Kokain och Hjärtat

Kokain har många kardiovaskulära effekter. Ingen av dem är bra.

Det finns få saker som akutmottagare skadar mer än att se en ung kokainanvändare som visar sig med bröstsmärta eller andra symptom som tyder på hjärt-kärlsjukdom. Deras skräck är välgrundad.

Det är dåligt att den här unga, annars hälsosamma personen kan lida av ett medicinskt inducerat livshotande eller invaliditetsproducerande medicinskt tillstånd.

Vad som gör det värre är att läkaren vet att det är troligt att det är svårt och dyrt att göra en korrekt diagnos (eftersom kokain kan orsaka så många hjärt- och kärlproblem).

Ännu mer oroande, när den korrekta diagnosen är gjord, kommer behandlingen troligen att vara särskilt utmanande på grund av de utbredda effekterna av kokain på kroppens fysiologi. Vidare är den unga patientens långsiktiga resultat sannolikt suboptimalt, även om en korrekt diagnos görs snabbt och behandlingen initieras omedelbart.

Hur påverkar kokain kardiovaskulärsystemet?

Kokain är ett läkemedel som hämmar upptaget av norepinefrin i neuronerna. Denna inhibering tillåter norepinefrin att förbli aktiv under en längre tid, vilket starkt potentierar effekten av denna kraftfulla neurotransmittor inom det sympatiska nervsystemet. Den överdrivna sympatiska nervösa aktiviteten hade djupa effekter på hjärt-kärlsystemet.

Det ökar kraftigt kraften i hjärtmuskeln när den kontraherar, och samtidigt ökar hjärtfrekvensen och blodtrycket. Dessa faktorer ökar kraftigt hjärtats arbete och därmed hjärtans behov för syre och näringsämnen.

Men samtidigt som det orsakar att kardiovaskulärsystemet fungerar så mycket hårdare, orsakar kokain också förträngning av kapillärerna, vilket minskar blodflödet till hjärtmuskeln.

Dessutom främjar kokain blodpropp i blodkärlen.

Detta är en mycket dålig kombination av effekter. Medan det skapar ett kraftigt ökat hjärtbehov för syre, begränsar kokainen samtidigt blodflödet till hjärtmuskeln, vilket begränsar mängden syre som kan levereras. Kardiovaskulärsystemet blir sålunda extremt stressat.

Vilka hjärt-kärlsjukdomar orsakas av kokainanvändning?

Flera viktiga kardiovaskulära tillstånd kan härröra från denna kombination av effekter som orsakas av kokainanvändning.

Dessa inkluderar:

Varför kokainanvändning komplicerar behandling av hjärtproblem

I allmänhet liknar behandlingen av kokaininducerade kardiovaskulära problem likabehandlingen av samma hjärtproblem när kokainanvändning inte är en faktor. Kokainanvändning komplicerar dock behandlingen på några viktiga sätt:

Ett ord från

Användningen av kokain kan ge enorm stress på hjärtat och kärlsystemet och kan leda till flera betydande kardiovaskulära tillstånd. Vidare, på grund av effekten av kokain på den mänskliga fysiologin, är behandlingsalternativen begränsade hos personer som har kokaininducerad kardiovaskulär sjukdom.

> Källor:

> Afonso L, Mohammad T, Thatai D. Crack Piskar hjärtat: en granskning av kokainens kardiovaskulära toxicitet. Am J Cardiol 2007; 100: 1040.

> Maraj S, Figueredo VM, Lynn Morris D. Kokain och Hjärtat. Clin Cardiol 2010; 33: 264.

> McCord J, Jneid H, Hollander JE, et al. Hantering av kokainrelaterad bröstsmärta och hjärtinfarkt: ett vetenskapligt uttalande från den amerikanska hjärteföreningens akuthjärtskommitté för klinisk kardiologi. Cirkulation 2008; 117: 1897.

> Schwartz BG, Rezkalla S, Kloner RA. Kardainens kardiovaskulära effekter. Cirkulation 2010; 122: 2558.