Dialektisk beteendeterapi för Borderline Personality Disorder

Är dialektisk beteendeterapi rätt för dig?

Dialektisk beteendeterapi (DBT), utvecklad av Marsha Linehan, Ph.D. vid University of Washington, är en typ av psykoterapi, som ibland kallas "talk therapy", används för att behandla borderline personality disorder (BPD) . DBT är en form av kognitiv beteendeterapi (CBT), vilket betyder att det är en terapi som fokuserar på kognitionsrollen , som avser tankar och övertygelser, beteenden eller handlingar vid utveckling och behandling av BPD .

DBT inkluderar några förändringar av de traditionella kognitiva beteendeelementen i terapin. Dessa förändringar är avsedda att specifikt hjälpa till att minska symptomen på BPD.

Forskningsstöd för dialektisk beteendeterapi

DBT var den första psykoterapi som visade sig vara effektiv vid behandling av BPD i kontrollerade kliniska prövningar, den mest rigorösa typen av klinisk forskning. Medan DBT inte längre är den enda terapin som har visat effektivitet i kontrollerade studier har den vuxit en stor bevisbas och anses vara en av de bästa behandlingarna för BPD när det gäller dokumenterade framgångsgrader.

Teoretisk grund för dialektisk beteendeterapi

DBT bygger på Dr. Linehans teori om att kärnproblemet i BPD är känslighetsdysregulering, vilket beror på blandningsbiologi, inklusive genetiska och andra biologiska riskfaktorer, och en känslomässigt instabil barndomsmiljö, till exempel där vårdgivare straffar, trivialiserar eller reagerar felaktigt på barnets uttryck av känslor, tillsammans.

DBT fokuserar på att hjälpa klienten att lära sig och tillämpa färdigheter som minskar känslighetsdysregulation och ohälsosamma försök att klara av starka känslor.

Vad förväntas i dialektisk beteendeterapi

Vanligtvis innehåller DBT en kombination av gruppkursutbildning, individuell psykoterapi och telefoncoaching , även om det finns undantag.

Patienter i DBT uppmanas att övervaka deras symptom och användning av lärda färdigheter dagligen medan deras framsteg spåras under hela behandlingen.

Det finns fyra huvudtyper av färdigheter som omfattas av DBT- kompetensutbildning . Dessa är:

Intresserad av dialektisk beteendeterapi?

Om du är intresserad av att lära dig mer om DBT finns det ett antal resurser tillgängliga på webbplatsen för beteendeteknik.

Besök resurssidan för att lära dig mer om grunderna i DBT och Dr. Linehan. Den kliniska resurskatalogen kan hjälpa dig att hitta DBT-leverantörer i ditt område.

Alternativt kan du fråga din terapeut, läkare eller annan psykisk sjukvårdspersonal för hänvisning till någon som specialiserat sig på DBT.

Skillnaden mellan DBT och didaktisk terapi

Didaktisk terapi är en gruppterapi som oftast används för personer med nedsatt narkotikamissbruk för att lära känna fakta och hjälpa till att utbilda dem, medan DBT typiskt används för behandling av personlighetsstörning.

källor:

Linehan, MM. "Färdighetsutbildningshandbok för behandling av Borderline Personality Disorder". New York: Guilford Press, 1993.

Feigenbaum, J. "Dialektisk beteendeterapi: En ökande bevisbas." Journal of Mental Health , 16: 51-68, februari 2007.

"Vad är DBT?" The Linehan Institute: Behavioral Tech (2016).