteringsförmåga och uppnå en god livskvalitet.

Vad är kognitiv beteendeterapi?

Kognitiv beteendeterapi (CBT) är en typ av psykoterapi som riktar sig till de "kognitiva" (tänkande-relaterade) och "beteenderelaterade" aspekterna av ett psykiskt tillstånd.

Målet med CBT är att hjälpa dig att minska dina symtom genom att ändra hur du tänker på eller tolkar situationer, samt de åtgärder du tar i ditt dagliga liv.

Vad kan man förvänta sig i kognitiv beteendeterapi

CBT är mycket fokuserad på nutiden, vilket betyder att du gör väldigt lite att prata om ditt förflutna. Medan du kan prata med din terapeut om hur du kom för att tänka eller uppträda som du gör, är det mesta av terapin inriktad på hur dina nuvarande sätt att tänka / agera är relaterade till dina symtom och hur man byter dessa mönster.

CBT är också ganska riktigt, vilket innebär att din terapeut ofta kommer att spela en aktiv roll i din terapisession och ge dig direkt råd och vägledning.

Eftersom kognitiva beteendeterapeuter verkar under antagandet att dina symtom delvis är relaterade till tankemönster och beteende som du har lärt dig under många år, tror de att en eller två timmars terapi varje vecka inte kommer att ge någon större förändring.

Därför fördelar de flesta CBT-terapeuten läxor - de vill att du ska arbeta för att ändra mönstren utanför behandlingssessionen. Så bli inte förvånad om du lämnar din CBT-terapi med handouts för att läsa och läxor att fylla i.

Kognitiv beteendeterapi för borderline personlighetsstörning

Medan de grundläggande principerna för CBT kan vara till hjälp för personer med personlighetsstörning (BPD) , har vissa experter noterat att sjukdomen kräver specialiserade CBT-tekniker.

Två unika kognitiva beteendeterapier som har utformats specifikt för BPD är:

Både dialektisk beteendeterapi (DBT) och schema-fokuserad terapi har visat sig vara effektiva för att minska BPD-symtom. Dialektisk beteendeterapi består av både individuella och gruppterapi sessioner, samt telefon coaching sessioner, där en person med BPD fokuserar på beteendemässiga färdigheter som:

Schemafokuserad terapi är baserad på idén om att personlighetsstörningar som BPD utvecklas som ett resultat av dåliga tankar eller beteenden på ett tidigt stadium i livet. Människor utvecklar då ohälsosamma hanteringsförmågor, som undvikande, för att undvika att utlösa dessa tankar eller beteenden. Schemafokuserad terapi är inte som traditionell kognitiv beteendeterapi, eftersom den är mer flexibel och anpassad till en persons känslor. Det kräver också en längre behandlingsperiod, från en till fyra år.

Hitta en kognitiv beteendeterapeut

Medan CBT har funnits i årtionden kan det vara svårt att hitta en terapeut som har utbildats i detta tillvägagångssätt.

Om du är intresserad av att hitta en CBT-terapeut i ditt område, prova Association for Behavioral and Cognitive Therapy's Find-A-Therapist Directory.

Om du är intresserad av att hitta en dialektisk beteendeterapeut, försök Behavioral Tech Clinical Resources Directory. Det är också en bra idé att prata med din primärläkare eller psykiater för en hänvisning för att se till att detta är rätt behandlingsplan för dig.

källor:

Chapman A. Dialektisk beteendeterapi: Aktuella indikationer och unika element. Psykiatri (Edgmont). 2006 Sep; 3 (9): 62-68.

Linehan, MM. "Kognitiv beteendebehandling av Borderline Personality Disorder." New York: Guilford Press, 1993.

Matusiewicz AK, Hopwood CJ, Banducci AN & Lejuez CW. Effektiviteten av kognitiv beteendeterapi för personlighetsstörningar. Psychiatr Clin North Am . 2010 september; 33 (3): 657-685.

Young JE. Kognitiv terapi för personlighetsstörningar: En schemalagd strategi , Sarasota, FL, USA: Professional Resource Press / Professional Resource Exchange; 1999.